21 липня 2014 року відбулося засідання Чернівецької міської територіальної виборчої комісії (ЧМТВК), на якій комісія зареєструвала кандидатом на проміжних виборах до Чернівецької міської ради місцевого політика Василя Забродського. Зазначені вибори заплановані на 3 серпня 2014 року.

Нагадаємо, 18 липня комісія не змогла зібрати кворуму і засідання було перенесено. 21 липня засідання розпочалося із значною затримкою, адже необхідного для кворуму 7 члена комісії ЧМТВК, присутні очікували півтори години.

У зв’язку з тим, що жоден інший потенційний кандидат не відстоював своє право на подання документів до ЧМТВК в суді, Василь Забродський – єдиний кандидат на проміжних виборах до Чернівецької міської ради у 17 мажоритарному виборчому окрузі.

Наразі так і залишається відкритим питання фінансування цих виборів. Станом на 13 годину 22 липня ЧМТВК так і не направила до Чернівецької міської ради проект кошторису. Хоча Чернівецька міська рада направила лист до ЧМТВК із відповідним проханням ще 11 липням 2014 року.

Тим не менш на останньому засіданні ЧМТВК 21 липня Петро Поліщук (секретар комісії від місцевої організації політичної партії ВО Батьківщина), посилаючись на Закон України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", озвучив альтернативний, на його думку, варіант фінансування цих виборів, а саме за рахунок коштів власного виборчого фонду кандидата. Ця позиція знайшла підтримку у присутнього на засіданні кандидата Василя Забродського. Однак, про випадки фінансування місцевих виборів за рахунок коштів власних виборчих фондів кандидатів ОПОРІ невідомо. Окрім того, викликає питання законність таких можливих дій. Тому ОПОРА звернеться до Центральної виборчої комісії за роз’ясненням.

Важливу інформацію про вибори можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.