Апеляційний адміністративний суд Дніпропетровська відхилив апеляційну скаргу Громадянської мережі ОПОРА на рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду щодо перешкоджання спостерігачу ОПОРИ потрапити в приміщення Тернівської РВК Кривого Рогу. Таким чином, суд фактично визнав правомірним недопуск офіційного спостерігача до спостереження за виборчим процесом поза засіданнями виборчих комісій.

У суботу, 19 березня, Громадянська мережа ОПОРА подала апеляційну скаргу до Дніпропетровського апеляційного суду на рішення окружного адмінсуду Дніпропетровська від 18 березня 2016 року щодо недопуску офіційного спостерігача ОПОРИ до приміщення Тернівської районної виборчої комісії Кривого Рогу.

Про те, що розгляд справи відбудеться 21 березня о 14.30, представників Громадянської мережі ОПОРА повідомили у цей же день, близько 11.00, фактично за три години до засідання. На той факт, що апелянт та свідки у справі перебувають у Кривому Розі, а відстань до Дніпропетровського суду становить 150 кілометрів, у суді особливо не зважили.

На початку засідання суд відмовив представнику третьої особи у залученні свідків. Суддя Людмила Божко заявила представнику інтересів спостерігача, що свідків у судове засідання зобов’язана доставити сторона, яка подає клопотання про їх виклик. Потім суд безпідставно заборонив присутнім на засіданні в якості вільних слухачів спостерігачам ОПОРИ проводити фото та відеозйомку з використанням портативних засобів. Активіста Громадянської мережі ОПОРА з Дніпропетровська Дениса Давидова суд вирішив взагалі видалити з залу засідання за проведення зйомки.

Далі судді відмовились надати стороні ОПОРИ достатньо часу для ознайомлення з запереченням третьої сторони – голови Тернівської РВК Олени Болєлової. На прохання Младени Качурець дати 10 хвилин для ознайомлення, суддя Тамара Прокопчук лаконічно уточнила: «Шо?».

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Tamara Prokopchuk

На фото суддя Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Тамара Прокопчук

Зрештою суд надав слово представникам ОПОРИ. Проте, судді Ольга Лукманова та Людмила Божко постійно перебивали представників організації, подекуди підвищуючи голос та заперечуючи аргументи сторони. Показовим було й вільне тлумачення суддями в судовому засіданні норм матеріального права щодо доступу до інформації. На переконання судді Лукманової, які вона активно відстоювала протягом судового розгляду, іншої форми отримання публічної інформації, окрім як за письмовим запитом, законодавством не передбачено. Виголошуючи свою промову, замість заслухання позиції представника спостерігача ОПОРИ, суддя звинуватила його в порушенні Порядку подання звернень до виборчої комісії.

kolegia suddiv

На фото колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду 

Після пояснень сторін суд, відповідно до КАС України мав би перейти до стадії дослідження доказів, наданих апелянтом одночасно із апеляційною скаргою, однак колегія не вважала за потрібне навіть згадати про це у засіданні, одразу перейшовши до судових дебатів. Однак і ця стадія судового засідання абсолютно не відповідала вимогам ст. 152 КАС України, головуюча суддя лише уточнила у сторін, чи підтримують вони свої вимоги,  після чого суд пішов до нарадчої кімнати. Для підготовки і ухвалення «законного і обґрунтованого» рішення, суду знадобилося близько 15 хвилин у нарадчій кімнаті, після чого було проголошено повний текст постанови суду на 6 сторінках.  

Своє рішення про відмову в задоволенні апеляції суд мотивував тим, що офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА не подав до Тернівської РВК письмовий запит на отримання інформації. При цьому, основним нормативним актом, на який посилається у рішенні суд, є Постанова № 228 ЦВК від 05 вересня 2015 року «Про порядок організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів». Суд вважає, що «не подання письмового звернення офіційним спостерігачем стало підставою для відмови в наданні інформації». Питанню надання доступу до приміщення комісії в час роботи комісії і здійснення виборчих процедур не присвячено жодного речення у рішенні. При цьому абсолютно не враховувались ані практика Європейського суду з прав людини, ані норми Конституції та законів України, ані міжнародні стандарти спостереження, на які посилалися представники ОПОРИ у апеляційній скарзі та під час надання пояснень. Повністю судом проігнороване питання порушення процесуальних прав спостерігача та принципів адміністративного судочинства судом першої інстанції, про що заявляв апелянт у своїй скарзі. Нагадаємо, що у виборчих справах рішення апеляційної інстанції є остаточним, та оскарженню не підлягає.

Після проголошення рішення представники ОПОРИ намагалися взяти коментар у судді Людмили Божко, однак вона спочатку зачинилася у кабінеті, посилаючись на зайнятість, а через 10 хвилин, о 16:44, до закінчення робочого дня, залишила будівлю суду.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Таким чином, суд фактично визнав правомірними дії голови Тернівської РВК Олени Болєлової щодо недопуску офіційного спостерігача у приміщення комісії для спостереження за процедурами виборчого процесу. Це рішення повністю суперечить як міжнародним стандартам, так і принципам і засадам виборчого права, закріпленим у законодавстві України. За таких обставин існує небезпека позбавлення всіх офіційних спостерігачів можливості здійснювати спостереження у максимально можливому обсязі та фіксувати порушення законодавства, що матимуть місце в діяльності виборчих комісій поза межами засідань. Під загрозу поставлено можливість повної та об’єктивної оцінки виборчого процесу не лише на Позачергових виборах у Кривому Розі, а й усіх наступних виборах, що проводитимуться в порядку, передбаченому Законом України «Про місцеві вибори» в чинній нині редакції.

Позиція ОПОРИ щодо порушення прав офіційного спостерігача головою Тернівської РВК Оленою Болєловою

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.