Після звернення Громадянської мережі ОПОРА та подання судового позову Генеральна прокуратура України поновила розслідування кримінального провадження щодо Ростислава Білика, кандидата в депутати Чернівецької міської ради, який підозрюється в організації підкупу виборців під час місцевих виборів у 2015 році.

Зокрема, у відповіді на звернення ОПОРИ зазначено, що “матеріали кримінального провадження вивчені ГПУ та 16 вересня 2016 року прийнято рішення про скасування постанови про закриття кримінального провадження і доручення здійснення досудового розслідування Головному слідчому управлінню Національної поліції України”. В ГПУ запевнили, що розслідування триває, вживаються заходи до всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження.

Судове засідання за позовом ОПОРИ відбудеться 10 жовтня 2016 року, о 9:00 за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А. ОПОРА буде добиватись в суді отримання документів досудового розслідування та підстав, за яких було закрито кримінальне провадження прокурором Прокуратури м. Києва.

Нагадаємо, 25 жовтня 2015 року спостерігачі ОПОРИ в Чернівцях на одній із дільниць в студмістечку національного університету зафіксували масове фотографування бюлетенів з позначкою “за” кандидата Ростислава Білика, який балотувався до Чернівецької міської ради від партії “Рідне місто”. Студентам пропонували від 300 до 450 грн.

9 листопада 2015 року Шевченківській районний суд м. Чернівці виніс вирок трьом особам, які були залучені в схему організації підкупу виборців. Їх було визнано винними у вчиненні злочину і засуджено до трьох років позбавлення волі з іспитовим терміном в один рік (ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Ростиславу Білику було оголошено підозру та оголошено в розшук як особу, що переховується від органів влади. Також було відкрито окреме кримінальне провадження, досудове розслідування здійснювалось Шевченківським райвідділом поліції Чернівецької області.

27 травня 2016 року кримінальне провадження щодо Ростислава Білика “для здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у м. Київ” (Постанова першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука).

27 травня 2016 року Прокуратурою м. Києва досудове розслідування було зупинено у зв’язку з невстановленням місцезнаходження Ростислава Білика.

18 липня 2016 року кримінальне провадження відновлено у зв'язку з тим, що утікач самостійно з’явився до правоохоронних органів і надав покази.

25 липня 2016 року старшим прокурором Прокуратури м. Києва Оленою Ковальчук досудове розслідування у кримінальному провадженні закрито у зв'язку з відсутністю в діянні Ростислава Білика складу кримінального правопорушення.

05 вересня 2016 року громадянин, який є заявником та свідком в справі підкупу, не погоджуючись із постановою про закриття кримінального провадження, прийнятою старшим прокурором Ковальчук О. В., подав скаргу до Печерського районного суду м. Києва на дії Прокуратури м. Києва.

Деталі — за цим посиланням https://www.oporaua.org/vybory/43183-opora-oskarzhuie-v-sudi-zakryttia-provadzhennia-shchodo-pidkupu-na-mistsevykh-vyborakh-v-chernivtsiakh

09 вересня 2016 року, о 9:00 мало відбутися судове засідання за скаргою офіційного спостерігача Громадянської мережі «ОПОРА»  щодо оскарження дій та бездіяльності Прокуратури м. Києва у зв’язку із закриттям кримінального провадження щодо підкупу виборців на місцевих виборах у Чернівцях. Втім, через відсутність відповідача засідання було перенесене. Наступне засідання у цій справі суд призначив на 10 жовтня 2016 року о 9:00. Воно відбудеться за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 42-А.