Доля розслідувань п’ятьох найбільш помітних правопорушень, які зафіксовані під час виборчого процесу на Закарпатті – такі питання, серед іншого, активісти ОПОРИ, журналісти, представники громадськості та правоохоронців обговорили в Ужгороді у середу, 18 листопада.

18.11 kruhlyj stil

Координатор ОПОРИ у Закарпатській області Володимир Феськов відзначив позитивний аспект у публічності роботи Головного Управління Національної поліції в Закарпатській області, і зокрема – представника відділу комунікацій Галини Сернівки. За словами Феськова, на цих виборах правоохоронці активно співпрацювали із громадськими активістами, чого не спостерігалося у минулі роки.

До позитивних моментів роботи правоохоронців також віднесено факт роботи Інтерактивної мапи зареєстрованих повідомлень правопорушень виборів, де кожен бажаючий може побачити хто, що і де повідомляв поліцію та результати розгляду цих повідомлень. Загалом на Закарпатті таких звернень від громадян за час проведення виборів зареєстровано 300.

Водночас активісти ОПОРИ наголосили на п’ятьох найбільш помітних правопорушеннях, що сталися на Закарпатті протягом періоду процесу виборів. Відтак спостерігачі ОПОРИ очікують від правоохоронців результатів розслідувань, у тому числі – притягнення до відповідальності конкретних осіб.

Питання до правоохоронців сформовано так.

Питання №1 – результати розслідувань факту «приписки» в Ужгороді 513 голосів від партії «Опозиційний блок» до партії «Наш край».

Питання №2 – розслідування справи хибного «мінування» трьох виборчих дільниць в Ужгороді, що могло призвести до зриву голосування.

Питання №3 – доля справи про зникнення печатки із ДВК в Ужгороді, через що затягнулося офіційне оголошення результатів голосування.

Питання №4 – розслідування фактів трьох вибухів в Ужгороді, що сталися за добу до дня голосування в Ужгороді; вибухи пролунали біля помешкань людей, що мали відношення до виборчого процесу.

Питання №5 – результати розслідувань численних фактів появи на Закарпатті зовнішньої реклами із агітацією без вихідних даних або поява такої реклами у «день тиші». Про такі факти спостерігачі ОПОРИ безпосередньо повідомляли правоохоронців.

Щодо останнього, то для активістів ОПОРИ наразі є незрозумілим факт, що щодо окремих таких звернень в.о. начальника Ужгородського відділення поліції Головного управління національної поліції Ігор Стефанишин надав відповідь про відсутність ознак порушення законодавства, оскільки нема ознак кримінального порушення чи порушення громадського порядку.

Крім цього Володимир Феськов додатково наголосив, що активісти ОПОРИ повідомили правоохоронців і так само чекають розслідування факту існування протоколів із підписами членів ДВК. Водночас на документах нема результатів голосування. Тут виникає підозра, що протоколи голосування заповнювалися наперед, що є ознакою грубого порушення законодавства.

Представниця Ужгородського відділення поліції Діана Дорогій поінформувала, що щодо всіх озвучених ОПОРОЮ питань наразі тривають кримінальні провадження.

У підсумку учасники круглого столу зійшлися на думці, що після офіційного завершення розслідувань до теми обговорення зафіксованих порушень виборчого процесу варто повернуться знову.

 

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.