Протягом дня голосування 29 листопада в Маріуполі та Красноармійську зафіксовані інциденти мали процедурний характер та не містили ознак грубого порушення виборчого законодавства.

Незначні процедурні порушення зафіксовані на 24,8% виборчих дільниць Маріуполя та 8,3% дільниць Красноармійська. На відміну від Красноармійська, кількість незначних процедурних порушень у Маріуполі була дещо більшою, ніж у межах загальнонаціональної вибірки під час повторного голосування 15 листопада 2015 р. (17,1%).

У той же час протягом усього дня голосування зафіксовані випадки порушення таємниці голосування (насамперед, волевиявлення поза кабінкою для голосування) на 2,8% виборчих дільниць Красноармійська та 1,8% дільниць Маріуполя. При цьому 15 листопада під час повторного голосування в межах країни такі проблеми були зафіксовані на 9,2% дільниць.

Схожі показники помічені щодо фотографування бюлетенів:  у Красноармійську – на 2,8% виборчих дільниць, у Маріуполі – на 1% дільниць. Зокрема, під час повторного голосування 15 листопада випадки фотографування виборчих бюлетенів були зафіксовані на 4,6% виборчих дільниць країни.

Голосування у Красноармійську та Маріуполі не супроводжувалося випадками видачі бюлетенів без належних документів, спробами вкидання виборчих бюлетенів, проблемами із відсутністю громадян у списках виборців.

За оперативною інформацією, яка надходить із виборчих дільниць Маріуполя, в окремих випадках існує загроза визнання бюлетенів такими, які не підлягають врахуванню, у зв’язку з відсутністю печаток ДВК на контрольних листах, вкинутих до скриньок для голосування. Інформація буде постійно оновлюватися.

Моніторинг парламенту Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.