За підсумками виборів селище Міжгір’я Закарпатської області залишилося без голови, хоча результати голосування за переможця відомі. Останній – Василь Щур – оголошений депутатом районної ради і його обрано її головою.

Як повідомляла ОПОРА, за підсумками голосування на посаду Міжгірського селищного голови перемогу здобув чинний голова Василь Щур. Однак селищна виборча комісія не оголосила офіційно результати виборів. Пізніше оголосити результати виборів селищного голови зобов’язав суд, однак цього не було зроблено.

Як наслідок Центральна виборча комісія розпустила селищну виборчу комісію і зобов’язала Міжгірську районну виборчу комісію створити нову селищну комісію. У підсумку і нова комісія не зібралася, аби оголосити Василя Щура селищним головою Міжгір’я.

Тим часом районна виборча комісія визнала Василя Щура депутатом Міжгірської районної ради як представника партії «Наш край», котра подолала 5-відсотковий бар’єр.

Згідно з вимогами частини 11 статті 86 Закону України «Про місцеві вибори», Василь Щур не мав права обирати – бути депутатом районної ради чи головою селищної ради. У Законі прописана чітка вимога – він повинен зайняти саме посаду селищного голови.

Утім, оскільки виборча комісія не оголосила його головою селища, формально у районної виборчої комісії не було підстав відмовити Василеві Щуру у отриманні мандата депутата районної ради.

Як повідомив ОПОРІ кандидат на посаду Міжгірського селищного голови від ВО «Свобода» Василь Баран, у четвер, 19 листопада, Василя Шура обрано головою Міжгірської районної ради.

Відтак станом на 19 листопада селище Міжгір’я єдине на Закарпаття, де пройшли вибори однак немає селищного голови.

Варто відзначити, що Василь Щур був обраний селищним головою у 2010 році. Втім після призначення його головою райдержадміністрації, він не здав свого мандату і у селищі не були оголошені нові вибори. Після втечі Віктора Януковича з України, Василя Щура було звільнено з посади голови РДА і він повернувся у крісло голови селища.

У таких фактах ОПОРА вбачає ознаки маніпуляції законодавством України. ОПОРА закликає Центральну виборчу комісію та правоохоронні органи детально розібратися у ситуації, що склалася та вжити заходів у межах своєї компетенції.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.