У Святогірську повторне голосування розпочалося спокійно. Проте на дільниці в приміщенні школи був присутній журналіст, який не міг нічого розповісти про медіа, яке він представляє. Про це повідомив спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА Денис Миронов.

Станом на 12:00 явка виборців становила:

  • на ДВК №141239 (вул. Островського, 54) проголосувало 189 з 1 193 виборців, що становить 15,8%. Також на цій дільниці зареєстровано 39 осіб, які не здатні самостійно пересуватися та голосуватимуть вдома (НСП);
  • на ДВК №141238 (вул. Шкільна, 57) проголосувало 185 з 1 430 виборців, що становить 19,9%. Також на цій дільниці зареєстровано 58 осіб з поміткою «НСП».

У територіальній виборчій комісії зазначають, що явка на 12:00 вже вища, ніж за цей період 25 жовтня.

Як повідомив спостерігач Денис Миронов, на ДВК № 141238 був помічений чоловік, який представився журналістом видання «Наше слово». Проте, розповісти щось про це медіа чоловік не зміг і навіть назву читав з власного посвідчення.

За словами аналітиків ДОО ВГО КВУ, однією з виборчих технологій є видача особам, які не мають відношення до медіа, журналістських посвідчень задля присутності на дільницях. Це може бути використано, як з метою додаткового контролю з боку громадськості, так і для вчинення незаконних дій на користь якогось політичного суб’єкта. Тому до подібних випадків варто ставитися із додатковою пильністю.

Нагадаємо, після ряду скандалів та судових засідань, сьогодні, 27 грудня, відбувається повторне голосування у Святогірську, де обираються депутати міської ради в 14 територіальних виборчих округах. Всього зареєстровано 64 кандидати від 10 політичних партій.

Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» виступає за те, що конституційні права громадян України, які проживають у Святогірську, щодо виборів та права на реалізацію місцевого самоврядування мають бути забезпечені як владою, так і самими суб’єктами виборчого процесу. Вибори мають відбутись із додержанням вимог, встановлених чинним українським законодавством та міжнародними стандартами.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова, прес-секретар у Донецькій області
+380662701713
Також можна звертатись за коментарями з місця подій до спостерігача ДОО ВГО КВУ та ОПОРИ у Святогірську Дениса Миронова +380503267952

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.