У неділю, 31 січня, у селищі Міжгір`я Закарпатської області відбудуться повторні вибори селищного голови. Вибори оголошені у зв`язку з тим, що переможця голосування 25 жовтня 2015 року Василя Щура оголошено депутатом районної ради.

Водночас у Міжгір`ї, після встановлення результатів волевиявлення, селищна виборча комісія не оголосила Василя Щура переможцем на посаду голови селища у період із 26 по 31 жовтня.

У перший тиждень листопада оголосити переможця виборів на посаду селищного голови  зобов`язав суд, однак комісія цього не зробила.

У підсумку, Центральна виборча комісія розпустила селищну комісію і зобов`язала до 13 листопада створити нову.

Лише 21 листопада 2015 року селищна комісія визнала Василя Щура переможцем виборів на посаду селищного голови, але на той час він уже був оголошений депутатом Міжгірської районної ради і 19 листопада був обраний її головою.

29 листопада постановою № 20 Міжгірська селищна виборча комісія оголосила нові вибори щодо посади голови селищної ради і призначила їх на 31 січня цього року.

Член Центральної виборчої комісії Олег Діденко у відповіді на інформаційний запит щодо ситуації у Міжгір`ї посилається на частину 4 статті 14 Закону “Про місцеві вибори”, згідно з якою “повторні вибори сільського, селищного, міського голови, старости призначаються відповідною територіальною виборчою комісією (…), у разі визнання відповідних виборів такими, що не відбулися, чи в разі визнання особи, обраної сільським, селищним, міським головою, старостою, такою, яка відмовилася від посади сільського, селищного, міського голови, старости”.

26 01 gulan

26 01 gulan2

У постанові № 20 Міжгірської селищної комісії, згідно з якою і призначені вибори, йдеться, що Василя Щура на підставі його звернення визнано таким, що відмовився від посади селищного голови.

Також селищна комісія Міжгір`я визнала недійсними результати голосування до селищної ради щодо депутата від округу №8. Тож в останній день у Міжгір`ї обиратимуть і голову, і одного депутата від округу №8.

26 01 Zakarpattia

ОПОРА констатує: ситуацією у селищі Міжгір`я створено прецедент, як можливо обійти вимогу частини 11 статті 86 Закону України “Про місцеві вибори”, згідно з якою кандидат, у разі здобуття перемоги одночасно і щодо посади голови ради, і посади депутата ради, має бути оголошеним саме головою ради.

Також ситуація, що склалась у Міжгір`ї, має стати предметом законодавчого обговорення. Адже, як і з гендерною квотою, за кожною із цих норм не прописано чіткого механізму контролю. Іншими словами, законодавець не придумав механізми, як уберегтись від невчасних дій виборчих комісій, через які може бути порушена логіка обрання до місцевих рад та пріоритетів щодо отримання мандатів. Зрештою, сам принцип пріоритету мандата голови місцевої ради над мандатом депутата місцевої ради може бути предметом дискусії. Адже в країнах розвиненої демократії кандидат сам має право обирати, який саме мандат собі залишити, вигравши одночасно різні вибори.

Наразі в Законі “Про місцеві вибори” йдеться саме про пріоритет посади голови місцевої ради, про що описано у частині 11 статті 86: “У разі обрання одного з кандидатів, включеного до виборчого списку від місцевої організації партії, депутатом у багатомандатному виборчому окрузі та депутатом у одномандатному виборчому окрузі, сільським, селищним, міським головою або старостою, такий кандидат вважається обраним відповідно депутатом у одномандатному виборчому окрузі, сільським, селищним, міським головою або старостою.

Кандидат у депутати, включений до виборчого списку від місцевої організації партії у багатомандатному виборчому окрузі, у разі обрання його депутатом у одномандатному виборчому окрузі, сільським, селищним, міським головою або старостою невідкладно після отримання рішення територіальної виборчої комісії про результати відповідних місцевих виборів повідомляє про своє обрання територіальну виборчу комісію, яка встановлює результати місцевих виборів по відповідному багатомандатному виборчому округу.

У такому разі відповідна територіальна виборча комісія протягом одного дня з дня отримання такого повідомлення або відповідного повідомлення Центральної виборчої комісії приймає рішення про визнання обраним депутатом наступного за черговістю кандидата в депутати у виборчому списку відповідної місцевої організації партії.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13