Через недосконалість виборчого законодавства неписемні представники циганської громади Кривого Рогу не матимуть можливості взяти участь у голосуванні на позачергових виборах міського голови  27 березня 2016 року.

Така дилема у Кривому Розі особливо бентежить циганську громаду Довгинцевського району. Як повідомила, член Криворізької міської виборчої комісії Тетяна Руденко, один з представників цієї національної меншини звернувся до виборчої комісії з проханням врегулювати питання.

Пані Руденко пояснила: «Громадянин, що звернувся до нас за допомогою, на останніх виборах прийшов зі своєю сестрою, яка є неграмотною, через що вона не могла прочитати інформацію в бюлетені і відповідно самостійно проголосувати. В ДВК виникли суперечки, але чоловікові не дозволили  зайти із сестрою до кабінки для голосування. З прагненням розв’язати  дану проблему він й звернувся до МВК. Оскільки  дуже багато членів циганської громади, які мешкають у Кривому Розі неграмотні, проте мають бажання проголосувати на цих виборах».

Варто зазначити, що відповідно до даних Державної служби статистики України станом на 5 грудня 2001 р. циганську мову, як рідну обрали 0,12% від загальної кількості населення Кривого Рогу, що при кількості населення 712,5 тис. складає 855 осіб.

statystyka 2

Подібний випадок Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала в 2014 році у селищі Середнє Ужгородського району (одномандатний виборчий округ № 68) на дільниці №210548.

Тоді виборці просили членів ДВК надати дозвіл перебувати у кабінці для голосування одночасно двом особам. Прохання мотивували тим, що вони не вміють писати та читати і через це потребують сторонньої допомоги. У відповідь на таке прохання роми отримали відмову, оскільки Закон забороняє одночасне перебування двох осіб у виборчій кабінці забороняється.

Крім того, подібний випадок описано в ухвалі Львівського апеляційного адміністративного суду від 03.11.2010 року по справі № 34562/10/9104. Згідно до цієї ухвали 31.10.2010 року о 10 год. 10 хв. дільничною виборчою комісією №12001 (смт. Середнє) було прийнято рішення №5, яке надало право неграмотним виборцям скористатися допомогою сторонньої особи.

У подальшому таке рішення ДВК №12001 скасував Ужгородський міськрайонний суд, пояснюючи це тим, що ДВК №12001 до фізичних вад віднесла неграмотність (невміння читати та писати). На думку суду, такі людські особливості не можна відносити до вад, оскільки фізичними вадами є такі, що пов'язані зі стійким розладом функціонування організму людини, спричинені захворюванням або травмою, та зумовлюють обмеження нормальної життєдіяльності та необхідності додаткової соціальної допомоги та захисту.

Слід зауважити, що законодавством не врегульовано питання голосування осіб, які через неграмотність (невміння читати та писати) не мають змоги скористатися своїм виборчим правом. Тобто, чинна редакція Закону України «Про місцеві вибори» фактично обмежує виборчі права осіб, які не вміють читати та писати.

Громадянська мережа ОПОРА інформує, згідно до даних Державної служби статистики України станом на 05.12.2001 р.  в Україні зафіксовано 235 639 неписьменних осіб. Таким чином, через неврегульованість питання голосування неграмотних осіб в Україні 235 639 виборців потенційно не мають змоги голосувати на виборах.

statystyka

До відома: відповідно до ч. 9 ст. 77 Закону України «Про місцеві вибори» виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншої особи, крім члена виборчої комісії, кандидата, уповноваженої особи місцевої організації партії, довіреної особи кандидата, офіційного спостерігача.

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.