Проміжних виборів до Чернівецької міської ради 3 серпня можливо не буде. Це пов’язано з відсутністю коштів, пояснюють в міській раді та в територіальній виборчій комісії.

 

Нагадаємо, 25 травня депутат Чернівецької міської ради Олексій Каспрук був обраний міським головою. Так як він обирався до Чернівецької міської ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 17, то Чернівецька міська територіальна виборча комісія (МТВК) 6 червня призначила у відповідному окрузі проміжні вибори, дата проведення яких припадає на 3 серпня 2014 року. Про відповідне рішення міської виборчої комісії Громадянська мережа ОПОРА інформувала раніше.

Однак, як повідомила ОПОРІ голова Чернівецької МТВК Генріета Баранова, від Чернівецької міської ради у відповідь на своє звернення щодо виділення коштів на проведення виборів надійшов лист, в якому було вказано, що коштів на проведення виборів немає, а тому їх варто провести одночасно з достроковими парламентськими (нагадаємо, про те, коли будуть ці вибори, достеменно невідомо).

Наскільки відомо ОПОРІ, станом на 7 липня, ніяких рішень з цього приводу МТВК не приймала.

Як повідомив ОПОРІ місцевий політик Василь Забродський, який збирається балотуватись на проміжних виборах, йому в МТВК відмовили в прийнятті документів, мотивуючи відмову тим, що виборів не буде, бо відсутнє фінансування. Він планує звертатись з цього приводу до правоохоронних органів.

Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, зі своєї сторони, повідомив активістам Громадянської мережі ОПОРА, що Чернівецька міська рада направила МТВК лист з проханням відтермінувати дату проведення проміжних виборів депутата Чернівецької міської ради по 17 одномандатному виборчому округу м. Чернівці на жовтень 2014 року у зв’язку з обмеженістю фінансового ресурсу та ймовірністю проведення виборів до Верховної Ради України восени поточного року:

Це клопотання відповідає діючому законодавству. Сподіваюся, що восени таки відбудеться перезавантаження Верховної Ради та всіх місцевих рад. Одразу , після вступу в повноваження міського голови, спрямував звернення у Верховну Раду з проханням, з огляду на ситуацію, що склалася у Чернівецькій міській раді VІ скликання, яка є актуальної і для інших місцевих рад в різних регіонах України, прийняти політико-правове рішення про дострокове припинення повноважень місцевих рад, в тому числі Чернівецької міської ради VІ скликання, та проведення позачергових виборів депутатів місцевих рад вже восени цього року. Таку позицію підтримують багато міських голів. Думаю, що і профільний Комітет ВРУ готовий ініціювати восени вибори до місцевих рад.

ОПОРА підготувала до МТВК та до міської ради два інформаційні запити з проханням надати доступ до офіційних документів, якими обмінювалися МТВК та міська рада щодо фінансового забезпечення проведення цих виборів. Згідно з Законом про вибори депутатів місцевих рад, кошти на проведення мають надійти з місцевого бюджету, а рішення про їх виділення приймається міською радою. Наразі складається ситуація, що рішення МТВК про скасування цих виборів не приймалося. Окрім того, відсутні відомості про кроки міської ради щодо їх фінансування.

Відповідно до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів":  

"Проміжні вибори депутата призначаються територіальною виборчою комісією в порядку, встановленому цим Законом, у разі дострокового припинення повноважень депутата, обраного в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі. Проміжні вибори депутата призначаються на останню неділю шістдесятиденного строку з дня прийняття рішення про їх призначення, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня проміжних місцевих виборів (ст. 14, 15).

Згідно ст. 81 зазначеного закону, у разі дострокового припинення повноважень депутата менш як за шість місяців до закінчення строку повноважень діючого складу відповідної місцевої ради вибори депутата замість того, повноваження якого були достроково припинені, за рішенням відповідної ради можуть не проводитися.

Відповідно до ст. 60 закону про місцеві вибори, бюджетні витрати на підготовку і проведення місцевих виборів здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України, передбачених на здійснення Центральною виборчою комісією керівництва та управління у сфері проведення виборів та референдумів, коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, коштів відповідних місцевих бюджетів (далі - кошти бюджету, що виділені на підготовку і проведення місцевих виборів). Усі інші види місцевих виборів проводяться за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів та коштів власних виборчих фондів місцевих організацій партій, кандидатів у депутати в одномандатних, одномандатних мажоритарних виборчих округах, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови".

У Центральній виборчій комісії ОПОРі повідомили, що про ситуацію із довиборами в Чернівецьку міську раду знають з усних розмов. Вказали, що МТВК зробила все можливе для того, аби проміжні вибори були, тепер справа за Чернівецькою міською радою, яка повинна їх профінансувати. Вплинути на міську раду, як зазначили в ЦВК, вони не можуть.

Таким чином, наразі невідомо, чи відбудуться проміжні вибори до Чернівецької міської ради за 17 мажоритарним округом. ОПОРА повідомить про розвиток подій навколо проміжних виборів.

Нагадуємо, важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук,координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.