Громадянська мережа ОПОРА провела дослідження стану досудових розслідувань злочинів проти виборчих прав громадян, вчинених під час місцевих виборів 2015 року, та презентувала результати під час публічного обговорення.

11 11 opora

На чергових місцевих виборах в Україні 2015 року кількість розпочатих кримінальних проваджень стала найбільшою, у порівнянні із позачерговими виборами Президента та Верховної Ради України 2014 року.

За результатами дослідження, в Україні найбільше досудових розслідувань стосувалися підкупу виборців – 159, та випадків перешкоджання виборчому праву громадян, роботі виборчої комісії та офіційного спостерігача – 97 розслідувань. Проте, кандидати на виборні посади фактично відсутні у переліку осіб, притягнених до відповідальності.

- Багато справ були внесені в реєстр за 157-ю статтею (перешкоджання виборчому праву громадян, роботі виборчої комісії та офіційного спостерігача), а також за статтею 158 – фальсифікація передвиборчих результатів. У мережі Інтернет є відео, де заповнюють дані протоколів не у приміщенні виборчих дільниць, що є порушенням. Неправомірна видача та отримання виборчого бюлетеню зустрічається найчастіше, і ці провадження були доведені до суду. Піраміда підкупу виборців була виявлена в Одеській області, 13 виборців були притягнуті до відповідальності, - заявила експерт Громадянської мережі ОПОРА, юрист Ольга Коцюруба.

Як відзначила Ольга Коцюруба, в Рівненській області було відкрито 4 провадження.

- За підкуп виборців покараний єдиний кандидат в Україні, і він з Рівненської області. Варто зазначити, що покарання за порушення виборчого права в Україні вибіркове. Зазвичай порушникам призначають більш м’яке покарання - менший штраф, це зумовлено тим, що 80% людей самі визнають свою вину. Серед тих, кого намагалися підкупити кандидати, були безробітні, пенсіонери, вчителі молодших класів, тобто ті, чий соціальний стан є критично низьким, - пояснила юрист Громадянської мережі ОПОРА.

За словами помічника прокурора Прокуратури Рівненської області Віталія Мороза, серед 10 розпочатих кримінальних проваджень, 9 розпочато та розслідування проводилося органами Національної поліції, 1 – органами Служби безпеки України. 6 з них закрито, а у 4 провадженнях, переданих до суду з обвинувальним актом, на даний час винесено вироки: 3 за частиною 1 статті 158-1 КК України – приховування виборчих бюлетенів, 1 за ч. 4 статті 160 КК України – підкуп виборців (обіцянка неправомірної вигоди, вчинена кандидатом у депутати). З них 1 в Острозькому районному суді, 1 в Рівненському міському суді, 2 в Сарненському районному суді.

Слідчий головного управління Національної поліції в Рівненській області Олександр Фурман зазначив, що поліція співпрацює з активістами Громадянської мережі ОПОРА.

- З 138 заяв, які прямо чи опосередковано стосувалися порушення виборчого права, 129 було розглянуто. В день голосування ми вживаємо всіх заходів, щоб реагувати на всі повідомлення. Створюються мобільні групи, які виявляють та реагують на порушення, - заявив Олександр Фурман.

Станом на 21 жовтня 2016 року в Україні слідчими було прийнято рішення закрити майже 74% кримінальних проваджень, розпочатих на чергових місцевих виборах в Україні. З 442 кримінальних проваджень 311 було закрито, 66 завершилися направленням до суду обвинувальних актів, а 45 досі розслідуються.

 

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук, координатор громадського спостереження за виборами в Рівненській області
тел. +38 096 918 7408,
пошта: [email protected]

_________________________
Прес-центр
Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
Олександр Мельничук
тел. 097 719 09 10