У протоколах однієї ДВК є певні розбіжності в цифрах, а інша ДВК досі уточнює технічні помилки. Про це повідомив журналіст видання «Точка опори» Денис Миронов у рамках спільного спостереження за виборчим процесом Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

У виборчій документації ДВК №141238 (вул. Шкільна, 57) наявні акти про розбіжність кількості «відривних талонів» та бюлетенів на кілька одиниць по кожному округу. Максимальна така різниця на одному з округів – 9. У частині 9 статті 79 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться: «У разі невідповідності кількості контрольних талонів, визначеній у частині сьомій цієї статті, кількості підписів виборців у списку виборців, які отримали виборчі бюлетені, складається акт із зазначенням установленої рішенням дільничної виборчої комісії причини такої невідповідності, який підписується присутніми членами дільничної виборчої комісії. Цей акт мають право також підписати присутні кандидати, довірені особи кандидатів, уповноважені особи місцевої організації партії, офіційні спостерігачі. Підписи засвідчуються печаткою цієї дільничної виборчої комісії. Після цього комісія приймає рішення про встановлення кількості виборців, які отримали виборчі бюлетені для голосування у відповідному виборчому окрузі. Ця кількість оголошується і заноситься до відповідних протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці».

Крім того, комісія уточнювала протоколи по одному з округів та під час передачі виборчої документації територіальній виборчій комісії і виявила, що по одному округу має з собою лише один протокол. Як зазначається у частині 8 статті 80 того ж Закону, перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності - і відповідні примірники протоколу з позначкою «Уточнений», акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини сьомої цієї статті, запаковуються. На пакеті робиться напис «Протокол про підрахунок голосів» та зазначаються назва відповідних виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, кількість запакованих документів, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії. Третій примірник протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, поданих на відповідних місцевих виборах у відповідному виборчому окрузі, а також протоколу з поміткою «Уточнений» зберігається у секретаря дільничної виборчої комісії, четвертий примірник зазначеного протоколу (з поміткою «Уточнений») невідкладно вивішується для загального ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії, а решта по одному примірнику зазначеного протоколу (з поміткою «Уточнений») видається членам дільничної виборчої комісії.

Також по одному з округів на двох пакетах із документацією був вказаний один і той самий суб’єкт виборчого процесу. Ці пакети члени дільничної комісії відкрили, переглянули протоколи та виправили назву партії на пакеті. Проте, варто зазначити, що в частині 9 статті 82 того ж Закону йдеться: «Під час транспортування виборчих документів забороняється розпечатувати пакети з виборчими бюлетенями та іншою виборчою документацією».

Варто нагадати, що члени цієї дільничної комісії ввечері проголосували за видалення з процесу підрахунку голосів кореспондента видання «Точка опори» Дениса Миронова. А вдень на цій дільниці було кілька інцидентів зі спробами завадити йому фіксувати можливі порушення.

У виборчій документації ДВК №141239 (вул. Островського, 54) були наявні технічні помилки, тому територіальна виборча комісія проголосувала за те, щоб відправити комісію на уточнення протоколів. Станом на 9:00 ДВК ще працювала над уточненням.

За інформацією територіальної виборчої комісії, явка виборців у Святогірську становила 46,8%. А мандати депутатів міської ради отримали три політичні сили: «Наш край» (10 мандатів), «Опозиційний блок» (3 мандати), Партія волонтерів (1 мандат). Потоколи ще готуються.

За коментарями звертайтеся:

Катерина Жемчужникова, прес-секретар у Донецькій області

+380662701713

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.