Виборча кампанія міського голови м. Київ та кандидатів у депутати Київради проходить активно, хоча і недостатньою мірою висвітлюється місцевими ЗМІ. У травні претенденти на високі посади у своїй агітації використовували широкий спектр методів – від особистих зустрічей з виборцями до агітації через пересувні аудіосистеми.Загалом, місцеві вибори у м. Київ проходять із великою кількістю порушень, які здебільшого стосуються порушень правил агітації (відсутність вихідних даних на агітпродукції, розклеювання матеріалів в несанкціонованих місцях), також відомі випадки підкупу виборців у вигляді продуктових наборів, безпосередньої грошової допомоги та ін. Недостатньо задовільною є організаційний бік роботи низки ТВК, у них досі відбуваються численні кадрові ротації та існують проблеми з устаткуванням.

Роботу низки ТВК у Києві можна оцінити як недостатньо організовану. Протягом травня у 5 ТВК відбулися неодноразові кадрові ротації серед їхніх членів, здебільшого за поданням партій, які їх висували. У жодному з випадків партійний баланс у ході таких ротацій не мінявся. На трьох ТВК були порушені передбачені законодавством строки щодо затвердження виборчого бюлетеня та отримання виборчих бюлетенів для голосування. У низці ТВК недостатньо забезпечені належні матеріально-технічні умови для роботи виборчих комісій. Серед проблем у організаційній роботі: відсутність коштів на канцелярські приладдя та необхідне обладнання, незаповнений стенд з протоколами, відсутність таблички з назвою ТВК тощо.

Активність потенційних кандидатів і партій

Кандидатами на посаду Київського міського голови зареєструвалися 19 претендентів, 9 з яких є самовисуванцями, решта – представники «УДАРу Віталія Кличка», ВО «Батьківщина», Української народної партії,  ВО «Демократи (Демократична партія)», Європейської партії України, ВО «Свобода», Комуністичної партії України, партії «Єдність», партії «За Україну!», Політичної партії ««5.10». Суб’єктами виборчого процесу до Київради зареєструвалися 15 партій та низка кандидатів-мажоритарників, які будуть змагатися за мандат у 60 виборчих округах. У травні 22 кандидатам у депутати Київради за одномандатними округами було відмовлено у реєстрації у зв’язку з невідповідністю їхніх документів вимогам Закону.

Із кандидатів на пост мера м. Київ найбільш активно проводили агітаційну роботу: М.  Катеринчук, В. Кличко, О. Оробець. У меншій мірі – О. Омельченко, В. Бондаренко. У районах Києва найбільш широко представлені агітаційні намети партії «УДАР», ВО «Батьківщина», Національної Демократичної Партії, Партії зелених України, Партії Правої волі України.

Активність кандидатів і партій на цих місцевих виборах є високою. Кандидати на пост мера м. Київ у своїй агітаційній роботі використовують здебільшого носії зовнішньої реклами, друковану продукцію, зустрічі з виборцями. Кандидати, які балотуються у Київську міську раду послуговуються більш широким спектром агітаційно-пропагандистської роботи: зустрічами з виборцями, політичною рекламою у ЗМІ, агітаційними матеріалами (такими як газети, брошури, листівки, календарики, плакати), пересувними аудіосистемами (автомобілі з колонками), агітаційними наметами, концертами, дитячими фестивалями, конкурсами та іншими заходами. Найпоширенішою формою агітації є зустрічі з виборцями кандидатів, які відбуваються у різних формах. Так, зустрічі проводяться під час оздоблення і озеленення території, відкриття спортивних та дитячих майданчиків, ремонту аварійних зон та проведення так званих «суботників», проведення дитячих свят і спортивних турнірів.                     Зокрема, партія «УДАР» проводить волонтерські опитування з залученням великої кількості волонтерів. Партія «Права воля України» – активно розповсюджує агітаційні матеріали у вигляді газет, наліпок, листівок. Партія «Демократи» вирішує питання незаконної забудівлі та надає безкоштовні юридичні консультації усім бажаючим, зокрема жителям виборчого округу № 25. Партія «Нове життя» розмістила по Києву велику кількість агітнаметів, біля яких проводяться зустрічі з виборцями, зокрема нерідко – за участі Л. Оробець, засновниці партії та кандидата у мери м. Київ. Активним у агітаційній діяльності та підтримці своїх мажоритарників є ВО «Свобода». Багато агітаторів кандидатів у депутати Київради поквартирно відвідують громадян, роздають канцелярську продукцію з логотипами та закликають голосувати за відповідних кандидатів. Кандидати широко використовують соціальні мережі для публікації новин та анонсів, надання фотозвітів щодо своєї діяльності та зустрічей з виборцями та ін.

Зловживання адміністративним ресурсом та незаконні методи агітації

У поточній виборчій кампанії до Київради використовуються різні типи агітації, у тому числі незаконні. Так, політична партія «Права воля України» у травні відзначилася першими спробами підкупу виборців: громадянам роздають агітматеріали у яких сховані гроші. Мажоритарні кандидати активно сприяють вирішенню «побутових» проблем жителів, застосовуючи методи непрямого підкупу: ремонтують огорожі і асфальтове покриття, організовують свята з роздачею подарунків, надають школам безкоштовні канцтовари. Спостерігачам ОПОРИ стало також відомо й про такі випадки підкупу виборців у Оболонському районі Києва: О. Новіков роздає по 200 грн матеріальної допомоги літнім людям, О. Харченко («УДАР») організував роздачу фінансової допомоги пенсіонерам поквартирно, за списками. В. Теплюк (ВО «Демократи (Демократична партія)» розповсюджує запрошення для безкоштовного відвідування кардіолога приватної клініки людям похилого віку, О. Міщенко (самовисуванець) поіменно за списками роздає пакети з їжею людям пенсійного віку. На відео зафіксовано випадки роздачі «анонімної» допомоги в пакетах (округ № 51), допомоги в пакетах від самовисуванця Б. Гавриленка (округ № 50) тощо.

Було зафіксовано випадок, коли посадова особа використовувала адмінресурс та свої повноваження у агітаційних цілях. Так, у травні за ініціативи «Грінченківської громади» та за сприяння Київського університету імені Бориса Грінченка, під патронатом В. Огнев'юка (кандидат до Київради за округом № 31 в Оболонському районі м. Київ) – ректора зазначеного університету, було проведено свято для дітей та їхніх батьків – концерт, майстер-класи та інші розваги. На початку захід був організований на майданчику біля корпусу університету, а згодом гостей було запрошено до актової зали університету на концерт.

Окрім того, кандидат в депутати Київської міської ради А. Брезвін (округ № 32), на одній зі своїх зустрічей з виборцями залучився підтримкою директора школи № 225 К. Ярошенко, який розповідав мешканцям району про допомогу та добрі справи згаданого кандидата, чим здійснював агітацію. Також він заявив, що колектив їхньої школи не бачить іншої альтернативи, окрім А. Брезвіна.

Діяльність ЗМІ

Київські ЗМІ приділяють незначну увагу місцевим виборчим перегонам. Найчастіше у пресі висвітлюється передвиборча діяльність найбільш рейтингових кандидатів на посаду Київського міського голови – Л. Оробець та В.Кличка. Набагато менше інформації подається щодо виборів до Київради, здебільшого публікуються короткі коментарі політологів та експертів щодо окремих кандидатур на посаду депутата Київради. Однобічне та пропагандистське висвітлення передвиборчої активності кандидата по 217 округу м. Київ П. Тесленка має місце у газеті «Дніпровець», що належить зазначеному кандидату. За звітний період випадків тиску або конфліктів за участю ЗМІ зафіксовано не було.