3 березня 2016 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА викликали поліцію через виявлення порушення правил ведення передвиборної агітації – розміщення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних.

Так, на зовнішній поверхні кіоску “Преса” у Жовтневому районі, кав'ярні «Булочна №1» та магазину м'ясних виробів «Салтівський м’ясокомбінат» у Саксаганському районі спостерігачі зафіксували факт розміщення агітаційних наліпок такого змісту: «Нет рейдерам и аферистам. За Кривбасс! За Вилкула! Асоциация предпренимателей Кривого Рога».

zhovtnevyj 598x800

Saksaganskyj

Nalipky zag 800x480

Зазначені друковані матеріали не містили відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Разом з тим, розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється відповідно до ч. 2 ст. 56 Закону України “Про місцеві вибори”. За порушення такої заборони передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Правоохоронці, котрі прибули на місце порушення, прийняли від спостерігачів відповідну заяву та зафіксували факти порушень. Слід зауважити, що у Жовтневому районі спостерігачі ОПОРИ очікували на приїзд поліції близько 50 хвилин, а у Саксаганському – понад годину.

Зазначимо, що відсутність вихідних даних на агітаційних матеріалах може свідчити про їх виготовлення за рахунок коштів поза межами виборчого фонду кандидата на посаду міського голови. Разом з тим, відповідно до ч. 6 ст. 54 Закону, використання для агітації коштів з інших джерел забороняється. За порушення порядку фінансування передвиборної агітації передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до ч. 1 ст. 159-1 Кримінального кодексу України, у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.