Спостерігачі ОПОРИ у обласних та районних газетах Черкащини за останні два місяці зафіксували іміджеві публікації про потенційних кандидатів у президенти та їхні партії. Такі матеріали опубліковані без відповідного маркування та можуть мати ознаки прихованої політичної реклами.

Найчастіше у місцевій пресі пиcали про Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Петра Порошенка, Вадима Рабіновича.

У низці газет («Вечірні Черкаси», «Черкаський край», Чигиринські вісті», «Дніпрова зірка», «Драбівщина», «Вісник Городищини», «Уманська зоря», «Шполянські вісті», «Сільські обрії») зафіксовано матеріали про Олександра Шевченка, який на Черкащині брав участь у президентських праймеріз партії «УКРОП». Ця політична сила організовує такий тип голосування за представників партії, аби обрати, хто з них буде офіційно висунений кандидатом від партії під час виборчих перегонів.

23 11 2018 O Shevchenko Cherkasskiy kray

У більшості з цих газет матеріали були ідентичного змісту з однаковими заголовками «Шевченків край обрав кандидатом у президенти Олександра Шевченка» або ж «Вибір Черкащини – Олександр Шевченко». Позначка про те, що цей матеріал є політичною рекламою, була лише в газеті «Чигиринські вісті».

23 11 2018 O Shevchenko Chygyrynski visty

23 11 2018 O Shevchenko Vysnyk Gorodychyny

Про Вадима Рабіновича (партія «За життя») матеріали без помітки «політична реклама» регулярно публікують у виданні «Черкаський край». До прикладу: «Ми в три рази знизимо тарифи на газ для населення, повернувши надра у державність» – матеріал від 21 листопада; «План «За життя» – повернути надра народу і знизити тарифи у три рази» – матеріал від 31 жовтня; «План «за життя» – потрійне зниження тарифів відразу після виборів» – матеріал від 10 жовтня. Загалом це витяги з ефіру авторської передачі політика «Хто кому Рабінович» на телеканалі «112 Україна».

23 11 2018 Rabinovich

23 11 2018 Rabinovich 2

Ще один матеріал про Вадима Рабіновича у рубриці «Позиція» опублікувало видання «Вісник Городищини» від 2 листопада.

23 11 2018 Rabinovich Vysnyk Gorodychyny

Матеріали про Олега Ляшка (Радикальна партія) без позначки «політична реклама» можна побачити у виданнях «Вечірні Черкаси», «Черкаський край», «Нова молодь», «Дніпрова зірка», «Сільські обрії».

23 11 2018 Lashko

23 11 2018 Lashko 2

Публікації про активність черкаського осередку Радикальної партії на чолі з Іваном Полуднем розміщені також без помітки «політична реклама». До прикладу, це матеріал «Ляшківці» вшанували людей похилого віку» у рубриці «Спецпроект» видання «Сільські обрії», «Іван Полудень: «Разом ми все зробимо, нам все вдасться» у газеті «Сміла» чи у виданні «Вечірні Черкаси»: «Іван Полудень: «кожен має допомагати захисникам нашої країни» про відвідини партійного осередку учасників АТО, що лікуються в Черкаському госпіталі.

23 11 2018 Polyden

Кілька матеріалів у виданні «Черкаський край» та «Нова молодь» можна знайти про партію «Основа» на чолі з Сергієм Тарутою.

23 11 2018 Osnova

Окрім публікацій, що формують позитивний імідж Юлії Тимошенко («Тарифи для українців: Юлія Тимошенко проти газових корупціонерів», – матеріал видання «Вісник Городищини» чи «Тимошенко знає, як навести лад в армії та зупинити війну» – матеріал видання «Черкаський край»), проти Тимошенко публікують і критичні матеріали: «Украдене членство», «Офшорні ломбарди Тимошенко» – матеріали від 7 листопада газети «Вечірні Черкаси» або «Чому дядько Іван не буде більше голосувати за Юлю» – матеріал видання «Нова молодь Черкащини» від 7 листопада.

23 11 2018 Tymochenko

23 11 2018 Tymochenko 2

У газеті «Вечірні Черкаси» 31 жовтня та 7 листопада розміщені критичні публікації і про Анатолія Гриценка: «Через Балогу від Гриценка пішов Добродомов – корупційний скандал розгортається» та «Анатолій Гриценко. Портрет на тлі війни та революції».

23 11 2018 Gricenko

Матеріали про Петра Порошенка частково стосуються його роботи на посту президента: «Черкащина – з новим головою» чи «Петро Порошенко відправив у відставку Юрія Ткаченка». Проте більшість матеріалів спрямовані на формування позитивного іміджу президента. Наприклад, матеріали зі схожими заголовками «У мене бізнесу в Росії немає, – Президент Порошенко» вийшли у виданнях «Вечірні Черкаси», «Чигиринські вісті», «Драбівщина» та «Акцент».

23 11 2018 Porochenko

23 11 2018 Porochenko 2

23 11 2018 Porochenko 3

Окрім цього, у черкаських медіа можна побачити матеріали про Романа Безсмертного, Валентина Наливайченка, Олега Тягнибока, Юрія Дерев’янка та Інну Богословську.

За словами координатора спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області, такі матеріали не підпадають під дію Закону України «Про вибори Президента України» як агітаційні, адже офіційно виборча кампанія ще не почалась.

«Але наявність публікацій, що формують позитивне або негативне враження від потенційних кандидатів, може вплинути на рівність представлення. А те, що такі матеріали не мають помітки про рекламу, використовують однакові формулювання та були опубліковані приблизно однаково – наводить на думку, що мова не лише про питання етики у передвиборчому дискурсі, а ще й питання етичності «джинси» в журналістських матеріалах», – наголосив він.

ОПОРА нагадує, що поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, яке передбачає захист споживачів реклами від прихованої реклами. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, пункт 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А в пункті 5 цієї статті зазначено: «Прихована реклама забороняється».

Нагадуємо, офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.