У Вижницькому районі Чернівецькій області ініційовано досудове розслідування щодо можливого вчинення злочину (фальсифікація виборчих документів) при встановленні результатів виборів до Берегометської селищної ради. Про це повідомив у соціальній мережі Facebook депутат Вижницької міської ради Максим Бахтєєв.

Мова йде про те, що певні кандидати, які перемогли в одномандатному окрузі в Берегометську селищну та в багатомандатному в Вижницьку районну ради одночасно, стали депутатами районної ради, що може бути порушенням виборчого законодавства. Наразі через суд відкрито кримінальне провадження у справі “щодо внесення неправдивих відомостей про результати виборів на виборчому окрузі №18 на виборчій дільниці №730009 до Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області”.

У листопаді 2015 року Вижницька районна виборча комісія визнала депутатами відповідної районної ради трьох осіб, які, окрім виборів у багатомандатному окрузі (районна рада), здобули перемогу і в одномандатних виборчих округах до Берегометської селищної ради. Згідно Закону про місцеві вибори, в разі їх перемоги на виборах до обох відповідних рад, вони повинні були б залишатися депутатами селищної ради, у той час як їх місця у районній раді мали б зайняти наступні за черговістю кандидати відповідних місцевих організацій партій. Проте обранці були визнані депутатами Вижницької районної ради, а 27 грудня 2015 року до Берегометської селищної ради відбулись повторні вибори.

Згідно протоколу Вижницької районної виборчої комісії про результати виборів депутатів Вижницької районної ради, а саме пункту номер 18, до Вижницької районної ради, окрім інших депутатів, було обрано і Василя Мендришору від ВО "Свобода" у виборчому окрузі №10, Руслана Погребняка від ВО "Батьківщина" у виборчому окрузі №9 та Тетяну Тирон як першого номера виборчого списку "Аграрної партії". Зазначені кандидати, за словами голови Берегометської селищної виборчої комісії Володимира Чекіта, також перемогли і в одномандатних округах на виборах Берегометської селищної ради.

У Частині 11 Статті 86 Закону "Про місцеві вибори" йдеться: у разі обрання одного з кандидатів, включеного до виборчого списку від місцевої організації партії, депутатом у багатомандатному виборчому окрузі та депутатом у одномандатному виборчому окрузі, сільським, селищним, міським головою або старостою, такий кандидат вважається обраним відповідно депутатом у одномандатному виборчому окрузі, сільським, селищним, міським головою або старостою.

У розмові зі спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА Володимир Чекіт зазначив, що вищезгадані переможці не були визнані Берегометською селищною виборчою комісією обраними депутатами селищної ради, аргументуючи це  написанням ними за два – три дні до виборів (22 – 23 жовтня) заяв про відмову бути депутатами відповідної селищної ради у разі своєї перемоги. За словами Тетяни Тарон, знятися з виборів відповідно до пункту 1 Частини 1 Статті 47 (територіальна виборча комісія скасовує рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному виборчому окрузі у разі звернення відповідного кандидата в будь-який час після його реєстрації, але не пізніш як за 19 днів до дня голосування, із письмовою заявою про відмову від балотування) кандидат не встигла, тому і підготувала вищезгадану заяву, спираючись на роз’яснення з цього приводу центрального офісу "Аграрної партії". У підсумку, при встановленні результатів виборів, селищною комісією було прийнято рішення про проведення повторних виборів до селищної ради у трьох одномандатних округах 27 грудня 2015 року.

Також у документах, наданих Громадянській мережі ОПОРА депутатом Вижницької міської ради Максимом Бахтєєвим, міститься висновок Сторожинецького відділу Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області з інформацією про опитаних людей. Зокрема, опитана Тетяна Тирон заявила, що дійсно брала участь у виборах до селищної та районної ради, але “при цьому вона звернулась до Берегометської селищної виборчої комісії із заявою, в якій відмовилась від депутатського мандата в разі перемоги на виборах до селищної ради”.

У частині 2 статті 85 Закону "Про місцеві вибори" зазначено про надання права селищній виборчій комісії на своєму засіданні на підставі складеного нею протоколу про результати виборів депутатів у єдиному одномандатному виборчому окрузі прийняти рішення про визнання депутата обраним, проведення повторного голосування або визнання виборів такими, що не відбулися.

Однак в законі “Про місцеві вибори” відсутня норма, згідно якою відмова особи, яка перемогла на виборах, від депутатського мандата (після закінчення терміну можливого для її звернення щодо скасування реєстрації кандидатом - 5 жовтня)  є підставою для невизнання цієї особи обраною територіальною виборчою комісією у відповідному одномандатному окрузі.

Голова Вижницької районної виборчої комісії Наталія Берник прокоментувала спостерігачу Громадянської мережі ОПОРА обрання відповідних осіб депутатами районної ради наступним чином:

- Рішення про обрання Василя Мендришори, Руслана Погребняка та Тетяни Тирон депутатами Вижницької районної ради відповідна РВК приймала на підставі заяв про відсутність сумісного представницького мандату, поданих відповідними та іншими 31 депутатами районній виборчій комісії. Факти обрання до міських, сільських та селищних рад новообраних депутатів районної ради  районною виборчою комісією не перевірялися. Далі, якщо будуть якісь питання, і якщо вони нам збрехали – значить подавати в суд.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує слідкувати за розвитком подій.

Нагадаємо, Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА здійснює кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами, можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер