У п’ятницю, 25 березня, районні у місті виборчі комісії Кривого Рогу передали виборчі бюлетені позачергових виборів міського голови дільничним виборчим комісіям. Усі РВК провели передачу відповідно до вимог виборчого законодавства. Утім, під час перерахунку на одній з виборчих дільниць Центрально-Міського району було виявлено невідповідність у кількості виборчих бюлетенів.

У всіх семи районних у місті виборчих комісіях, а саме Центрально-Міській, Саксаганській, Дзержинській, Довгинцівській, Тернівській, Жовтневій та Інгулецькій виборчі бюлетені видавалися протягом дня, у визначений для кожної дільничної виборчої комісії час. РВК зберігали бюлетені, згідно з вимогами ч. 5 ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори», в опломбованих приміщеннях, в упаковці підприємства-виготовлювача.

shovysche Dzerzh

 На фото: сховище, де зберігала виборчі бюлетені Дзержинська РВК

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Отримати виборчі бюлетені від імені відповідної дільничної виборчої комісії приїздили уповноважені на це її рішенням члени комісії. Загалом, процес передачі відбувався відповідно до норм Закону України «Про місцеві вибори». Однак, спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано кілька випадків, коли до Тернівської та Саксаганської районних у місті виборчих комісії приїздили представники ДВК без відповідних документів. Втім, вони отримали бюлетені лише під час повторного візиту, коли представили членам РВК повний пакет пакет документів: постанову ДВК про делегування, посвідчення, паспорт.

dovgyncivska 25 03

На фото: перевірка документів уповноважених представників дільничних виборчих комісій (Довгинцівська РВК)

Нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори» виборча комісія, яка передає виборчі бюлетені, складає у трьох примірниках протокол про передачу дільничній виборчій комісії виборчих бюлетенів для голосування. Перший примірник такого протоколу зберігається у РВК, другий ‑ передається міськвиборчкому, третій - невідкладно вивішується у приміщенні відповідної комісії для загального ознайомлення. Витяг із протоколу, підписаний головою і секретарем районної у місті виборчої комісії та трьома членами відповідної дільничної виборчої комісії, засвідчений печаткою РВК, надається разом із виборчими бюлетенями і представникам кожної ДВК.

Після того в супроводі поліцейських відповідно до ч. 9. ст. 75 Закону України «Про місцеві вибори» виборчі бюлетенів було транспортовано до приміщення відповідної дільничної виборчої комісії.

Невідкладно після прибуття членів виборчої комісії, які отримали бюлетені, ДВК на засіданні мала розпакувати упаковку підприємства-виготовлювача та проставити у визначених місцях кожного виборчого бюлетеня печатку дільничної виборчої комісії та за необхідності - номер виборчої дільниці. Важливим етапом у цьому процесі є перерахунок отриманих виборчих бюлетенів.

Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, на виборчій дільниці № 121765 Центрально-Міського району під час підрахунку було виявлено невідповідність у кількості наявних бюлетенів з кількістю, вказаною у витязі з протоколу. Члени комісії нарахували на 20 виборчих бюлетенів більше, про що ними було складено акт та повідомлено голову РВК.

Нагадаємо, що виборчі бюлетені мають зберігатися у приміщенні дільничної виборчої комісії в закритій металевій шафі (сейфі), яка опечатується стрічкою з проставленням на ній підписів усіх присутніх на засіданні комісії та печатки комісії. Місце зберігання виборчих бюлетенів до дня голосування перебуватиме під охороною поліцейських.

Під час отримання виборчих бюлетенів від районних в місті виборчих комісій члени ДВК отримали інформаційні пам’ятки від спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА з короткою інформацією про типові порушення в день виборів і на етапі підрахунку голосів.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.