Суспільно-політична обстановка у Миколаєві напередодні виборів є спокійною та стабільною. У місті наразі не проходять мітинги та протестні акції, зокрема проросійських сил, а місцеві політичні та бізнесові еліти працюють на реалізацію та підтримку гасла «Єдина Україна». Виборча кампанія Миколаївського міського голови проходить під закликом «Збережемо мир і спокій у Миколаєві» та є відносно неактивною і неконфліктною. Короткочасність кампанії зменшила можливості менш рейтингових кандидатів, тож за місце очільника Миколаєва змагаються двоє основних кандидатів, що на даний час займають високі пости - Юрій Гранатуров, в.о. миколаївського міського голови та секретар міської ради Сергій Ісаков.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Миколаївська ТВК працює без порушень графіку, матеріально-технічні умови для її роботи повністю забезпечені. Текст виборчого бюлетеню комісія затвердила вчасно, надруковані бюлетені надійшли до дільничних комісій у передбачені для цього строки. 15 травня 2014 р. КПУ замінила одного свого представника у комісії, що не вплинуло на роботу та партійний баланс серед членів ТВК.

Активність потенційних кандидатів і партій

Жоден з 19 кандидатів на пост Миколаївського мера не відмовився від балотування, не було й випадків скасування реєстрації. Висування 6 кандидатів відбулося на партійних конференціях, на яких були присутні члени Миколаївської ТВК. Самопроголошеного «народного мера» Миколаєва Дмитра Ніконова було висунуто від «антимайдану» на площі біля пам’ятника «героям-ольшанцям».

На місцевих виборах основна боротьба розгортається між 2 ключовими політиками - Юрієм Гранатуровим, в.о. миколаївського міського голови, та секретарем міської ради і громадським діячем Сергієм Ісаковим. Основні кандидати активно використовують виборчу технологію «від дверей до дверей». Загалом, агітація за кандидатів проходить переважно методом «вуличної реклами» шляхом встановлення зовнішньої реклами та розповсюдження агітаційних матеріалів з агітнаметів і переносних столиків. Найбільша кількість білбордів і сітілайтів зафіксована у таких кандидатів, як Юрій Гранатуров, Сергій Ісаков, Владислав Єнтін, Юрій Антощенко, Олександр Сенкевич, Олександр Желобецький. Кандидат від Миколаївської обласноїорганізаціїпартії «Демократичнийальянс» Євгенія Матейчук використовує переносні «інфо-соти», які переміщуються по місту строго в місцях, дозволених міськрадою. Кандидат Ю. Антощенко для агітації використовує агітаційні автобуси, які зареєстровані як носії реклами в Миколаївській ТВК.

Усі посадові особи, які займаються організацією виборчих кампаній кандидатів на посаду міського голови взяли відпуски. Як наприклад, так вчинив О. Жоржевич-Женжеруха, голова адміністрації Заводського р-ну Миколаєва, який очолює штаб кандидата Ю. Гранатурова.

У травні у Миколаєві стався нетиповий випадок, який унаочнив наявність «білих плям» у виборчому законодавстві та, вірогідно, мав на меті призвести до зриву проміжних виборів Миколаївського міського голови в 2014 р. Так, 14 травня 2014 р. до Миколаївської ТВК надійшла заява (вих. №1794) кандидата Анатолія Іванюченко, у якій він повідомляв про зміну свого імені та прізвища, а також про отримання нового паспорту, у зв’язку з чим кандидат просив внести відповідні зміни до Постанови «Про реєстрацію кандидатів на посаду Миколаївського міського голови» №256 від 30 квітня 2014 року та у посвідчення його довіреної особи. Зважаючи на те, що заява надійшла після вже того, як виборчі бюлетені були надруковані і жодні зміни вже не могли бути внесені, перед ТВК постала проблема технічного характеру, вирішення якої не регулюється чинним законодавством. У результаті, Миколаївська ТВК розцінила даний крок як провокацію, спрямовану на зрив виборів Миколаївського міського голови та відмовила А. Іванюченко у задоволенні його заяви у повному обсязі.

Діяльність ЗМІ

У контексті діяльності місцевих ЗМІ відзначимо випадок, коли кандидат О. Найда поскаржився до суду на обласну газету «Южная правда» та кандидата Сергія Ісакова, обґрунтувавши свій позов тим, що згадана газета не позначила відміткою «політична реклама» опубліковані у спецвипуску агітаційні матеріали кандидата С. Ісакова. Суд відхилив позов у зв’язку з порушенням строків скарги.