Через виявлення фактів порушень виборчого процесу, на розгляд до Верховної Ради України надійшло кілька законопроектів, що стосуються перевиборів міського голови м. Кривий Ріг. Було запропоновано призначити позачергові вибори Криворізького міського голови на найближчий можливий час – 27 березня 2016 року. Аналітики Опори проаналізували 15 відповідних голосувань, що відбулись у Верховній Раді України та дослідили ступінь підтримки депутатами-мажоритарними від Дніпропетровської області цього питання.

Позафракційний народний депутат Олександр Дубінін проголосував 7 разів "За" найбільш значущі законопроекти, подані до  Верховної Ради, що стосувалися позачергових виборів Криворізького міського голови, що становить 198 балів із 206 можливих та дорівнює 96% підтримки даної політики.

dubinin

Послідовно голосували "За": позафракційний народний депутат Андрій Денисенко (89%), Костянтин Усов – народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка (87%), позафракційний Валентин Дідич (85%). Переважно голосували "За": позафракційний Віталій Купрій (84%), Олег Кришин, народний депутат від політичної партії "Народний фронт" (83%).

Колишній мер м. Дніпропетровськ, народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Іван Куліченко 2 рази з 15 проголосував "Проти" незначних законопроектів,  що дає 43% підтримки даної політики. Максим Курячий (фракція Блоку Петра Порошенка) також отримує 43% підтримки даної політики, адже він голосував як "За", так і "Проти".

Переважно не голосують з цього питання: народний депутат від фракції "Відродження" Андрій Шипко (1 раз "Проти" - 36%), Вадим Нестеренко від фракції Блоку Петра Порошенка двічі проголосував "Проти" відповідної політики - 21%.

Послідовно не голосує Андрій Гальченко від фракції "Опозиційний блок" (12%), позафракційний Яків Безбах (10%), Костянтин Павлов від фракції "Опозиційний блок" (7,4%).

Максимально голосували "Проти" народні депутати від фракції "Опозиційний блок" Артур Мартовицький (1,2%) та Дмитро Шпенов (0,79%). Обидва вони проголосували "Проти" трьох найбільш важливих законопроектів, що стосувалися цієї політики та відповідно 9 та 10 разів "Проти" менш значних.

martozkyj

Мартовицький

shpenov

Шпенов

Ніколи не голосували "Проти" або "За" дану політику позафракційні Борис Філатов та Дмитро Ярош. Щоб визначити позицію депутата щодо тієї або іншої політики необхідно враховувати його голосування за/проти/утримався під час проведення голосувань. Однак у цьому випадку Дмитро Ярош та Борис Філатов були відсутніми або не голосували за жодну зі складових відповідної політики. Таким чином, неможливо сказати що-небудь більш конкретне, окрім того, що депутати ніколи "не голосували" за цю політику.

23.12.2015 Верховна Рада України прийняла остаточне рішення щодо проведення  позачергових виборів міського голови м. Кривий Ріг № 3613. Згідно з поіменним голосуванням проект Закону підтримали: Андрій Денисенко, Олександр Дубінін, Віталій Купрій, Костянтин Усов, Олег Кришин. Проти: Яків Безбах, Андрій Гальченко, Артур Мартовицький, Костянтин Павлов, Дмитро Шпенов, Вадим Нестеренко.

До речі, Вадим Нестеренко - єдиний з депутатів-мажоритарників від Дніпропетровської області, хто проголосував проти рішення фракції, та єдиний, хто з фракції Блоку Петра Порошенка проголосував "Проти" цього законопроекту.

До відома: Відповідно до методології дослідження голосування депутата вираховується як зважене середнє, де найважливіші голосування отримують 50 балів, менш важливі - 10 балів, а ще менш важливі, на яких депутат був відсутній, отримують 2 бали. З більш детальною інформацією про те, як голосують народні депутати, ви можете ознайомитись на нашому новому ресурсі "Вони голосують для тебе" - https://rada4you.org/.

 
Підготовлено в рамках Програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа.
 
За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.