Під час спостереження за перебігом виборчого процесу спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА неодноразово фіксували порушення законодавства. Як результат на даний момент – чотири виклики правоохоронців на місце вчинення правопорушення й десять заяв до поліції щодо порушень виборчого законодавства.

Найбільше порушень виборчого процесу, щодо яких спостерігачі ОПОРИ зверталися до правоохоронних органів, стосуються розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації з неповними вихідними даними або взагалі без вихідних даних.

Зокрема, в інформаційному бюлетені «Криворожанин», де були розміщені матеріали на підтримку кандидата Юрія Вілкула, не була вказана особа, відповідальна за друк, що є має ознаки порушення ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори».

Порушення цієї ж статті правоохоронці зафіксували в агітаційних матеріалах на підтримку кандидата Семена Семенченка, що розповсюджувалися з наметів «Об'єднання «Самопоміч».

Крім того, поліція Кривого Рогу, реагуючи на виклики спостерігачів ОПОРИ, двічі фіксувала розміщення агітаційних наліпок на підтримку кандидата Юрія Вілкула на кіосках, а також розміщення банера кандидата Олега Бойченка, що не містили вихідних даних.

Також правоохоронці двічі приймали заяви спостерігачів ОПОРИ щодо розміщення матеріалів передвиборчої агітації, що до того ж не містили вихідних даних, в місцях, де закон це робити забороняє.

В обох випадках такі агітаційні матеріали на підтримку кандидата Юрія Вілкула були розміщені на транспортних засобах – таксі, що має ознаки порушенням ч. 2 ст. 56 та п. 6 ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори».

Нагадаємо, що за розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без повних вихідних даних передбачена адміністративна відповідальність у відповідності до ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За розміщення політичної реклами в заборонених місцях передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Разом з тим, відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах може свідчити про їх виготовлення за рахунок коштів поза межами виборчого фонду кандидата на посаду міського голови. Відповідно до ч. 6 ст. 54 Закону, використання для агітації коштів з інших джерел забороняється. За порушення порядку фінансування передвиборної агітації передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до ч. 1 ст. 159-1 Кримінального кодексу України, у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Зі сторони кандидата Юрія Вілкула спостерігачі ОПОРИ також зафіксували використання адміністративного ресурсу – розміщення на офіційному сайті Криворізької міської ради матеріалу, що має ознаки передвиборної агітації. В даному випадку порушено п. 2 ч. 1 ст. 60 Закону України "Про місцеві вибори", де встановлено пряму заборону на участь у передвиборній агітації органам місцевого самоврядування.

Наголошуємо, що ч. 3 ст. 212-9 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність за супроводження офіційних повідомлень у період виборчого процесу коментарями, що мають агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписами, кінозйомками, фотоілюстраціями про дії посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування як кандидатів у депутати та на посади сільських, селищних, міських голів.

Якщо у вищезгаданих випадках, порушникам Закону загрожує, швидше за все, адміністративна відповідальність, то за ще два порушення – кримінальна. Обидва вони стосуються роботи одного суб’єкта виборчого процесу – Тернівської районної виборчої комісії.

В одному випадку голова комісії відмовилася впустити офіційного спостерігача ОПОРИ до приміщення РВК, о є порушенням ч.1 ст.13 та п.2 ч.3 ст.11 ЗУ «Про місцеві вибори». За такі дії передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до норм ч. 3 ст. 157 Кримінального Кодексу України.

В іншому випадку спостерігачі ОПОРИ зафіксували факти підробки цією ж комісією виборчої документації, за що передбачається кримінальна відповідальність за ст. 158 Кримінального Кодексу України.

Зауважимо також, що стосовно цих двох порушень спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулися зі скаргами до Криворізької міської виборчої комісії. По факту не допуску спостерігача, Криворізька виборча комісія скаргу задовольнила частково, визнала дії голови Тернівської РВК Болєлової Олени Миколаївни такими, що не відповідають вимогам Закону та порушують права і законні інтереси суб’єкта виборчого процесу та встановила невиконання головою комісії покладених на неї обов’язків члена виборчої комісії.

Схоже рішення Криворізька МВК прийняла й щодо підробки виборчої документації в Тернівській РВК. Скаргу спостерігачів ОПОРИ комісія задовольнила частково й прийняла рішення звернутися до поліції.

Згідно усіх вищезгаданих звернень Криворізький міський відділ поліції наразі проводить перевірку, а по факту розміщення агітації без вихідних даних кандидата на посаду міського голови Олега Бойченка незабаром відбудеться судове засідання.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.