13 червня відбулося третє засідання Чернівецької міської територіальної виборчої комісії (МТВК), на якому вкотре розглядалося питання визнання депутатом Чернівецької міської ради Олександра Мадея. Результатом засідання стало прийняття у відповідності до закону про місцеві вибори рішення МТВК щодо його визнання обраним та реєстрацію депутатом.

Нагадаємо, що вперше це питання порушувалося МТВК і не було прийнято позитивного рішення на засіданні 5 червня. Тоді комісією було розглянуто питання про дострокове припинення депутатства Віталія Михайлішина, який передував Олександру Мадею у списку Партії регіонів на виборах до Чернівецької міської ради в 2010 році. Вдруге це ж питання піднімалося на засіданні комісії 10 червня.

Вже на засіданні МТВК 13 червня, яке було скликане в екстреному порядку, голова комісії Генріета Баранова визнала, що реєстрація депутатом Олександра Мадея згідно рішення засідання від 10 червня «буде незаконною» (на чому ОПОРА одразу наголошувала). Відповідно ж до протоколу засідання МТВК 13 червня, на ньому були присутні 11 членів комісії. З них 8 проголосували «за» рішення про визнання обраним та реєстрацію депутатом Чернівецької міської ради Олександра Мадея, що складає більшість від складу комісії (текст постанови). Таким чином Олександр Мадей таки став депутатом Чернівецької міської ради, однак, аж  із третьої спроби.

Як повідомив активісту ОПОРИ сам Олександр Мадей, він ще зранку 13 червня подав до Центральної виборчої комісії скаргу, в якій, зокрема, вимагав розпуску МТВК у зв’язку з, на думку депутата, систематичними порушеннями виборчого законодавства та його виборчого права. У ЦВК підтвердили факт надходження скарги та повідомили ОПОРІ, що скарга зареєстрована і очікує свого розгляду.

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Назар Тимощук,координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області,
тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.