Незнання виборчого законодавства і небажання його виконувати  -  це серйозна проблема на шляху до встановлення реального результату волевиявлення у Києві.  Спостерігачі мережі ОПОРА впродовж цієї виборчої кампанії зіткнулися з численними випадками правової безграмотності або правового нігілізму членів ДВК, ТВК, ОВК і  учасників виборчого процесу.

Зокрема, у ніч виборів було кілька випадків порушення процедури, які непокоїли винятково представника мережі ОПОРА, натомість решта членів комісії та спостерігачів були готові порушити закон, тільки б якомога швидше все завершити. У результаті інколи виходило навпаки. Скажімо, на одній із ДВК у Шевченківському районі члени ДВК втратили цілу годину, через те, що не дослухались до процедурної поради спостерігача мережі ОПОРА.

На дільниці у Деснянському районі один з членів ДВК  прийняв присягу тільки перед початком підрахунку голосів. 

У ніч виборів також був інцидент з не допуском мобільної групи громадських спостерігачів мережі ОПОРА на ДВК, розташовану на вулиці Едуарда Вільде, де спостерігачеві мережі ОПОРА погрожували фізичною розправою та всіляко ображали.  Мобільній групі довелося викликати міліцію.

Процес підрахунку голосів теж супроводжується нехтуванням нормами закону. Зокрема,  на київських ОВК і ТВК відбувається масове переписування протоколів просто у коридорах ТВК чи ОВК без проведення засідання і голосування, без присутності спостерігачів. Більше того, одна людина ставить підписи за решту членів комісії та спостерігачів і тут же скріплює такий документ вивезеною за межі дільниці печаткою. Причому, цю практику  членів ДВК підтримують члени ОВК і ТВК. Спостерігач мережі ОПОРА зафіксував у Святошинському районі факт переписування протоколу і вивезення печатки за межі дільниці.

На засіданні ОВК №221 особа спочатку заповнювала протокол, далі проставила підписи за всіх членів комісії, після чого дістала печатку. Зі слів членів комісії, які були свідками порушення закону, а фактично - фальсифікації протоколу, - це нормальна практика, і вони у цьому порушення не вбачають.    

Схожий випадок зафіксовано у Шевченківському районі  на ОВК №223. У цьому випадку голова ДВК заповнив порожній бланк протоколу, розписався за всіх, поставив печатку. Побачивши, що його знімають,  викрав особисті речі спостерігача мережі ОПОРА та нецензурно висловився на його адресу.

На цій же дільниці спостерігач мережі ОПОРА зафіксував як голова та секретар іншої ДВК, переписавши протокол на вулиці, ховають  у кейс вивезену з  дільниці печатку.  Заскочені «на гарячому» керівники ДВК поводяться впевнено, знаючи, що не будуть покарані.

Тут же у смітнику за приміщенням ТВК і ОВК знайдено виборчу документацію. Зокрема, розірваний протокол із ДВК №801962 та чисті бланки посвідчень офіційних спостерігачів.

 

Таким чином у діях голів та членів деяких ДВК вбачаються не лише ознаки порушення виборчого законодавства, але й такі дії, як підробка виборчих документів, що є кримінально караним діянням, що передбачено ст. 158 Кримінального кодексу України "Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців". За такі дії міра покарання може скласти від 3 до 6 років позбавлення волі.

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ –  це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процессу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.