Івано-Франківський окружний адміністративний суд 2 та 3 грудня скасував постанову Тлумацької міської виборчої комісії №26. Цим документом виборча комісія скасувала реєстрацію 12 кандидатів у депутати міськради – двох від партії «Громадський рух «Народний контроль», чотирьох – від «УКРОПУ», двох – від “Громадянської позиції” і ще чотирьох кандидатів від партії “Воля”.

Нагадаємо, 29 листопада Тлумацька ТВК на підставі листа ЦВК скасувала реєстрацію 12 кандидатів від політичних партій «Воля», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та «Громадянська позиція» через порушення цими кандидатами процедури висування.

Як з’ясувалося, ці 12 кандидатів на момент реєстрації перебували у виборчих списках інших партій як претенденти у депутатські крісла Тлумацької районної ради на місцевих виборах 2015 року. А частина 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори» забороняє одночасне висування на виборах від різних політичних сил.

Не зважаючи на те, що згадані 12 кандидатів, які балотувалися у багатомандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 2015 року, мандатів тоді не отримали, статус кандидатів за ними зберігається до наступних виборів відповідної ради. Або ж до моменту подання ними заяви про відмову від балотування. Автоматичний механізм втрати статусу кандидата після закінчення виборчого процесу стосується тільки осіб, що балотуються у одномандатному виборчому окрузі.

Проте, за декілька годин до розгляду Тлумацькою міською виборчою комісією питання про скасування реєстрації кандидатів від партій «Воля», Громадський рух «Народний контроль», «УКРОП» та «Громадянська позиція», Тлумацька районна виборча комісія задовольнила заяви кандидатів про відмову від балотування та виключила їх з партійних виборчих списків на виборах Тлумацької районної ради 2015 року.

Копії відповідних постанов Тлумацької районної виборчої комісії усі 12 кандидатів передали Тлумацькій міській виборчій комісії. Але це не допомогло уникнути рішення щодо скасування їх реєстрації як кандидатів у депутати на виборах Тлумацької міської ради, що відбудуться 18 грудня.

Своє рішення про скасування реєстрації Тлумацька міська ТВК мотивувала тим, що на момент подачі документів на реєстрацію, ці особи залишалися зареєстрованими кандидатами в депутати до Тлумацької районної ради за підсумками 2015 року і перебували у виборчих списках інших політичних сил.

На думку суду, обмеження щодо висування особи кандидатом від різних суб’єктів чи висування особи кандидатом більше, ніж у одну раду, поширюються на один виборчий процес. Зважаючи на те, що на перших виборах місцевих рад об’єднаних територіальних громад згадані представники «Народного контролю» і «УКРОПу» зареєстровані кандидатами у депутати лише до однієї місцевої ради, суд прийняв рішення скасувати постанову Тлумацької міської виборчої комісії №26 у частині скасування реєстрації кандидатів від вищезазначених політичних сил.

Так, сьогодні всіх 12 кандидатів у депутати Тлумацької міської ради від чотирьох політичних сил у судовому порядку поновлено у статусі кандидатів.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.