За даними офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації «Комітет виборців України», які проводять спільну кампанію спостереження на чергових місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську,  початок процесу голосування у двох містах Донеччини не супроводжувався грубими порушеннями законодавства.         

Підготовчі засідання розпочалися раніше часу, встановленого Законом України «Про місцеві вибори» (не раніше 07 год. 15 хв.), на 16% виборчих дільниць у Маріуполі і 8% виборчих дільниць у Красноармійську.

У Красноармійську відповідних порушень було значно менше, у порівнянні з ДВК усієї країни та східних регіонів України окремо під час голосування 25 жовтня та повторного голосування 15 листопада 2015 р. До прикладу, 25 жовтня, в межах загальнонаціональної вибірки дільниць, ОПОРОЮ  було встановлено, що більше 17% дільниць розпочали підготовче засідання раніше 07 год. 15 хв., у східних регіонах відповідний показник складав 18,6%. Під час другого туру виборів міських голів 15 листопада 12,5% ДВК розпочали підготовчі засідання раніше законодавчо встановленого строку.  Натомість у Маріуполі показники цього порушення відповідають загальнонаціональним показникам дня голосування 25 жовтня та повторного голосування 15 листопада.

Моніторинг засвідчив, що на підготовчих засіданнях усіх ДВК Маріуполя та Красноармійська, які були охопленні якісним спостереженням, забезпечувався належний кворум (100% дільниць).

На 5,6% виборчих дільниць Красноармійська та 1,9% Маріуполя зафіксовано, що дільничні виборчі комісії не забезпечували ведення протоколу підготовчого засідання. У Маріуполі значно менша кількість ДВК не вели протоколу підготовчого засідання, якщо порівнювати із загальнонаціональними показниками та показниками у східних регіонах 25 жовтня та загальнонаціональними показниками повторного голосування 15 листопада.

На 1% виборчих дільниць Маріуполя були зафіксовані проблеми із належним доступом спостерігачів на виборчі дільниці. У Красноармійську таких випадків не зафіксовано.

Усі виборчі дільниці в Красноармійську та Маріуполі відкрилися вчасно.           

Спостерігачі ОПОРИ та ДОО «Комітет виборців України» присутні на 100% виборчих дільниць Красноармійська та 50% дільниць Маріуполя, які охоплені репрезентативним якісним спостереженням.