Станом на 01.10.2016 судами України було винесено 63 рішення щодо кримінальних проваджень, розпочатих правоохоронними органами на чергових місцевих виборах 2015 року.

Винними у вчиненні злочинів проти виборчих прав громадян було визнано 69 осіб. Натомість на місцевих виборах за статтями 157-160 Кримінального кодексу України правоохоронцями усього було розпочато 422 кримінальних провадження.

pokarannia 11 10 3

portret 11 10

Моніторинг ОПОРИ засвідчує, що 44 з 69 (майже 64%) визнаних винними осіб отримали покарання за злочини, передбачені статтею 158-1 Кримінального кодексу України. Цією статтею встановлено відповідальність за незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз.

За фактичними обставинами, встановленими у рішеннях судів, найчастіше за статтею 158-1 засуджувалися виборці, які незаконно отримували виборчі бюлетені й голосували за інших осіб (13 з 44 осіб). Здебільшого «додатковим» голосом себе наділяли родичі громадян, які не перебували у територіальній громаді в день голосування. У той же час 8 членів ДВК було засуджено за отримання виборчого бюлетеня замість інших осіб. Ці громадяни незаконно отримували для себе бюлетені інших виборців, одночасно виконуючи повноваження із організації голосування на дільниці.

12 з 44 осіб були визнанні винними за статтею 158-1 Кримінального кодексу внаслідок вчинення дій із незаконного приховування виборчих бюлетенів, спроб винести їх за межі виборчої дільниці.

8 членів ДВК було засуджено за незаконну видачу бюлетенів особам, які не мали права голосувати. У цьому випадку йдеться як про видачу бюлетенів родичам виборців, так і про протиправні дії із ознаками організованих технологій фальсифікації результатів голосування на дільниці.

Судом також встановлено вину офіційного спостерігача, який отримав бюлетені і проголосував за іншу особу (1). В одному з рішень суду йдеться про голосування на місцевих виборах особи, яка не належала до територіальної громади, а також засуджено одного громадянина за припинену правоохоронцями спробу проголосувати без законних підстав (1).

Якщо стаття 158-1 Кримінального кодексу зайняла перше місце у 63 рішеннях судів, то другою найпоширенішою стала стаття 160 (підкуп виборця). За даними Єдиного реєстру судових рішень покарання за підкуп виборців отримали усього 19 осіб.

13 осіб вчинили злочин, погодившись на отримання грошей взамін на голос, 5 осіб було засуджено за пропозицію неправомірної вигоди виборцям. Натомість лише один кандидат на місцевих виборах був притягнений за підготовку чи здійснення підкупу виборців.

Варто зауважити, що п’ять засуджених осіб діяли в інтересах кандидатів, але претенденти на виборні посади досі не були притягнуті до відповідальності.

pidkup vyborciv 11 10

Поодинокими були рішення судів щодо злочинів, відповідальність за які встановлена статтями 157, 158, 158-2 Кримінального кодексу України.

За статтею 158 Кримінального кодексу було засуджено двох осіб, які входили до складу дільничної виборчої комісії (2). У цьому випадку голова і секретар ДВК визнані винними у незаконному підписанні протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці до його заповнення, складання та підписання не на засіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців.

Дана стаття Кодексу встановлює відповідальність за фальсифікацію виборчих документів та підсумків голосування, подання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців.

Двоє виборців отримали покарання за незаконне знищення виборчих бюлетенів (2) відповідно до статті 158-2 Кримінального кодексу. Дані особи отримали бюлетені, але їх розірвали на виборчій дільниці, не скориставшись правом проголосувати.

За статтею 157 Кодексу (перешкоджання виборчому праву громадян) було засуджено заступника голови Біленківської селищної територіальної виборчої комісії м. Краматорськ. У цьому випадку одного з керівників ТВК визнано винним у внесенні неправдивих даних до документів, поданих одним із кандидатів. Незаконні дії вчинялися для створення ситуації, коли кандидат буде зареєстрований у неналежному окрузі.

Одночасно за статтями 158 і 158-1 Кримінального кодексу було засуджено члена ДВК, яка проголосувала за свого чоловіка, підробивши підписи у списках виборців та на контрольних талонах бюлетенів. До громадянки було застосовано положення щодо поглинення менш суворого покарання більш суворим, враховуючи застосування визнання вини за двома статтями Кримінального кодексу.

ststti KKU 11 10 2

kilkist zasudzhenyh 11 10

Цей дайджест було розроблено за фінансової підтримки Ради Європи. Висловлені тут думки жодним чином не відображають офіційну позицію Ради Європи.

Читайте також: 

Дайджест № 1 РОЗСЛІДУВАННЯ ВИБОРЧИХ ЗЛОЧИНІВ НА ЧЕРГОВИХМІСЦЕВИХ ВИБОРАХ В УКРАЇНІ 2015 РОКУ: СТАТИСТИКА І ПОПЕРЕДНІ ВИСНОВКИ

Попередні результати моніторингу розслідування виборчих злочинів, здійснених на чергових місцевих виборах в Україні 2015 року (вересень 2016 року)