1. Характеристика активності політичних партій щодо висування кандидатів на перших виборах у об’єднаних громадах 18 грудня 2016 року

На виборах Тлумацької міської ради максимальну кількість кандидатів у депутати висунули ВО «Батьківщина», Українське об'єднання патріотів – УКРОП, Народний фронт, Громадський рух «Народний контроль», Об'єднання «Самопоміч» і  Радикальна партія Олега Ляшка – по 27 кандидатів.

Найменшу кількість кандидатів у депутати висунув Народний Рух України – 10 кандидатів. Політична партія «Патріот» висунула 16 кандидатів у депутати, ВО «Свобода» – 22, Громадянська позиція – 24, Воля і Блок Петра Порошенка «Солідарність» висунули по 25 кандидатів. Загалом у Тлумацькій міській раді 26 мандатів, і на один мандат претендує близько 11 кандидатів у депутати.

За посаду Тлумацького міського голови змагаються 9 кандидатів. З них 3 самовисуванці і представники шести  політичних партій: Українське об'єднання патріотів – УКРОП, ВО «Батьківщина», Громадський рух «Народний контроль», Патріот, ВО «Свобода» і  Громадянська позиція.

Найбільше кандидатів у депутати в сільських і селищній громадах зареєструвала ВО «Батьківщина» – 108 у всіх об’єднаних громадах.  Воля зареєструвала 20 кандидатів у депутати місцевих рад у 3 об’єднаних громадах, ВО «Свобода» – 20 кандидатів у 4 об’єднаних громадах, Українське об’єднання патріотів – УКРОП – 1 кандидата у Космацькій громаді, і партія Громадський рух «Народний контроль» зареєструвала 1 кандидата у депутати Витвицької сільської ради. Шляхом самовисування у всіх сільських і селищних громадах зареєстровано 250 кандидатів. Таким чином кількість кандидатів, що балотуються шляхом самовисунення переважає кількість кандидатів висунутих місцевими організаціями політичних партій на 150 кандидатів (сукупна кількість всіх кандидатів становить 400). Загальна частка кандидатів-самовисуванців у депутати всіх сільських і селищній громадах становить 63% проти 37% висунутих політичними партіями.

Найбільше кандидатів на посади голів сільських і селищної рад зареєструвала ВО «Батьківщина» - 3 кандидати, Українське об’єднання патріотів – УКРОП – 2, Воля – 2 кандидатів. Щодо самовисуванців, то за посаду голів сільських і селищної рад змагаються 19, що перевищує кількість кандидатів висунутих партіями. На мандат голів сільських і селищної рад претендує 27% кандидатів висунутих політичними партія і 73% кандидатів-самовисуванців. У Матеївецькій і П’ядицькій сільських громадах політичні партії не висунули жодного кандидата на посаду голів місцевих рад.

В середньому по Івано-Франківській області на 1 мандат депутата у сільських і селищній радах претендує  майже 3 кандидати, тобто на 152 мандати претендує 400 кандидатів. Найвищий показник у Більшівцівській селищній громаді, майже 4 кандидати на один мандат, а найнижчий у Матеївецькій сільській громаді – майже 2 кандидати. Крім того,  на виборах депутатів Матеївецької сільської ради у 11 одномандатних виборчих округах зареєстровано лише по 1 кандидату. Такі кандидати для здобуття мандату повинні отримати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні в межах відповідного виборчого округу. Подібна ситуація на виборах місцевих рад у П’ядицькій та Нижньовербізькій громадах де у 9 і відповідно 3 одномандатних виборчих округах висунуто по одному кандидату. У на виборах Витвицької об’єднаної громади є 1 одномандатний виборчих округ, де кандидатом у депутати зареєстрований 1 кандидат.

Загалом у Івано-Франківській області у міську, сільські і селищну ради об’єднаних територіальних громад балотується 684 кандидати, з них 464 чоловіки (67,84%) та 220 жінок (32,16%). На посади голів у всіх семи об’єднаних територіальних громадах претендує 7 жінок та 28 чоловіків, що становить 20% та відповідно 80% від загальної кількості кандидатів на посади голів місцевих рад.

  1. Представництво кандидатів і політичних партій у складі  ДВК

Загалом у Івано-Франківській області для проведення перших виборів у об’єднаних територіальних громадах утворено 64 дільничні виборчі комісії, з них 15 для проведення виборів у Тлумацькій міській об’єднаній громаді.

На виборах у міській громаді суб’єктами внесення кандидатур є як місцеві організації парламентських партій так і місцеві організації, що зареєстрували кандидатів у багатомандатному виборчому окрузі та кандидати на посаду міського голови. На виборах у селищних і сільських громадах суб’єктами подання кандидатур до складу ДВК є кандидати і місцеві організації парламентських партій. Політичні партії, які не мають фракції у парламенті не мають права на внесення кандидатур до складу ДВК на виборах сільської чи селищної ради.

З парламентських партій найбільшу кількість своїх представників до складу ДВК області делегувала партія ВО «Батьківщина» - 102 представники у ДВК всіх 7-ми громадах, Радикальна партія Олега Ляшка  представлена 46 членами ДВК у 3-х громадах, партія Блок Петра Порошенка «Солідарність» делегувала 41 представника до складу ДВК у чотирьох громадах, Об’єднання «Самопоміч» у складі ДВК 2 громад представлена 37 членами виборчих комісій. Народний фронт представлений у ДВК на виборах у Тлумацькій громаді 23-ма членами виборчих комісій. Опозиційний блок правом на внесення кандидатур до складу ДВК не скористався.

На виборах у сільських і селищній громадах кандидати у депутати від політичних партій делегували до складу ДВК 13 осіб, цим правом скористалися кандидати від партій Воля (12 осіб) і ВО «Батьківщина» (1 особа). Кандидати у депутати, які балотуються шляхом самовисунення делегували до складу ДВК 93 особи. Кандидати на посаду голів місцевих рад від політичних партій до складу ДВК делегували 19 представників: ВО «Батьківщина» - 14, Воля – 4, Українське об’єднання патріотів – УКРОП – 1 член ДВК. Кандидати на посаду голів місцевих рад, що беруть участь у виборах як самовисуванці до складу ДВК делегували 20 представників. За поданням голів ТВК до складу ДВК включено 271 особу, що становить 51,13% від загального кількісного складу ДВК на виборах у сільських і селищній громаді. У Матеївецькій та П’ядицькій громадах за поданням голови ТВК включено найбільшу кількість осіб, у порівнянні з іншими громадами, і становить близько 70% від загального кількісного складу ДВК у цих громадах. За поданням голови ТВК до складу дільничних виборчих комісій включаються особи у тому випадку, коли кандидати і політичні партії внесли недостатню кількість кандидатур на включення до складу ДВК, щоб сформувати їх у мінімально необхідному кількісному складі.

Загалом ДВК у сільських та селищній громадах на 49% сформовані з кандидатур внесених до складу виборчих комісій за поданням голів ТВК, на 23% за поданням парламентських партій, на 17% за поданням кандидатів у депутати, що балотуються шляхом самовисунення, на 4% за поданням кандидатів-самовисуванців на посади голів, на 3% за поданням висунутих політичними партіями  кандидатів на посади голів місцевих рад та на 2% за поданням кандидатів у депутати від політичних партій. Крім того, 2% від загального кількісного складу у ДВК сільських і селищній виборчих комісіях становлять представники політичних партій, які не мали права на делегування кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

Загальний кількісний склад 15 дільничних виборчих комісій у Тлумацькій міській об’єднаній громаді становить 246 осіб і складається з представників партій Блок Петра Порошенка «Солідарність», Народний фронт, Об'єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», Українське об'єднання патріотів – УКРОП, Громадський рух «Народний контроль», ВО «Свобода», «Громадянська позиція», Воля та кандидатів на посаду міського голови від Українського об'єднання патріотів – УКРОП, партії  Громадський рух «Народний контроль» і кандидатів самовисуванців. Найбільшу кількість осіб до складу ДВК делегували партії ВО «Батьківщина» – 29, Об’єднання «Самопоміч» - 28. Найменшу кількість осіб до складу ДВК делегували Громадянська позиція і Воля.

  1. Порушення під час утворення дільничних виборчих комісій

Спостерігачами ОПОРИ виявлені порушення при утворенні дільничних виборчих комісій, які полягають у призначенні в керівному складі  ДВК двох осіб від одного суб’єкта, включення більше однієї особи від одного суб’єкта до складу виборчих комісій та включення до складу ДВК осіб за поданням політичних партій, які не мали права на подання кандидатур до складу ДВК. Зокрема Коломийською районною виборчою у керівному складі ДВК №260390 було призначено голову і заступника комісії, які включені до складу ДВК за поданням голови районної виборчої комісії.

Крім того, Галицька районна виборча комісія при утворенні дільничних виборчих комісій до складу ДВК включила більше ніж одну особу від одного суб’єкта до складу однієї ДВК. Зважаючи на те, що на місцевих виборах у зазначеній громаді утворено 10 ДВК, то кожний з суб’єктів які мають право внести кандидатури до складу виборчих комісій не міг подати більше 10 кандидатур (по одній у кожну ДВК). Проте, виборча комісія проігнорувала вимогу закону встановлену частиною 4 статті 23 ЗУ «Про місцеві вибори» та включила до складу ДВК 29 представників ВО «Батьківщина», 16 представників Радикальної партії Олега Ляшка та 12 представників кандидата у депутати від партії Воля.

Долинська і Косівська районні виборчі комісії включили до складу ДВК осіб від політичних партій, які не мали права на делегування свої представників у дільничні виборчі комісії. Косівська районна виборча комісія до складу ДВК на виборах Космацької об’єднаної громади включила 1 представника від партії Українське об’єднання патріотів – УКРОП, а Долинська районна виборча комісія до складу ДВК на виборах у Витвицькій громаді включила 7 представників місцевої організації партії ВО «Свобода». Нагадаємо, що у зазначених громадах вибори депутатів відбуваються у одномандатних виборчих округах, відповідно суб’єктами подання кандидатур до складу ДВК можуть бути місцеві організації партії, фракція якої зареєстрована у Верховній Раді України, або персонально кандидати у депутати чи на посади голів місцевих рад.

  1. Оскарження рішень виборчих комісій у суді

Івано-Франківський окружний адміністративний суд 2 та 3 грудня задовольнив позови політичних партій «Воля», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Громадянська позиція» скасувавши постанову Тлумацької міської виборчої комісії №26 у частині скасування реєстрації кандидатів від згаданих політичних партій. На думку Тлумацької  міської виборчої комісії, вказані політичні партії порушили частину 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори», яка забороняє одночасне висування на виборах від різних політичних сил. Проте суд не встановив порушень у діях кандидатів, в тому числі зазначивши у рішенні, що обмеження щодо висування особи кандидатом від різних суб’єктів чи висування особи кандидатом більше, ніж у одну раду, поширюються на один виборчий процес.

6 грудня, за позовом ВО «Батьківщина» Коломийський міськрайонний суд скасував постанову Нижньовербізької ТВК, якою неправомірно було скасовано реєстрацію кандидату Павлу Жмундуляку, кандидату від ВО «Батьківщина» у депутати Нижньовербізької сільської ради.

9 грудня ВО «Батьківщина» оскаржувала постанову Коломийської районної виборчої комісії про утворення дільничних виборчих комісій. В позовній заяві ВО «Батьківщина» просила визнати протиправним призначення на керівні посади у ДВК №260390 двох осіб від одного суб’єкта подання кандидатур до складу ДВК.  Крім того, дана політична сила оскаржувала  включення Коломийською районною виборчою комісією до складу ДВК №260390, 260392, 260393 та 260395 виборців, які проживають не в тому місці де розміщена ДВК. Суд задовольнив позов частково у частині оскарження неправомірного призначення у керівний склад ДВК двох осіб, що представляють одного суб’єкта. В інший частині позову суд відмовив, оскільки до складу ДВК на виборах у об’єднаній громаді може бути включений виборець що має право голосу на цих місцевих виборах, незважаючи на те, у якому населеному пункті цієї громади він проживає.

  1. Конфлікт інтересів через недоліки у законодавстві

24 листопада екс-голова Нижньовербізької сільської виборчої комісії Іван Явдошняк зареєструвався кандидатом на посаду сільського голови Нижньовербізької громади, проте до 2 грудня продовжував виконувати обов’язки голови ТВК, що зумовило конфлікт інтересів, адже у нього як кандидата була можливість відносно себе вчиняти дії імені ТВК. Закон «Про місцеві вибори» не забороняє членам виборчих комісій балотуватися, проте забороняє кандидатам бути  членами виборчих комісій, але не передбачає автоматичного механізму припинення повноважень членом виборчої комісії у разі балотування. Пункт 6 частини 4 статті 29 передбачає, що повноваження члена виборчої комісії достроково припиняються комісією вищого рівня  у зв’язку з реєстрацією його кандидатом у депутати чи на посаду голови місцевої ради. Згаданий конфлікт інтересів пов’язаний з недосконалістю законодавства і виникає внаслідок того, що виборчій комісії вищого рівня для прийняття рішення про дострокове припинення повноважень члена виборчої комісій не встановлено чітких часових рамок.

  1. Форми агітаційної активності

У різних типах громад кандидати застосовують різні форми агітаційної активності, що зумовлено специфікою різних виборчих систем та специфікою об’єднаних громад. На виборах Тлумацької міської ради закономірно переважає агітація, сконцентрована більше на політичних партіях, ніж на кандидатах висунутих у депутати, оскільки у міській громаді вибори відбуваються за пропорційною системою з партійними списками. Зважаючи на те, що  у міській громаді  вищий рівень доступу до ЗМІ та існує можливість використання зовнішніх носіїв реклами, у Тлумацькій громаді кандидатами використовується розміщення агітаційних матеріалів на зовнішніх носіях реклами та розміщення інформаційних матеріалів у місцевих ЗМІ. Крім того, кандидатами здійснюються зустрічі з виборцями і поширюються агітаційні друковані матеріали як за допомогою агітаторів, так і шляхом поширення агітаційних матеріалів з наметів. Найвищу агітаційну активність проявляють кандидати на посаду міського голови.

У порівнянні з міською громадою, у сільських та селищній громадах агітаційний інструментарій кандидатів дещо відрізняється. Основний акцент виборчої кампанії у сільських населених пунктах кандидати роблять на прямій роботі з виборцями – зустрічі з виборцями, агітація «від дверей до дверей» та агітація на зборах селян. Відмінність агітаційної кампанії полягає у тому, що політичні гравці увагу виборців більше звертають не на політичні партії, що висунули кандидатів, а на персони кандидатів. Це зумовлено тим, що у сільських і селищній громадах вибори відбуваються за мажоритарною системою у одномандатних округах, яка також передбачає право на висування кандидатом у депутати шляхом самовисунення.  Так само, як у міській громаді, найвищу агітаційну активність проявляють кандидати на посади голів місцевих рад. Дещо менше ніж у міській громаді застосовується агітація через поширення друкованих матеріалів та агітація у ЗМІ. Агітація на зовнішніх носіях реклами та агітація з застосуванням агітаційних наметів не застосовується. Така відмінність між способами агітації на виборах у міській громаді і сільській та селищній громадах пов’язана також з тим, що у сільських населених пунктах політичний процес ґрунтується на міжособистісних контактах, що ставить кандидатів перед необхідністю здійснення прямої роботи з виборцями.

  1. Порушення обмежень щодо здійснення передвиборчої агітації

Порушення, виявлені спостерігачами ОПОРИ, не мають масового системного характеру та не впливають на процес підготовки і проведення виборів.

На виборах у Матеївецькій громаді зафіксовано поширення друкованого агітаційного матеріалу за кандидатів у депутати Матеївецької сільської ради об’єднаної громади від ВО «Батьківщина» і кандидата на посаду сільського голови цієї ж громади Петра Книшука, який ймовірно, виготовлений не за рахунок коштів із виборчого фонду, оскільки у Матеївецьку ТВК не надходило повідомлень про відкриття рахунків виборчих фондів цих кандидатів. Це може містити ознаки порушення частини 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», в якій зазначено, що передвиборна агітація може здійснюватися за рахунок і в межах коштів виборчих фондів.

Поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних виявлено на виборах у Матеївецькій та Тлумацькій громадах. У Матеївецькій громаді друковані агітаційні матеріали без належних вихідних даних використовував Дмитро Харбіст,  кандидат-самовисуванець на посаду голови сільської ради, а у Тлумачі виявлено агітаційний білборд Радикальної партії Олега Ляшка, який не містив передбачених законом даних. Заважаючи, що частина 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск, ці факти містять ознаки порушення законодавства і відповідно до зазначеної норми закону не можуть поширюватись.

Носій політичної реклами  з агітацією за Григорія Гринишина, кандидата від ВО «Батьківщина» на посаду Тлумацького міського голови виявлено розміщеним на поверхні таксі. Цей факт містить ознаки порушення пункту 6 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», яким встановлено заборону на розміщення носів політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі й таксі.

У Тлумачі також зафіксований друкований агітаційний матеріал з агітацією за Романа Круховського, кандидата на посаду Тлумацького міського голови від партії Українське об'єднання патріотів – УКРОП, що був розміщений на дверях адмінбудівлі Тлумацької районної державної адміністрації. Це містить ознаки порушення пункту 5 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», яким заборонено розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів місцевого самоврядування тощо.

У газеті «Галицьке слово» опубліковане звернення до виборців Більшівцівської об’єднаної територіальної громади, в якому міський та сільські голови Галицького району агітують виборців голосувати за Василя Саноцького – кандидата-самовисуванця на посаду селищного голови Більшівцівської об’єднаної громади. У тексті звернення зазначено , що воно прийняте на робочій нараді голів місцевих рад району 08 грудня. Цей факт містить ознаки порушення пункту 3 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», який забороняє участь у передвиборній агітації у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади та органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. А також може містити ознаки порушення частини 2 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», яка забороняє кандидатам використовувати у агітаційних цілях ресурси за місцем роботи чи службові наради.

ahitatsia adminbudivlja

ahitatsia adminbudivlja

ahitatsia taxi

robochi zahody

  1. Взаємодія спостерігачів ОПОРИ з Національною поліцією

Спостерігачі ОПОРИ у день голосування тісно взаємодіятимуть з Національною поліцією, спільно з правоохоронцями протидіятимуть порушенням виборчого законодавства та сприятимуть їм у виявленні та фіксації порушень. Під час проведення  голосування та під час підрахунку голосів і встановлення результатів голосування, спостерігачі ОПОРИ у кожній громаді працюватимуть у форматі мобільних груп та інформацію про виявлені порушення оперативно передаватимуть поліції. Для оперативного реагування на порушення під час виборів, поліцією додатково створено 12 посилених слідчо-оперативних груп.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.