Перерахунок голосів на дільниці №350861 у Кіровограді, який мав відбутися 18 листопада о 17.30, перенесено через відсутність заступника голови Кіровської районної виборчої комісії Олександра Беззубова, який на час перерахунку перебував на судовому засіданні. Судовий позов до Кіровоградського окружного адміністративного суду на ДВК № 350852 на виборах Кіровоградського міського голови подав один з кандидатів. ТВК виступає у справі третьою стороною.

Нагадаємо, від ранку 16 листопада триває затримка оголошення підсумків голосування на виборах Кіровоградського міського голови. Підведення підсумків виборів призупинилось спочатку через  відсутність уточненого протоколу з дільниці № 350867, а також стан здоров’я голови Кіровської районної у місті Кіровограді комісії. Тоді ж про перемогу на виборах оголосили штаби обох кандидатів на міського голову. Опонентом А. Райковича на виборах міського голови є А. Стрижаков (самовисування).

З 16 листопада представники штабу А. Райковича (Блок Петра Порошенка «Солідарність») вимагають визнання виборів на дільницях №350867, 350861 та 350852 недійсними. На ці дільниці було подано скарги до територіальних виборчих комісії та позови до суду.

Серед зазначених порушень - відсутність на дільниці інформаційного стенду, одноособове рішення голови ДВК щодо недійсних бюлетенів, використання неправильного бланку протоколу, неправильна черговість підрахунку бюлетенів тощо. Також штаб Блоку Петра Порошенка «Солідарність» 18 листопада розповсюдив заяву, в якій йдеться про наступні порушення на дільницях: «Протягом дня на цих ДВК, на відміну від інших дільниць, ми спостерігали збільшення явки, а також прихід груп виборців. На дільниці №350861 нашими спостерігачами було зафіксовано факт, коли член ДВК, від нашого конкурента, виписувала виборців, які ще не прийшли голосувати в окремий список і намагалася передати його голові ДВК, також від нашого опонента. На виборчій дільниці №350867 ми зафіксували масові факти незаконного голосування. Зокрема, передача бюлетенів для голосування третім особам».

Також у заяві йдеться про те, що «Кіровський районний в місті Кіровограді суд, в своїй ухвалі, визнав факти незаконного голосування на ДВК №350867». 17 листопада на Кіровській районні ТВК відбувся перерахунок бюлетенів на цій дільниці, який не виявив розбіжностей з попереднім протоколом. На 18 листопада було призначено перерахунок бюлетенів з дільниці № 350861.

У штабі А. Стрижакова заявляють, що оголошення результатів навмисне затягується. Представники кандидата наголошують, що протягом дня виборів та одразу після завершення голосування представники штабу опонента кілька разів заявляли про те, що вибори проходять чесно і без порушень. Однак, коли стали відомі результати, за якими виграє Стрижаков, штаб опонента раптово почав заявляти про підкуп виборців і фальсифікації, не маючи при цьому жодних доказів таких заяв.

 

 

За коментарями звертайтеся:
Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА
Патруль Євгеній - координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській обл.
+380994263118
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.