25 серпня у прес-центрі УНІАН відбулась прес-конференція громадських активістів та народних депутатів, які ініціювали спільний законопроект щодо забезпечення виборчих прав і свобод  внутрішніх вимушених переселенців. Війна на Сході змусила 1 437  967  тисяч громадян залишити свої домівки, але їх виборчі права на сьогодні недостатньо врегульовані законодавством України. Відповідно до Конституції всі громадяни є рівними в своїх правах. Керівні принципи ООН з питань переміщення громадян у межах країни, Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи, рекомендації ПАРЄ визначають зобов’язання держав щодо забезпечення на законодавчому рівні прав переміщених осіб під час виборів, у тому числі, і місцевих, які були проігноровані українським парламентом.

Представники Громадянської мережі ОПОРА, Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», «Восток SOS» і «Крим SOS», депутати Верховної Ради України підготували законодавчу ініціативу та презентували Проект Закону України № 2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб».

zagal pres 25 08 ПВО

Відсутність механізму реалізації активного виборчого права внутрішньо переміщених осіб позбавляє дану суспільну групу впливу на прийняття рішень місцевими органами влади, поточна діяльність яких, в тому числі, стосується потреб, пов’язаних із внутрішнім переміщенням. Крім цього, ігнорування міжнародних стандартів щодо зняття усіх правових перешкод для реалізації внутрішньо переміщеними особами права на рівноправну участь у прийнятті рішень  в територіальних громадах, в яких вони після переміщення постійно проживають, має ознаки порушення конституційного принципу рівності прав і свобод громадян.

Ednak 25 08 pres

«Політична доцільність, електоральні очікування, розрахунки деяких політичних сил не повинні стояти над правами людини. Парламент зобов'язаний надати право виборцям-внутрішньо переміщеним особам обирати місцеву владу в громадах, де вони проживають. В іншому випадку, це буде явна дискримінація, яка не сприятиме інтеграції цих людей - повноправних громадян України, чиї долі були зруйновані військовим конфліктом, в місцеві спільноти,» - вважає народний депутат України Остап Єднак (Обєднання «Самопоміч»).

Taruta 25 08 pres

Позафракційний народний депутат Сергій Тарута заявив: «Істотна проблема України полягає в тому, що кожна нова влада переписує під себе виборче право, переслідуючи єдину мету - збереження власного впливу. Однак ніколи раніше маніпуляції з виборчим правом не стосувалися фундаментального конституційного права обирати і бути обраним. Мова йде про громадян, які позбулися своїх будинків і пережили на власному досвіді всі жахи війни. Відбирати у цих людей право вибору неприпустимо. Внутрішні переселенці повинні брати участь у формуванні влади, також як і всі громадяни України. Ситуацію необхідно виправити якомога швидше. І пропоновані поправки - спосіб це зробити».

Gopko 25 08 presНародний депутат Ганна Гопко, співавтор законопроекту, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах відзначила: «Законопроект 2501а-1 вирішує правову колізію стосовно забезпечення активного виборчого права виборців, які вимушено покинули свої домівки через військову окупацію Криму та збройною агресією Російської Федерації на Донбасі. Задля дотримання конституційного принципу рівності прав і свобод громадян та міжнародних стандартів (зокрема,  Керівних принципів ООН з питань переміщення осіб в межах країни, Рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи, Рекомендацій 1877 (2009) Парламентської Асамблеї Ради Європи) виборчі права громадян-внутрішньо переміщених осіб мають бути належно забезпечені на законодавчому рівні.  В Україні вже зареєстровано 1 437  967 внутрішньо переміщених осіб, які мають ті ж самі права, що інші громадяни України і потребують забезпечення рівноправних умов участі у життєдіяльності тих територіальних громад, де вони оселилися. Надавши можливість обирати та впливати на прийняття рішень місцевими органами влади, ми зможемо не проігнорувати, а інтегрувати наших співвітчизників в ті громади, в яких вони фактично проживають».

Авторський колектив проекту Закону No2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб» рекомендує внести зміни до Законів України «Про місцеві вибори», «Про Державний Реєстр виборців» та «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Пропонується передбачити, що належність виборців-внутрішньо переміщених осіб до певної територіальної громади може бути визначена за адресою фактичного проживання, зазначеною у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Kluzhev 25 08Коментуючи проект Закону, Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА акцентує увагу на наступному: «Законопроект передбачає, що під час реалізації своїх виборчих прав внутрішні переселенці зможуть обирати з декількох варіантів. Переселенці, які не мають наміру повертатися до попереднього місця проживання зможуть змінити виборчу адресу і голосувати на місцевих та інших виборах в територіальних громадах, в яких вони постійно знаходяться після переміщення. Ті ж громадяни, які планують повернення, матимуть можливість зберігати нинішню виборчу адресу і реалізувати право голосу на місцевих виборах після відновлення державного контролю у своїх містах, селах, селищах. Натомість у законопроекті запропоновані механізми попередження необґрунтованих змін виборчої адреси, що забезпечить стабільність виборчого процесу.  У той же час, у найближчому майбутньому українське законодавство має реформуватися у напрямку спрощення підстав для зміни виборчої адреси для усіх виборців, що відповідатиме міжнародним стандартам».

Tkachenko 25 08 presСергій Ткаченко, виконавчий директор Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» відзначає: «Забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб - питання не стільки організації виборчого процесу – скільки Стратегії розвитку України. Забезпечення конституційного права людей голосувати на місцевих виборах не вимагає додаткових ресурсів від держави. Водночас це фактор, який може стати важливим інструментом для єднання країни».

 

   pres 25 08 ВПО

Gopko 28 05 pres ВПО

Ednak 28 05 pres ВПО

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.