На сайті міського виконавчого комітету міської ради Кривого Рогу було оприлюднено повідомлення від імені потенційного кандидата Юрія Вілкула, яке містить елементи непрямого впливу на громадську позицію мешканців  Кривого Рогу.

5 лютого,  прес-служба криворізького міськвиконкому  опублікувала на офіційному сайті міста звернення чинного мера Юрія Вілкула, яке містить елементи непрямого впливу на громадську позицію мешканців  Кривого Рогу.

«Шкода, що останнім часом з Києва надходять лише погані новини, то тарифи на житлово-комунальні послуги піднімуть, то скоротять фінансування медицини й освіти, то вимагають закрити профтехучилища. Рішення про підписання закону про дострокові вибори не допоможе місту в розв’язанні його проблем. Проте я, як діючий міський голова, зроблю все можливе, для того, щоб міське господарство Кривого Рогу під час виборчої кампанії працювало стабільно, а криворіжці були захищені. Я вірю в наше рідне місто, я вірю в мудрість своїх земляків. Я певен, що Кривий Ріг гідно пройде ці вибори і продовжить свій подальший розвиток», - переконує Юрій Вілкул.

Вілкул 05.02 сайт міської ради

Однак, крім заяви та обіцянок міського голови, текст повідомлення містить інформацію, яка вказує на маніпуляцію громадською думкою шляхом посилання на результати чергових виборів міського голови 25 жовтня 2015 року та повторного голосування 15 листопада, перебіг якого супроводжувався чисельними порушеннями виборчого законодавства, що стало причиною оголошення позачергових виборів: «Мер Кривого Рогу Юрій Вілкул переміг на виборах міського голови в першому турі, отримавши 45%, за кандидата від “Самопомочі” Юрія Милобога віддали голоси 10% виборців. В другому турі Юрій Вілкул переміг, отримавши понад 50%...»

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що відповідно до ч. 2 ст. 54 Закону України  «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється. Відповідно до ч. 2 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.