Міська виборча комісія Кривого Рогу на своєму засіданні 9 березня розглянула скаргу кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Миколи Колесника щодо розміщення на таксі агітаційних матеріалів на підтримку кандидата Юрія Вілкула й вирішила звернутися до поліції.

Криворізька міська виборча комісія постановила частково задовольнити скаргу кандидата на посаду міського голови від партії «УКРОП» Миколи Колесника та невідкладно звернутися до Криворізького відділу поліції щодо перевірки законності розміщення на таксі на території міста Кривого Рогу друкованих агітаційних матеріалів.

У своєму рішенні криворізька міська виборча комісія наголосила, що згідно з п. 6 ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів.

Крім того, розміщені на таксі друковані матеріали не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А, відповідно до ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори», розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Присутня на засіданні МВК довірена особа кандидата Юрія Вілкула Марина Акімова рішення комісії підтримала, проте зазначила, що дані матеріали не були виготовлені на замовлення кандидата Юрія Вілкула й взагалі не є його передвиборною агітацією.

Відео: Громадянська мережа ОПОРА

Щоправда, на захист таксистів стала одна з членів комісії Ірина Брилькова (Республіканська партія України), яка зазначила, що громадяни України можуть вільно агітувати за будь-кого з кандидатів.

Brylkova

Більшість членів МВК рішення підтримали, а Ірина Брилькова утрималась.

Нагадаємо, що спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували факти розміщення на автомобілях таксі агітаційних матеріалів зі словами «Я люблю Кривой Рог. Я голосую за Вилкула» й зверталися з цього приводу до поліції.

taxi

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.