Сьогодні, 29 листопада, усі дільниці в Маріуполі відкрились та працюють у штатному режимі. Станом на 11:00 спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації «Комітет виборців України» зафіксували незначні порушення.

29 11 Mariupol pres 11 00

«До списку виборців у Маріуполі внесено 322 277 осіб, а у Красноармійську – 58 861 особа. Усі 109 дільниць, на яких перебувають наші громадські  спостерігачі, відкрились вчасно», – зазначив виконавчий директор Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Сергій Ткаченко на прес-конференції в Маріуполі.

За словами керівника виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, 16% ДВК розпочали своє засідання у невідповідний час. «Підготовчі засідання розпочалися раніше часу, встановленого Законом України «Про місцеві вибори», – за 45 хвилин до початку голосування на 16% виборчих дільниць у Маріуполі і 8% виборчих дільниць у Красноармійську. Цей показник менший, у порівнянні із середнім показником країни на виборах 25 жовтня, що складав 18,6%. Важливо відстежувати ситуацію на таких дільницях, адже імовірно не всі суб’єкти виборчого процесу змогли побачити процес підготовки до голосування та перевірити його якість», – розповіла вона.

Заступник керівника Секретаріату ЦВК Сергій Дубовик підкреслив, що ЦВК оперативно відстежує явку виборців та перебіг голосування. «Всі 250 виборчих дільниць (213 – в місті Маріуполь та 37 – в місті Красноармійськ) відкриті та працюють у штатному режимі. Надзвичайних подій, які могли б перешкоджати проведенню голосування на виборчих дільницях, не зафіксовано», – повідомив він.

29 11 Mariupol pres 11 00 2

Як зазначила голова Маріупольської міської ТВК Тетяна Недавня, наразі робота ДВК та голосування відбуваються у штатному режимі. «Сподіваюся, що навіть якщо стануться такі обставини, що ТВК не зможе встановити результати голосування у відповідний 5-денний і 10-денний термін, то ці повноваження візьме на себе ЦВК», – наголосила вона.

Довготерміновий спостерігач у Красноармійську ДОО КВУ та ОПОРИ Валерій Кочуєв повідомив скайп-зв’язком, що ситуація в їх місті ще спокійніша. «Проте, варто зауважити, що вчора зник член Красноармійської ТВК Ярослав Калетник від «Опозиційного блоку». На засідання він не з’явився, його телефон не відповідає, ніхто не знає про його місце перебування. А на ДВК №141061 невідомі люди намагалися провокувати голову комісії, говорячи їй, що не має жодних повноважень. Голова ДВК викликала наряд поліції, невідомі люди зникли», – розповів він.

На 11:00 спостерігачі Донецької обласної організації «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА зафіксували наступні порушення:

У Маріуполі на 4 дільницях контрольні листи вкинули до скриньок без печатки

На 4 дільницях контрольний лист був вкинутий до скриньок для голосування без печатки. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

На ДВК №142406 (вул.Київська, 72) контрольні листи комісія вкинула до скриньок без печатки. Ті скриньки, куди виборці вже встигли опустити свої бюлетені, були опечатані. За рішенням членів комісії, голосування в ці скриньки більше не проводитиметься. У скриньки, які ще не почали наповнюватись бюлетенями, комісії опустили новий, правильно заповнений, контрольний лист.

На ДВК №142384 (вул. Пашковського, 62А) також контрольні листи були вкинуті без печатки. Тому голова комісії запанікувала та закрила дільницю, аби вирішити це питання. О 8:50 дільниця відкрилася. Комісія вкинула нові контрольні листи та опломбувала скриньки з бюлетенями.

На ДВК №142228 (вул. Грецька, 219) на той момент проголосувало 35 осіб. Комісія вкинула нові контрольні листи та опломбувала скриньки з бюлетенями.

На ДВК №142314 (просп. Металургів, 150) на той момент проголосувало 72 особи. На дільницю привезли нові скриньки, голосування продовжилось. Скриньки без контрольних листів були опломбовані.

На дільниці представниця екзит-полу не хотіла виходити з приміщення для голосування

На ДВК №142241 (вул. Георгіївська, 69) представниця екзит-полу не покидала приміщення для голосування. Вона зазначила, що є представницею Маріупольського телебачення. Таким чином, була наявна конфліктна ситуація, яка блокувала роботу комісії. На ДВК виїхала наша мобільна група. Після чого представниця невідомого екзит-полу пішла з дільниці.

Сторонні люди перевернули скриньки для голосування

Сьогодні, 29 листопада, на ДВК №142388 (за адресою вул. Олімпійська, 67, школа №41)  присутні спостерігачі від «Фонду розвитку Маріуполя» заявили, що всупереч ч. 6 ст. 77 ЗУ «Про місцеві вибори» перед початком голосування було порушено норму про вкидання контрольного листка в скриньки (а саме: на листку були відсутні печатки), та самостійно перевернули урни для голосування. Після цього присутні члени дільничної комісії приступили до процедури опломбування скриньок, в які вже були вкинуті бюлетені. У скриньки для голосування, що на час виявлення порушення були порожніми, було вкинуто правильно оформлені контрольні листки.

Кандидат у депутати Маріупольської міськради розвішує на дільницях автобіографію

У Маріуполі на двох дільницях, які знаходяться в одній будівлі, кандидат у депутати Маріупольської міськради власноруч розвішує автобіографії. Про це повідомляють спостерігачі Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА.

Сьогодні, 29 листопада, на ДВК №142416 та ДВК №142415, які знаходяться в одній будівлі (вул. Лавицького, 7), кандидат у депутати Маріупольської міської ради від ВО «Батьківщина» Галина Однорог власноруч розвішувала листівки з автобіографією. 

Представники однієї з комісій викликали міліцію, зафіксували цей факт та зняли агітацію.

Зафіксовано агітацію від самовисуванця Григорія Шекули

У Палаці культури Металургів, де знаходяться ДВК №142308 та ДВК №142314, зафіксовано агітацію від кандидата-самовисуванця на посаду міського голови Григорія Шекули. Один з виборців написав про це скаргу до комісії. Листівки були зірвані представниками Правого сектору.

Виборець намагався винести бюлетень

На ДВК №142389 п'яний виборець намагався винести бюлетень. Він зазначив, що немає за кого голосувати, тому хоче забрати бюлетень. Його зупинили на виході та пояснили, що це заборонено. Тоді виборець порвав бюлетень та кинув його в такому вигляді в скриньку.

На ДВК вимкнули світло

У приміщенні ДВК №142343 (вул. Брестська, 38) о 10:40 вимкнули світло. Спостерігач зазначає, що це може стати проблемою, бо на дільниці було дуже багато виборців і комісії важко працювати в темряві. Об 11:30 подача електроенергії відновилася.

Фотографування бюлетеня

На ДВК №142416 (вул. Лавицького, 7) комісія зафіксувала фото бюлетеня. Було викликано поліцію, яка поспілкувалася із виборцем, після чого відпустила його.

 

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області
+380662701713

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

Довідково:

Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбуваються 25 жовтня, 15 і 29 листопада 2015 року, починаючи з 5 вересня. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. ОПОРА здійснюватиме паралельний підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях Красноармійська, а також якісне спостереження на більшості виборчих дільниць Маріуполя. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.