У Маріуполі в день проведення місцевих виборів наявна передвиборча агітація на користь одного із кандидатів у мери. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

Сьогодні, 29 листопада, спостерігачами мережі було зафіксовано наявність агітації на користь кандидата у мери Маріуполя Григорія Шекули. Агітаційний банер Шекули, розміщений за адресою проспект Перемоги, 38, спостерігачі помітили ще вчора. Сьогодні ж, під час повторної перевірки, зазначений банер так і не був знятий.

agitacia Shekula

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, є адміністративним правопорушенням, яке відповідно до статті 212-10 КУпАП тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Через факт незаконної агітації спостерігачі звернулися в поліцію. На їхній виклик приїхала одна із двох груп швидкого реагування, додатково створених на день голосування у Орджонікідзевському районному відділі у м. Маріуполі Національної поліції. Але ці співробітники правоохоронних органів зазначили, що вживання заходів щодо припинення незаконної агітації – не в їхній компетенції, та порадили дочекатися оперативно-слідчу групу. Проте спостерігачі так і не дочекалися приїзду оперативників.

Після тривалого очікування та повторного виклику поліції, спостерігачі отримали відповідь, що на такий вид порушення виборчого законодавства приїзд оперативно-слідчої групи є малоймовірним. Однак спостерігачі не залишили спроби зв'язатися з правоохоронними органами, тому зателефонували до приймальні начальника громадської безпеки Орджонікідзевського райвідділу. Після цього до них знову приїхала група швидкого реагування, яка через певний час знову поїхала. Спілкування із співробітниками поліції цього разу, на жаль, теж було неконструктивним: вони відмовлялись називати свої прізвища, посади та не були налаштовані на жодне реагування задля припинення правопорушення.

Залишившись чекати біля протизаконного у день голосування банеру Шекули, спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА таки дочекалися приїзду оперативно-слідчої групи та склали заяву про виявлене порушення законодавства, надавши пояснення оперативникам.

На жаль, сам агітаційний банер так і залишився висіти та рекламувати кандидата в мери, оскільки існуючий механізм передбачає прибирання незаконної передвиборчої агітації силами комунальних установ за відповідним поданням правоохоронних органів.

Мобільна група Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА виїхала за вказаною адресою та пересвідчилася у наявності передвиборчої агітації.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області
+380662701713

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.