ВСТУП

Завершення етапу передвиборної агітації на позачергових виборах Криворізького міського голови відбувається у конкурентних умовах. 11 з 15 зареєстрованих кандидатів на посаду міського голову проявляли помітну активність у проведенні агітації та взаємодії із виборцями. Таким чином, виборці Кривого Рогу мали можливість сформувати думку про різнопланові альтернативи на позачергових виборах міського голови.

За даними ОПОРИ, найбільш інтенсивну агітаційну кампанію в місті провів чинний міський  голова, самовисуванець Юрій Вілкул. Активними у здійсненні агітації також були Семен Семенченко (Об’єднання «Самопоміч» ), Микола Колесник («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), Інна Іванченко (самовисування), Світлана Сова («Сила людей») та Олег Бойченко (самовисування).  У той же час Юрій Вілкул привертав увагу виборців до своєї кандидатури здебільшого шляхом використання посадових приводів, використовуючи статус чинного міського голови.

Проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів виборчих фондів  кандидатів засвідчили, що вони спільно витратили більше 1 млн 925 тис. гривень на здійснення передвиборної агітації. Лідерами за агітаційними витратами  виявилися Юрій Вілкул (більше 748 тис. грн), Семен Семенченко (біля 485 тис. грн), Микола Колесник (більше 370 тис. грн).  Майже 100% усіх коштів виборчих фондів цих кандидатів були сформовані за рахунок добровільних внесків фізичних осіб,  при цьому до фонду Юрія Вілкула усі громадяни вносили однакові суми.  Із 10 кандидатів, які відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» відкрили рахунки виборчих фондів, лише 8 вчасно надали до територіальної виборчої комісії проміжні фінансові звіти.

Із наближенням дня голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови агітаційна кампанія супроводжувалася застосуванням технологій чорного піару, розповсюдженням недостовірних даних та агресивною риторикою кандидатів.  Матеріали передвиборної агітації Семена Семенченка, які були спрямовані проти Юрія Вілкула, упереджені повідомлення в окремих ЗМІ щодо Миколи Колесника та Семена Семенченка, анонімна політична реклама із конфліктними акцентами не сприяли проведенню належної дискусії між кандидатами про перспективи локального розвитку.

До передвиборчої кампанії Юрія Вілкула активно залучилися посадові та службові особи місцевих органів влади, що створювало і зберігає загрози для дотримання засад рівного та неупередженого ставлення до усіх кандидатів з їх боку. У той же час кандидат Юрій Вілкул не забезпечив належного розмежування в умовах виборчого процесу посадової та агітаційної активності.

Виборчий процес супроводжувався достатньо масовим порушенням законодавчих обмежень щодо ведення передвиборної агітації, у тому числі шляхом розміщення матеріалів агітації у неналежних місцях та їх розповсюдження без обов’язкових вихідних даних.  

У складі міської, районних в місті, дільничних виборчих комісій відбувалися заміни, які мали негативний вплив на процес організації їх роботи. Спостерігачі ОПОРИ відзначають посилення політизації діяльності Криворізької міської виборчої комісії, що проявлялося у зриві розгляду окремих питань чи неможливості прийняти результативне рішення. Усі суб’єкти виборчого процесу мають уникати політичних мотивів у діяльності  виборчих комісій, забезпечити належні умови для їх законної та політично неупередженої діяльності.

У Кривому Розі забезпечено виготовлення виборчих бюлетенів, які вже були передані від міської до районних в місті виборчих комісій.  Усього районні в місті виборчі комісії отримали 520 тис. 539 виборчих бюлетенів, які будуть зберігатися ними до моменту їх передачі ДВК міста.

Спостерігачі ОПОРИ здебільшого вільно та у максимально можливих обсягах здійснювали свою діяльність. У той же час рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду щодо скасування постанови Криворізької міської виборчої комісії про встановлення факту перешкоджання спостерігачу ОПОРИ з боку голови Тернівської  районної в місті  виборчої комісії можуть негативно впливати на умови здійснення повноважень офіційними спостерігачами.

ПЕРЕДВИБОРНА АГІТАЦІЯ

У позачергових виборах Криворізького міського голови беруть участь 15 кандидатів, 5 з яких були висунуті місцевими організаціями політичних партій (Об’єднання "Самопоміч", Громадський рух "Народний контроль", Партія простих людей Сергія Капліна, "Українське об’єднання патріотів – УКРОП", "Сила Людей"), 10 кандидатів є самовисуванцями.

У звітний період (15.03.2016 – 23.03.2016) передвиборчу активність проявляли 11 кандидатів на посаду міського голови. За даними спостерігачів ОПОРИ, найактивніше агітував виборців кандидат-самовисуванець Юрій Вілкул. На другому знаходиться Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"). Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") та Інна Іванченко посідають умовне третє місце. Натомість 4 кандидати не проявляли помітної та регулярної зацікавленості у проведенні передвиборної агітації (Наталя Новицька, Василь Сердюков, Ярослав Шрам, Олексій Кривенко).

Таблиця "Ранжування кандидатів на посаду Криворізького міського голови за інтенсивністю передвиборної агітації"

№ (від найбільш до найменш активної агітаційної кампанії) Кандидат/Суб’єкт висування
1. Юрій Віклул (самовисування)
2. Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч")
3.

Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП");

Інна Іванченко (самовисування)

4. Світлана Сова ("Сила Людей")
5. Ігор Левицький (Громадський рух "Народний контроль")
6. Олег Бойченко (самовисування)
7. Яна Беркут (самовисування)
8. Олександр Крижов (самовисування)
9. Олег Косяк (самовисування)
10. Олександр Натаров (самовисування)

Кандидати на посаду Криворізького міського голови використовують різноманітні форми передвиборної агітації та взаємодії з виборцями.

Найпоширеніші форми передвиборної агітації

У всіх районах Кривого Рогу кандидати розміщують політичну рекламу та друковані матеріали передвиборної агітації на зовнішніх рекламних носіях (білборди, плакати, сітілайти).

До цієї форми передвиборної агітації вдаються самовисуванці Юрій Вілкул, Олег Бойченко, Яна Беркут, Інна Іванченко, Олег Косяк, а також кандидати від місцевих організацій партій Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), Ігор Левицький (Громадський рух "Народний контроль"). За оцінками ОПОРИ, у Кривому Розі серед кандидатів найбільше використовував зовнішню рекламу як форму передвиборної агітації Юрій Вілкул (самовисування).

Натомість Світлана Сова, висунута місцевою організацією політичної партії "Сила Людей", розмістила в місті лише один білборд із метою привернення уваги виборців до витрат інших кандидатів на передвиборну агітацію.

Починаючи із 15 березня 2016 року, на білбордах та сіті-лайтах масово були розміщені матеріали без вихідних даних, стилістика та колористика яких є схожими на передвиборну агітацію Юрія Вілкула (самовисування). Розміщені матеріали містять наступні заклики: "Или мера выберем мы, или город захватят они", "Остановим беспредел, выберем мера в первом туре" (мова оригіналу збережена – ОПОРА). Ідентичне оформлення і змістовне наповнення використовуються і на флаєрах під назвою "запрошення на вибори", які розповсюджують у агітаційних наметах Юрія Вілкула.

Анонімне розміщення на носіях зовнішньої реклами матеріалів, зміст яких безпосередньо пов'язаний із виборчим процесом та інтересами кандидатів, загострює проблему непрозорості фінансування агітаційних витрат. Крім цього, на думку ОПОРИ, відповідна зовнішня реклама провокує політичне протистояння у місті та не сприяє проведенню у безконфліктній атмосфері дискусії з питань локального значення.

Впродовж останнього тижня перед днем голосування на вулицях міста почали з’являтися бренддрайви (транспортні засоби, на яких розміщено носії зовнішньої реклами). Дану форму передвиборної агітації використовують кандидати Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч"), самовисуванці Інна Іванченко та Олександр Крижов.

На місцевому телебаченні та радіо кандидатом-самовисуванцем Юрієм Вілкулом розміщено агітаційні ролики. Натомість важливою складовою передвиборчої кампанії для Семена Семенченка (Об’єднання "Самопоміч"), Миколи Колесника ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") стала участь у ефірах місцевих телерадіоорганізацій.

У соціальних мережах активно здійснюють передвиборну агітацію Світлана Сова ("Сила Людей") та Олег Бойченко (самовисуванець, який підтримується ВО "Свобода"). Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на те, що низка кандидатів використовують платну рекламу в соціальній мережі Facebook, витрати на яку не відображаються у фінансових звітах розпорядників виборчих фондів.

Популярною формою передвиборної агітації залишається встановлення агітаційних наметів та розповсюдження в них друкованих матеріалів передвиборної агітації.

Низка кандидатів достатньо активно проводять прямі зустрічі з виборцями. Натомість самовисуванець Юрій Вілкул здійснює зустрічі з місцевими трудовими колективами в статусі чинного міського голови, при цьому доступ спостерігачів на відповідні заходи є обмеженим, враховуючи відсутність попередніх анонсів.

Окремі політичні партії, які не беруть участь у позачергових виборах Криворізького міського голови, заявили про підтримку кандидатів від інших політичних сил (ВО "Батьківщина" повідомило про підтримку Ігоря Левицького, висунутого Громадським рухом "Народний контроль", натомість Демократичний альянс підтримав Світлану Сову, яка була висунута партією "Сила Людей"). У той же час представники місцевих організацій партії "Опозиційний блок" індивідуально заявляють про підтримку самовисуванця, чинного міського голови Юрія Вілкула.

Протягом звітного періоду Кривий Ріг з агітаційною метою відвідали міський голова Львова, лідер Об’єднання "Самопоміч" Андрій Садовий (на підтримку кандидата Семена Семенченка), народний депутат України, член ВО "Свобода" Юрій Левченко (на підтримку самовисуванця Олега Бойченка), народний депутат України Наталя Веселова та лідер партії "Сила Людей" Олександр Солонтай (на підтримку Світлани Сови, кандидата від партії "Сила Людей"). Крім цього, на 24.03.2016 р. запланована агітаційна поїздка лідера ВО "Свобода" Олега Тягнибока на підтримку Олега Бойченка.

Витрати кандидатів на передвиборну агітацію

Закон України "Про місцеві вибори" визначає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів на посаду міського голови. При цьому використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється (частина шоста статті 54 Закону). Частина перша статті 70 Закону наділяє кандидатів на посаду міського голови правом, але не обов’язком, відкрити рахунок власного виборчого фонду. Таким чином, кандидати, які не відкрили рахунки виборчих фондів, мають право проводити передвиборну агітацію, але не порушуючи заборону на фінансування агітації не з виборчого фонду.

Законодавство встановлює вимоги щодо проміжного та остаточного фінансового звітування про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата.

Проміжний фінансовий звіт розпорядника виборчого фонду кандидата має бути поданий до ТВК не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування. При цьому звіт має включати інформацію про надходження та використання коштів виборчого фонду кандидата за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування (до 21 березня включно на позачергових виборах Криворізького міського голови). Відомості з проміжних звітів кандидатів мають бути оприлюднені міською виборчою комісією протягом двох днів з дня надходження відповідного звіту. Натомість остаточний фінансовий звіт виборчого фонду кандидата має бути поданий до ТВК не пізніше ніж на сьомий день після дня голосування (до 03 квітня включно).

Відповідно до частин першої і другої статті 72 ЗУ "Про місцеві вибори", виборчий фонд кандидата на посаду міського голови формується за рахунок його власних коштів та добровільних внесків фізичних осіб. Власні кошти місцевої організації партії, кандидата на посаду міського голови перераховуються на рахунок виборчого фонду, не підлягають обмеженням за сумою і кількістю перерахувань. Натомість розмір добровільного внеску однієї фізичної особи до одного виборчого фонду не може перевищувати десяти розмірів мінімальної заробітної плати, а саме 13780 грн.

Рахунки виборчих фондів відкрили десять з п’ятнадцяти кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу – Микола Колесник ("УКРОП"), Ігор Левицький ("Народний контроль"), Семен Семенченко ("Самопоміч"), Світлана Сова ("Сила Людей"), Василь Сердюков ("Партія простих людей Сергія Капліна") та самовисуванці Юрій Вілкул, Олег Бойченко, Яна Беркут, Інна Іванченко та Олег Косяк. Восьмеро з них, за виключенням Олега Косяка та Яни Беркут, подали до Криворізької міської виборчої комісії проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів.

Загальний розмір виборчих фондів усіх кандидатів, які вчасно подали проміжні фінансові звіти, складає 1 млн 992 тис. 456 грн. Натомість кандидати усього витратили 1 млн 925 тис. 524 грн.

Таблиця "Основні показники виборчих фондів кандидатів на посаду Криворізького міського голови"

Кандидат Загальний розмір виборчого фонду (грн) Витрати (грн) Залишки на рахунках виборчого фонду (грн)
Юрій Вілкул 780340 748013,2 32326,8
Семен Семенченко 500429 484452,3 15976,67
Микола Колесник 385700 370435,7 15264,3
Інна Іванченко 162867 162858,73 8,27
Ігор Левицький 62200 59122,4 3077,6
Світлана Сова 54000 53780 220
Олег Бойченко 46920 46862 58

Найбільше коштів надійшло до виборчого фонду кандидата-самовисуванця Юрія Вілкула, найменше – до виборчого фонду самовисуванця Олега Бойченка. Відповідна черговість кандидатів зберігається і в частині загальної суми витрат, здійснених із виборчих фондів.

Таблиця "Джерела наповнення виборчих фондів кандидатів на посаду Криворізького міського голови"

Кандидат Загальна сума надходжень Власні кошти місцевої організації партії (% від загальної суми надходжень) Власні кошти кандидата (% від загальної суми надходжень Добровільні внески фізичних осіб (% від загальної суми надходжень
Юрій Вілкул 780340 0% 6% 94%
Семен Семенченко 500429 0% 0% 100%
Микола Колесник 385700 0% 0% 100%
Інна Іванченко 162867 0% 100% 0%
Ігор Левицький 62200 0% 40% 60%
Світлана Сова 54000 100% 0% 0%
Олег Бойченко 46920 0% 100% 0%

Аналіз джерел наповнення виборчих фондів виявив наступну специфіку щодо здійснення фінансування передвиборчої кампанії різних кандидатів: 1) виборчі фонди Юрія Вілкула, Семена Семенченка та Миколи Колесника майже на 100% наповнювалися за рахунок добровільних внесків фізичних осіб (З цих трьох кандидатів лише виборчий фонд Юрія Вілкула на 6% наповнювався за рахунок власних коштів кандидата); 2) виборчий фонд Світлани Сови формувався виключно за рахунок місцевої організації політичної партії, а самовисуванці Інна Іванченко та Олег Бойченко за власні кошти на 100% сформували виборчі фонди; 4) виборчий фонд Ігоря Левицького на 60% сформований з добровільних внесків фізичних осіб, а 40% коштів надійшли від самого кандидата.

Дані з проміжних фінансових звітів дозволяють встановити деякі особливості їх наповнення:

  • Усі добровільні внески до виборчого фонду Юрія Вілкула перераховані 53-ма однаковими платежами по 13780 грн, при цьому одна родина з трьох осіб різними платежами зробила внески у розмірі 41340 гривень (3 платежі по 13780 грн);
  • Добровільні внески до виборчого фонду Семена Семенченка переважно були здійснені мешканцями інших міст;
  • Добровільні внески до виборчого фонду Миколи Колесника вносилися однаковими платежами. Усього різними громадянами було зроблено 29 платежі по 13300 грн;
  • Кандидат на посаду міського голови Кривого РогуІнна Іванченкоподала свій фінансовий звіт у формі, не встановленій постановою ЦВК;
  • Загальна сума добровільних внесків фізичних осіб до виборчого фонду Ігоря Левицького була сформована за рахунок п’яти платежів, при цьому 4 з них були внесені однією особою, а загальний розмір внеску склав 37 тис. грн. Таким чином відбулося порушення частини другої статті 72 Закону України "Про місцеві вибори", згідно з якоюрозмір добровільного внеску однієї фізичної особи до одного виборчого фонду не може перевищувати десяти розмірівмінімальної заробітної плати;
  • Василь Сердюковподав до Криворізької міської виборчої комісії звіт, в якому не зазначалося про надходження до виборчого фонду. Варто зазначити, що спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано активної агітаційної кампанії цього кандидата.

Із детальною інформацією та інфографічними матеріалами про проміжне звітування кандидатів на посаду Криворізького міського голови можна ознайомитися тут.

ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА/СТАНДАРТІВ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ

Як і у попередні звітні періоди, ОПОРА продовжувала фіксувати випадки порушеннь, встановлених щодо ведення передвиборної агітації. Зокрема, незважаючи на звернення до правоохоронних органів, у місті продовжують працювати таксі, на зовнішній поверхні яких розміщена політична реклама кандидата-самовисуванця, чинного міського голови Юрія Вілкула. Пунктом 6 частини дев’ятої статті 60 Закону України "Про місцеві вибори" заборонено розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів.Крім цього, зафіксовано розміщення у неналежних місцях наліпок, стилізованих під передвиборчу кампанію Миколи Колесника ("Українське об’єднання патріотів-УКРОП"), але сам кандидат називає ці факти чорним піаром з боку опонентів.

Для останніх тижнів перед днем голосування характерні випадки поширення агітаційних матеріалів, які містять інформацію з ознаками чорного піару та недостовірними чи неперевіреними відомостями. Зокрема, агітаторами Семена Семенченка розповсюджувалися буклети зі слоганами "Самопомич и Семенченко проти Мафии Вилкулов","Уничтожим мафию Вилкулов" (мова оригіналу збережена – ОПОРА). Міська виборча комісія зобов’язала Семенченка припинити розповсюдження даних буклетів. Крім цього, у місті розповсюджувалися друковані матеріали, в яких наводилася провокативна інформація про кандидата Миколу Колесника ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП"). У останньому випадку мало місце маніпулювання думкою частини виборців, пов’язаної зі ставленням до радикальних проявів політичного процесу. Варто зазначити, що окремі місцеві ЗМІ також розміщували явно упереджені до деяких кандидатів матеріали, що не відповідає стандартам та законодавчим вимогам щодо об’єктивного висвітлення виборчого процесу (матеріали спрямовувалися проти Семенченка та Колесника).

Спостерігачі ОПОРИ виявили поодинокі випадки оприлюднення в ЗМІ результатів опитувань громадської думки з порушеннями вимог законодавства. Так, у газеті "Пульс" № 11 від 16.03.2016 р. було розміщено інформацію про певне опитування щодо електоральних симпатій виборців, при цьому не зазначався час його проведення, територія, яку воно охоплювало, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань та можлива статистична похибка.

Наявні ознаки недотримання місцевими посадовими особами законодавчих вимог щодо рівного та неупередженого ставлення до кандидатів органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб. До прикладу, на зустрічі з мешканцями Інгулецького району голова відповідної районної ради Євген Рижов де-факто агітував за Юрія Вілкула, загадуючи про участь останнього у виборах і наводячи його управлінські переваги. Позиція посадових та службових осіб органів влади Кривого Рогу щодо підтримки Юрія Вілкула активно висвітлюється в місцевих ЗМІ та матеріалах передвиборної агітації. Натомість Юрій Вілкул продовжує користуватися фактичними перевагами у виборчому процесі, пов’язаними із відсутністю чіткого розмежування між його посадовою та передвиборчою активністю. Відповідні проблеми із забезпеченням рівності прав і можливостей у виборчому процесі актуалізують необхідність реформування законодавства у частині врегулювання агітаційної діяльності кандидатів, які на момент виборів виконують посадові чи службові обов’язки.

Важливим фактором передвиборчої кампанії залишається місцева програма із надання громадянам одноразової грошової допомоги у розмірі 500 грн, яка висвітлюється у контексті діяльності чинного міського голови, кандидата Юрія Вілкула.

ДІЯЛЬНІСТЬ КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

Протягом звітного періоду (15.03.2016 – 23.03.2016) у складі Криворізької міської виборчої комісії відбулися заміни окремих її членів, що спричинило деяку дезорганізацію діяльності ТВК. За ініціативою суб’єктів подання були достроково припинені повноваження секретаря комісії (ВО "Батьківщина") та двох членів комісії, які працювали на платній основі (ВО "Батьківщина" та "Українське об’єднання патріотів – УКРОП"). Крім цього, було замінено двох інших членів ТВК за квотою місцевої організації партії "Народний фронт". Внаслідок проведення ротацій у міській виборчій комісії та включення до роботи нових членів ТВК на певний період було ускладнено процес документообігу та підготовки проектів рішень. До прикладу, один з проектів рішення передбачав одночасне призначення двох осіб головами Довгинцівської районної в місті виборчої комісії.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають посилення політичних мотивів у діяльності окремих членів виборчої комісії, що проявлялося під час розгляду низки питань, зокрема щодо реєстрації офіційних спостерігачів від кандидата на посаду міського голови Семена Семенченка (Об’єднання "Самопоміч"). У низці випадків окремі члени комісії завчасно залишали засідання ТВК, провокуючи виникнення факту проведення неповноважного засідання комісії під час розгляду спірних проектів рішень. У той же час у цілому діяльність Криворізької міської виборчої комісії відповідає законодавчим вимогам і на поточний момент не має ознак суттєвої дестабілізації процесу виконання її повноважень.

У звітний період зафіксовано випадки оскарження в судовому порядку рішень Криворізької міської виборчої комісії:

  • Кандидат Олександр Натаров (самовисування) оскаржував постанову міської виборчої комісії щодо розгляду питання про скасування реєстрації кандидатів Олега Бойченка, Інни Іванченко, Ігоря Левицького та Олега Косяка. Суд відмовив у задоволенні позовних вимог;
  • Довірена особа Юрія Вілкула оскаржувала рішення міської виборчої комісії щодо визнання недостовірною інформацію, розміщену на білбордах цього кандидата. Мова йде про гасло "Единый кандидат от криворожан" (мова оригіналу збережена – ОПОРА) на зовнішніх рекламних носіях із політичною рекламою кандидата. Також довіреною особою було оскаржено рішення ТВК про визнання передвиборною агітацією листівок, виготовлених на замовлення міської ради, у яких містилася інформація про реалізацію бюджетної програми із надання громадянам одноразової грошової допомоги. У судовому порядку відповідні постанови Криворізької міської виборчої комісії були скасовані.
  • Колишній голова міської виборчої комісії Ігор Стельмацький, офіційний спостерігач від громадської організації "Громадяни Дніпропетровщини", оскаржив рішення ТВК щодо задоволення скарги офіційного спостерігача ОПОРИ на дії голови Тернівської районної в місті виборчої комісії, яка не допустила його в приміщення комісії під час внесення кандидатами подань до складу ДВК. Дніпропетровський окружний адміністративний суд скасував постанову Криворізької міської виборчої комісії про визнання порушення, вчиненого головою районної в місті виборчої комісії. Пізніше Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Громадянської мережі ОПОРА на рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду. Своє рішення про відмову в задоволенні апеляції суд мотивував тим, що офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА не подав до Тернівської РВК письмовий запит на отримання інформації.Як зазначено в рішенні суду, неподання письмового звернення офіційним спостерігачем стало підставою для відмови в наданні інформації.На думку ОПОРИ, відповідні рішення судових інстанцій звужують можливості офіційних спостерігачів здійснювати спостереження у належному обсязі та фіксувати порушення законодавства з боку виборчих комісій на усіх етапах виборчого процесу (Із детальним описом судового рішення та позицією ОПОРИ можна ознайомитися тут).

Криворізька міська виборча комісія достатньо активно розглядала скарги кандидатів та інших суб’єктів виборчого процесу. До прикладу, міська виборча комісія задовольнила скаргу кандидата Семена Семенченка (Об’єднання "Самопоміч") щодо розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, в яких міститься інформація про підтримку кандидата, чинного міського голови Юрія Вілкула, заступниками міського голови та керуючою справами міського виконавчого комітету. За результатами розгляду скарги міською виборчою комісією було встановлено факт порушення законодавства у частині залучення підлеглих кандидата до агітації, а Юрію Вілкулу винесено попередження.

Криворізька міська виборча комісія також встановила факт порушення законодавства з боку самого Семенченка щодо розповсюдження певної інформації в матеріалах передвиборної агітації (мова йде про гасло "Самопоміч проти мафії Вілкулів") та заборонила кандидату поширювати відповідні листівки. Варто зазначити, кандидати достатньо активно подавали скарги один на одного. Зокрема, самовисуванець Інна Іванченко подала 5 скарг щодо агітаційної кампанії Юрія Вілкула, натомість Олександр Насаров оскаржував дії Семена Семенченка, Інни Іванченко та Миколи Колесника.

22.03.2016 р. Криворізька міська виборча комісія передала форми протоколів ДВК та виборчі бюлетені районним у місті комісіям. Усього було передано 520 тис. 539 виборчих бюлетенів, які зберігатимуться районними виборчими комісіями до моменту їх передачі ДВК міста (не раніше 24.03.2016 р.). У той же час Календарний план позачергових виборів Криворізького міського голови передбачав отримання міською виборчою комісією в упаковці підприємства-виготовлювача виборчих бюлетенів для голосування не пізніш як за дев’ять днів до дня голосування (до 17 березня включно). Не пізніше наступного дня після отримання виборчих бюлетенів від підприємства-виготовлювача міська виборча комісія була зобов’язана їх передати районним в місті комісіям. Таким чином, Криворізька міська виборча комісія не виконала ці повноваження вчасно, але даний факт не загрожує подальшим організаційним етапам виборчого процесу.

Криворізька міська виборча комісія всього зареєструвала 2110 офіційних спостерігачів від кандидатів на посаду міського голови та громадських організацій. У той же час лише 8 з 15 кандидатів скористалися законним правом мати офіційних спостерігачів. Найбільшу кількість спостерігачів зареєстрували Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") – 349, Семен Семенченко (Об’єднання "Самопоміч") – 317, Світлана Сова ("Сила Людей") – 218. Законодавчо встановлений строк реєстрації офіційних спостерігачів завершився 21.03.2016 р.

Таблиця "Кількість офіційних спостерігачів від кандидатів, зареєстрованих міською виборчою комісією"

Кандидат Кількість зареєстрованих спостерігачів
Колесник Микола 349
Семенченко Семен 317
Сова Світлана 218
Бойченко Олег 86
Іванченко Інна 60
Левицький Ігор 24
Шрам Ярослав 8
Новицька Наталія 8

 

ДІЯЛЬНІСТЬ РАЙОННИХ У МІСТІ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ

У Кривому Розі функціонує 7 районних у місті виборчих комісій, до повноважень яких віднесено низку важливих питань організації та проведення голосування на позачергових виборах міського голови. Зокрема, районні в місті виборчі комісії формували ДВК та здійснюють ротації в їх складі, мають забезпечити передачу виборчих бюлетенів комісіям дільничного рівня тощо.

Негативним фактором для забезпечення стабільної діяльності районних у місті виборчих комісій є масові ротації в їх складі. Максимально можливий склад таких ТВК становить 18 осіб.

Таблиця "Кількість замін у складі районних у місті виборчих комісій з моменту офіційного початку виборчого процесу на позачергових виборах Криворізького міського голови"

Виборча комісія Кількість замін з початку виборчого процесу
Дзержинська 10
Довгинцівська 8
Жовтнева 6
Інгулецька 10
Саксаганьска 12
Тернівська 9
Центрально-міська 8

У той же час виникла плутанина із заміною голови Довгинцівської РВК (суб’єкт подання – ВО “Батьківщина”), оскільки на відповідну посаду міська виборча комісія призначила одночасно двох осіб. Пізніше Криворізька МВК вдруге призначила голову цієї районної виборчої комісії.

У попередніх проміжних звітах ОПОРИ наводилася інформація про низку порушень, допущених районними виборчими комісіями. Зокрема, Криворізька міська виборча комісія розглянула скаргу Громадянської мережі ОПОРА щодо фактів підробки документів Тернівською районною в місті виборчою комісією. Скарга стосувалася фактів внесення неправдивих відомостей до постанови цієї виборчої комісії, оскільки вона проголосувала за включення до керівного складу ДВК на дільницях №121698 та №121700 одних осіб, а в додатку до постанови, оприлюдненому на офіційному сайті комісії й поданому до Криворізької міської виборчої комісії, було зазначено інших. Криворізька міська виборча комісія прийняла рішення звернутися щодо встановлення фактів підробки виборчої документації Тернівською РВК до правоохоронних органів. Районні в місті виборчі комісії також допустили низку інших порушень під час утворення ДВК. Із детальним описом порушень та інцидентами, пов’язаними із діяльністю даних виборчих комісій, можна ознайомитися у попередніх звітах ОПОРИ.

Спостерігачі ОПОРИ відзначають належний рівень забезпечення процесу отримання районними в місті виборчими комісіями виборчих бюлетенів від Криворізької міської виборчої комісії. У всіх районних у місті виборчих комісіях визначено окремі приміщення для збереження бюлетенів до моменту їх передачі ДВК (не раніше 24.03.2016). Ці кімнати підключені до сигналізації, опломбовані і знаходяться під постійною охороною працівників поліції. Натомість у Центрально-Міському районі виборчою комісією було складено два акти про виявлення технічних помилок щодо зазначення підприємством-виготовлювачем кількості бюлетенів для окремих виборчих дільниць, розміщеної на відповідному пакунку.

ДІЯЛЬНІСТЬ ДІЛЬНИЧНИХ ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ

На позачергових виборах Криворізького міського голови сформовано та функціонують 293 дільничні виборчі комісії. Протягом звітного періоду до ключових повноважень ДВК належали: 1) складання списку виборців на спеціальній виборчій дільниці (не пізніш як за десять днів до дня голосування – до 16 березня 2016 р. включно); 2)надання попереднього списку виборців на звичайній виборчій дільниці та списку виборців на спеціальній виборчій дільниці для загального ознайомлення в приміщенні ДВК; 3) надсилання або доставка в інший спосіб кожному виборцю іменного запрошення (не пізніш як за десять днів до дня голосування – до 16 березня 2016 року включно); 4) розгляд заяв виборців про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися (не пізніш як за п’ять днів до дня голосування – до 21 березня 2016 р. включно).

Відповідно до Закону України "Про місцеві вибори" до складу кожної ДВК мали право вносити по одній особі місцеві організації політичних партій, які мають депутатські фракції у поточному скликанні Верховної Ради України, а також кандидати на посаду Криворізького міського голови. Станом на 23.03.2016 р. у складі ДВК є представники трьох місцевих організацій політичних партій, які утворили фракції в поточному скликанні парламенту (Об’єднання "Самопоміч", "Народний фронт", "Опозиційний блок" ) та 10 кандидатів на посаду міського голови. Не скористалися взагалі таким правом 2 парламентські партії (ВО "Батьківщина" та "Блок Петра Порошенка "Солідарність") та 5 кандидатів на посаду міського голови (самовисуванці Інна Іванченко, Олег Косяк, Олександр Крижов, а також Семен Семенченко від Об’єднання "Самопоміч" та Ігор Левицький від Громадського руху "Народний контроль"). Більше 20% членів ДВК міста були призначені за поданням голів районних у місті виборчих комісій.

Таблиця "Представництво кандидатів на посаду Криворізького міського голови, місцевих організацій політичних партій у складі ДВК: станом на 23.03.2016 р. "

Місцева організація партії/кандидат Голови ДВК Заступник голови ДВК Секретар ДВК Члени ДВК (без посад) Усього Відсоток (%) зайнятих посад у ДВК від кількості посад, які суб’єкт виборчого процесу мав можливість заповнити
Ярослав Шрам (самовисування) 17 17 20 239 293 100%
Олексій Кривенко (самовисування) 14 20 22 237 293 100%
Наталія Новицька (самовисування) 28 23 25 217 293 100%
Місцева організація партії “Народний фронт” 33 22 27 211 293 100%
Олександр Натаров (самовисування) 32 24 27 210 293 100%
Юрій Вілкул (самовисування) 28 26 30 209 293 100%
Василь Сердюков (Партія простих людей Сергія Капліна) 29 23 32 209 293 100%
Місцева організація політичної партії “Опозиційний блок” 60 40 50 143 293 100%
Микола Колесник ("Українське об’єднання патріотів – УКРОП") 16 32 17 227 292 100%
Місцева організація Об’єднання “Самопоміч” 21 41 22 208 292 100%
Олег Бойченко (самовисування) 10 20 15 169 214 73%
Яна Беркут (самовисування) 2 3 3 30 38 13%
Світлана Сова ("Сила Людей") 2 2 2 16 22 8%
Інна Іванченко (самовисування) 0 0 0 0 0 0%
Олег Косяк (самовисування) 0 0 0 0 0 0%
Олександр Крижов (самовисування) 0 0 0 0 0 0%
Ігор Левицький (Громадський рух "Народний контроль") 0 0 0 0 0 0%
Семен Семенченко ("Об’єднання "Самопоміч") 0 0 0 0 0 0%
Місцева організація політичної партії ВО "Батьківщина" 0 0 0 0 0 0%
Місцева організація політичної партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" 0 0 0 0 0 0%

Із моменту утворення ДВК в їх складі було близько 300 замін (станом на 23.03.2016 р). Більшість з них відбулися ще у перші дні роботи ДВК, пізніше ротації у складі ДВК стали менш інтенсивними. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що найбільше замін стосувалося членів ДВК, внесених за поданнями голів районних у місті ТВК. Серед кандидатів на посаду Криворізького міського голови найбільшу кількість замін здійснили кандидат від "Українського об’єднання патріотів – УКРОП" Микола Колесник (30), самовисуванці Олександр Натаров (24), Олег Бойченко (23) та Ярослав Шрам (21). Натомість місцева організація Об’єднання "Самопоміч" провела найбільшу, у порівнянні з "Опозиційним блоком" та "Народним фронтом", кількість ротацій у складі ДВК (32).

Спостерігачі ОПОРИ відзначають відсутність загроз для функціонування ДВК, які були би пов’язані з нестабільністю їх складу. Здійснені заміни членів ДВК не мали критичного впливу на забезпечення належної роботи відповідних комісій.

ОПОРА не зафіксувала значних порушень у діяльності ДВК протягом підготовки до дня голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови. Зокрема, ДВК на спеціальних виборчих дільницях вчасно склали списків виборців, у той же час усі ДВК у належний термін доставили іменні запрошення виборцям.

Закон України "Про місцеві вибори" передбачає, що виборець до 21 березня включно мав можливість звернутися до ДВК або органів ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Натомість за результатами розгляду даної заяви ДВК приймає рішення про передачу її до органу ведення Державного реєстру виборців. Таким чином, ДВК фактично виконують повноваження щодо перевірки обґрунтованості заяви, яка надійшла до неї, але виборець також має право безпосередньо звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців.

Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували значної зацікавленості виборців щодо ознайомлення із попереднім списком виборців (від 1 до 5 звернень на день до ДВК на виборчих дільницях, які відвідали спостерігачі, залежно від району міста).

За результатами спостереження було виявлено поодинокі порушення законодавства, які стосуються діяльності ДВК. Зокрема, на виборчій дільниці № 121495 спостерігачем було помічено, що голова ДВК виносить печатку виборчої комісії за межі приміщення комісії. Натомість до складу ДВК на спеціальній виборчій дільниці № 121609 було включено працівника лікарні, в якій вона знаходиться. Утім, станом на 22.03.2016 вже проведено заміну і порушення законодавства усунуто.

ДІЯЛЬНІСТЬ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ

Спостерігачі ОПОРИ активно взаємодіють із правоохоронними органами міста, дотримуючись належних стандартів документування виявлених порушень. Методологія моніторингу виборчого процесу передбачає оперативне звернення до поліції щодо випадків недотримання вимог законодавства. Зокрема, ОПОРА неодноразово зверталася до правоохоронців щодо випадків розповсюдження матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, фактів незаконного розміщення агітації на зовнішній поверхні таксі, недопущення спостерігача в приміщення Тернівської районної в місті виборчої комісії, факту самовільного виносу печатки за межі виборчої дільниці № 121495 головою ДВК. На поточний момент офіційних відповідей від місцевої поліції спостерігачі не отримали, що потребуватиме подальшого громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів. Необхідно зазначити, що поліція із власної ініціативи не реагує на факти порушень виборчого законодавства, оприлюднені у засобах масової інформації. У низці випадків недостатня активність поліції не дозволила оперативно припинити порушення виборчого законодавства (насамперед мова йде про випадки незаконної агітації).

ОПОРА відзначає належний рівень забезпечення громадського порядку під час проведення кандидатами агітаційних заходів і підкреслює важливість злагодженої роботи правоохоронців у цьому питанні в день голосування, під час підрахунку голосів на виборчих дільницях та встановлення результатів голосування.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

Центральній виборчій комісії

  • Офіційно звернутися до  виборчих комісій Кривого Рогу щодо необхідності неухильного дотримання прав офіційних спостерігачів у виборчому процесі.

Криворізькій міській виборчій комісії, районним у місті  виборчим комісіям, ДВК

  • Утриматися від застосування політичних мотивів під час прийняття рішень щодо виборчого процесу.
  • Забезпечити  належні умови для здійснення законних повноважень офіційними спостерігачами.

Кандидатам на посаду міського голови, місцевим організаціям політичних партій

  • Утриматися від політично вмотивованих замін у складі виборчих комісій усіх рівнів, таким чином забезпечуючи стабільність їх роботи та належну підготовленість членів відповідних комісій.
  • Офіційно звертатися до правоохоронних органів щодо виявлених порушень виборчого законодавства, не обмежуючись інформуванням громадськості про дані обставини.
  • Забезпечити безконфліктний характер завершення передвиборної агітації, уникати агресивної риторики та гострих політичних протистоянь, поважаючи права виборців вільно обирати місцеву владу.

Правоохоронним органам

  • Забезпечити належне розслідування інформації про порушення законодавства під час виборчого процесу та проінформувати  громадськість про його результати;
  • У разі необхідності залучити додаткові сили для забезпечення громадського правопорядку в день голосування, під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування.