Факт самовільного винесення печатки ДВК, яка має зберігатися у сейфі, зафіксували спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА. Голова ДВК №121495 Дзержинського району Кривого Рогу ходив з печаткою комісії до стоматолога.

У четвер, 17 березня, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА відвідала дільничну виборчу комісію №121495 й поцікавилась чи належно зберігається виборча документація та печатка ДВК.

Проте печатки ДВК в сейфі комісії не виявилось. Як пояснив один з членів ДВК, що на момент візиту спостерігача перебував у приміщенні комісії, печатку з собою забрав голова комісії, який пішов до лікаря.

Через деякий час голова ДВК №121495 Євгеній Ломачевський повернувся на робоче місце й пояснив, що взяв печатку з собою, адже, начебто, не планував повертатися цього дня до приміщення комісії, а наступного мав їхати отримувати скриньки для голосування й тканину для кабінок, а для того мусив би мати з собою печатку.

Зафіксувавши на відео факт відсутності печатки, спостерігач ОПОРИ викликала поліцію.

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Під час очікування на прибуття поліції, голова ДВК вирішив вийти на перекур, проте печатку до сейфу так і не поклав, залишивши її у власній барсетці просто на столі у приміщенні комісії.

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Згодом до ДВК прибула слідчо-оперативна група Криворізького міськвідділу поліції й прийняла заяву спостерігача ОПОРИ щодо порушення виборчого законодавства.

Нагадаємо, що згідно з п. 12 дод. 1 Постанови ЦВК №212 «Під час виборчого процесу печатки територіальних та дільничних виборчих комісій зберігаються у сейфах (металевих шафах) у приміщенні відповідної виборчої комісії».

Такі дії голови ДВК можна трактувати як привласнення печатки, за що передбачена кримінальна відповідальність. Згідно з п. 1 ст. 357 Кримінального кодексу України, «Викрадення, привласнення, вимагання офіційних документів, штампів чи печаток або заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання особи своїм службовим становищем, а так само їх умисне знищення, пошкодження чи приховування, а також здійснення таких самих дій відносно приватних документів, що знаходяться на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності, вчинене з корисливих мотивів або в інших особистих інтересах, караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років».

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.