11 березня о 17:30 Криворізька міська виборча комісія скасувала рішення трьох районних у місті виборчих комісій в частині формування складу окремих ДВК, оскільки вони сформовані з порушенням Закону України "Про місцеві вибори".

Після надходження 11 березня до міськвиборчкому постанов Довгинцівської, Жовтневої та Тернівської районних у місті Кривому Розі виборчих комісій постанов про утворення дільничних виборчих комісій, міська комісія виявила порушення статті 23 Закону України "Про місцеві вибори". Встановлено, що до складу чотирнадцятьох ДВК у Довгинцівському районі та тридцятьох девятьох ДВК у Тернівському районі було включено кількість осіб понад встановлену Законом. Частиною 9 цієї статті передбачено: "У разі якщо в установлений частиною четвертою цієї статті строк подання щодо кандидатур до складу дільничної виборчої комісії не надійшли або до складу дільничної виборчої комісії запропоновано менше осіб, ніж встановлено частиною третьою цієї статті (відповідно для малих виборчих дільниць - менше 10 осіб, для середніх виборчих дільниць - менше 12 осіб, для великих виборчих дільниць - менше 14 осіб, для виборчих дільниць з кількістю виборців, що не перевищує 50 осіб, - менше 4 осіб у складі комісії), дільнична виборча комісія утворюється у визначені частиною першою цією статті строки відповідною територіальною виборчою комісією за поданням голови цієї територіальної виборчої комісії у мінімальній кількості, встановленій частиною третьою цієї статті".

До Тернівської та Довгинцівської комісій для включення до складу певних дільниць надійшло менше подань, ніж необхідно для мінімального складу, відтак комісії доукомплектували ДВК за поданням голів відповідних районних виборчих комісій. Утворення комісії у складі більшому, ніж 10 осіб для малих дільниць, 12 – для середніх та 14 – для великих дільниць, призвело до порушення вимоги ч. 9 ст. 23 Закону.

Окрім того, до керівного складу трьох комісій в Жовтневому районі та сімох комісій в Тернівському районі було включено осіб за поданням голів відповідних районних виборчих комісій, що порушує частину 7 ст. 23 Закону: "Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії мають призначатися від різних суб’єктів подання, визначених частиною першою цієї статті". Тобто, комісія не мала права призначати на керівні посади в комісії осіб за поданням голови комісії, у разі наявності подань від політичних партій та кандидатів.

З огляду на це, керуючись ч. 19 статті 27 Закону України "Про місцеві вибори", Криворізька міська виборча комісія скасувала Постанови відповідних РВК в частині виявлених порушень та зобов’язала комісії утворити ДВК відповідно до вимог Закону до 24:00 11 березня (Постанова №73). Таке рішення зумовлено ще й тим, що 11 березня спливав кінцевий термін утворення ДВК.

Postanova 73 rezpoljatyvna 800x450

Зважаючи на стислі строки виконання районними виборчими комісіями цього рішення, спостерігачі ОПОРИ ще до постановлення рішення міськвиборчкому вирішили з’ясувати час проведення відповідних засідань РВК. Голова Довгинцівської комісії Ольга Орлова повідомила, що вони проінформовані про допущені порушення і для їх виправлення очікують результату розгляду питання вищестоящою комісією. Секретар Жовтневої РВК Юлія Комісаренко зазначила, що комісія зібралася на засідання і чекає відповідного рішення.

Міська виборча комісія прийняла Постанову № 73 о 17 годині 30 хвилин. З метою моніторингу процесу виконання постанови спостерігач ОПОРИ відвідала Довгинцівську районну виборчу комісію. На засіданні Ольга Орлова ознайомила присутніх зі змістом проекту Постанови, розісланого міською виборчою комісією раніше цього дня. Як з’ясувалося, проект Постанови № 73 відрізнявся від остаточного рішення у резолютивній частині. Спосерігачем зафіксовано, що відповідна Постанова доведена до відома членів комісії о 18:36 11 березня. Саме в цей час член МВК Валентин Орлов прибув на засідання із належним чином завіреною Постановою та оголосив її зміст.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Натомість, спостерігачеві ОПОРИ стало відомо про те, що у Тернівському районі засідання комісії з розгляду цього питання закінчилось приблизно о 17:00, тобто до моменту винесення рішення міською виборчою комісією. Для уточнення інформації, спостерігач звернувся за коментарем до члена Тернівської РВК Сніжани Пушової, яка в телефонному режимі підтвердила інформацію: "Засідання розпочалось о 16:00, нам зачитали порядок денний. Голова комісії зачитала Постанову міської виборчої комісії про те, що ДВК були утворені з порушенням. Вона зачитувала це з листка, але звідки вона його взяла, я не мала змоги ознайомитися, чи були там печатка та підпис. Перше питання порядку денного стосувалося формування ДВК. Засідання закінчилося не пізніше 17:00, а проголосували за Постанову про утворення ДВК близько 16:30".

О 18:05 ОПОРА телефоном поцікавилася у голови Тернівської РВК деталями перебігу засідання комісії. Олена Болєлова поінформувала: "Постанову ми отримали, засідання ми провели. Постанову ми отримали півгодини тому, а засідання щойно закінчилось, після отримання Постанови".

Наступного дня на стенді інформаційних матеріалів Тернівської РВК спостерігачі ОПОРИ мали змогу ознайомитися із двома оприлюдненими Постановами комісії від 11 березня 2016 року: Постановою № 15 "Про формування складу дільничних виборчих комісій та призначення їх керівного складу", прийнятою о 17:45 та Постановою №16 "Про внесення змін до складу дільничних виборчих комісій", прийнятою більш ніж на півтори години раніше, о 16:00. Голова комісії Олена Болєлова у коментарі ОПОРІ зазначила: "Засідання ми розпочали о 16:00 і чекали прийняття Постанови Криворізької міської виборчої комісії. О 17:32 нам зателефонували і повідомили, що рішення вже є, о 17:35 нам надійшла копія Постанови в електронному вигляді, я зачитала її членам комісії і ми прийняли рішення про утворення ДВК. Ми попередньо підготували "чорновий" варіант складу комісій, опираючись на досвід роботи осіб, запропонованих за моїм поданням".

Postanova 15 450x800

Postanova 16 450x800

Інший член комісії, Ярослав Іванченко, телефоном розповів спостерігачеві, що засідання розпочалось о 16:00 і тривало менше години. За словами пана Ярослава, у порядку денному було 4 питання: "Нашу Постанову скасувала міська комісія, і ми прибрали зі складу комісії тих зайвих членів комісії, які призначені за поданням голови ТВК. Нам надали Постанову для ознайомлення і зачитали її. Я сам з нею ознайомився. При визначенні, кого вивести зі складу комісії і кого призначити на керівні посади, ми керувалися за досвідом роботи таких осіб".

Як вбчається зі слів голови Тернівської районної виборчої комісії та часу прийняття, зазначеного у Постанові, комісія в рекордно короткий проміжок часу (близько 10 хвилин) розглянула подання на внесення кандидатур до складу сорока дільничних виборчих комісій та розглянула зміни у керівному складі семи виборчих комісій. Окрім того, Постановою №73 МВК скасовано рішення РВК від 7 березня в частині, що суперечить вимогам закону, тобто лише щодо тридцяти дев'яти дільничних виборчих комісій. Натомість, Постановою Тернівської МВК № 15 від 11 березеня 2016 року утворено та сформовано керівний склад усіх сорока виборчих комісій. Не зрозуміло також, якими мотивами керувалася комісія, оскільки жодного посилання на Постанову комісії вищого рівня у документі не міститься.

 Не можна залишити без уваги й той факт, що згідно з додатками до Постанови № 15 від 11 березня 2016 року, оприлюдненими на офіційному сайті, до складу ДВК включено осіб, рішення щодо яких приймалося Постановою № 16 на підставі заяв про заміни від суб'єктів подання. Таким чином, до первинного складу комісій включено осіб, подання щодо яких надійшли після спливу крайнього терміну, визначеного Законом (до 24:00 6 березня 2016 року). Станом на 14 березня на офіційному сайті Тернівського райвиконкому ще досі не оприлюднена Постанова № 16 і не міститься повної інформації щодо попередньо прийнятих рішень.

Зазначені факти можуть свідчити про те, що Тернівська виборча комісія провела своє засідання щодо повторного утворення ДВК ще до моменту прийняття відповідного рішення міською виборчою комісією і не могла знати про зміст Постанови МВК № 73.  Як наслідок, Тернівською комісією прийнято рішення про формування сорока ДВК замість тридцяти дев'яти, щодо яких діє зобов'язання міськвиборчкому, а до складу кількох комісій включено осіб, які не моли бути включені до первинного складу комісій.

Нагадаємо, Криворізька міська виборча комісія визнала порушенням з боку голови Тернівської МВК Олени Болєлової її дії щодо недопущення спостерігача ОПОРИ в приміщення виборчої комісії 06 березня, в останній день внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.