Громадянська мережа ОПОРА 19 березня подала апеляційну скаргу до Дніпропетровського апеляційного суду на рішення окружного адмінсуду Дніпропетровська від 18 березня 2016 року щодо недопуску спостерігача ОПОРИ до приміщення Тернівської районної виборчої комісії Кривого Рогу. Розгляд справи відбудеться сьогодні, 21 березня о 14.30. Розгляд апеляційної скарги призначено на 21 березня на 14.30 (Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, пр. ім. газети Правда, 29, кабінет 504).

У п’ятницю, 18 березня, близько 22.00, суд ухвалив рішення на користь позивача, Ігоря Стельмацького, та постановив визнати Постанову Криворізької міської виборчої комісії протиправною.

Громадянська мережа ОПОРА категорично не погоджується із рішенням, ухваленим колегією суддів у складі Турлакової Н.В., Єфанової О.В., Царікової О.В., зважаючи на порушення процесуальних прав спостерігача та неправильне застосування норм матеріального права.

Кривий Ріг: Позиція ОПОРИ щодо порушення прав офіційного спостерігача головою Тернівської РВК Оленою Болєловою

ОПОРА наголошує, що перебіг виборчого процесу, зокрема, в частині дотримання процедури подання кандидатур до складу ДВК, без сумніву становить значний суспільний інтерес, а відтак право офіційного спостерігача від громадської організації на збір інформації про діяльність виборчої комісії та інших суб’єктів виборчого процесу на цьому етапі не може бути обмежено.

Окрім того, обмеження прав офіційних спостерігачів можливістю спостерігати за діями виборчої комісії лише у процесі засідань має серйозні негативні наслідки для визнання будь-яких виборів відкритими та демократичними. Позбавлення офіційних спостерігачів можливості збирати інформацію про діяльність виборчих комісій поза межами проведення засідань унеможливлює здійснення всестороннього та об’єктивного спостереження за виборчим процесом, що у свою чергу може ставити під сумнів легітимність виборів.

Апеляційна скарга

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.