Триває засідання в окружній комісії 207 виборчого округу (ОВК 207). Як повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, станом на 6 годину ранку підсумкові протоколи про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях успішно здали більше третини дільничних виборчих комісій (ДВК).

Наразі більшість протоколів були прийняті, а результати з них враховані для встановлення підсумків голосування у 207 окрузі. Проте, у ряді випадків ОВК 207 все ж таки відправляла ДВК «уточнити» протоколи. Після цього члени ДВК мали б повернутися на свої дільниці, виправити помилки, неточності (які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців) та внести зміни до протоколу без перерахунку бюлетенів. Далі протокол з поміткою "Уточнений" транспортується і передається окружній виборчій комісії.

Тим не менш, в ніч з 25 на 26 травня в приміщенні ОВК 207 спостерігач ОПОРИ зафіксував на відео ряд випадків, коли члени ДВК не поверталися на свої дільниці, а заповнювали «уточнені» протоколи безпосередньо в приміщенні ОВК, маючи при собі порожні (без цифр) примірники протоколів, проте вже із проставленими підписами членів комісій. Також було зафіксовано випадок з виносом печатки із приміщення виборчої дільниці.

Ситуація із заповненням протоколів не в приміщенні виборчої дільниці є порушенням ст.79 Закону України про вибори Президента. Щодо виносу печатки, то ч.1 ст.81 Закону України про вибори Президента) каже:

  1. ... Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії та бланки протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, якщо вони не були використані для складання протоколу з позначкою "Уточнений" до відправлення цих протоколів разом із виборчою документацією до окружної виборчої комісії, зберігаються у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії...

Відомі попередні результати виборів Хотинського міського голови.

Станом на 6 ранку 25 травня у Хотинській міській виборчій комісії (Хотинська МВК) відомі попередні результати виборів Хотинського міського голови. За оперативними даними, які отримали в комісії шляхом телефонного обдзвону всіх чотирьох дільничних виборчих комісій, із значним відривом (майже в чотири рази більше голосів від тих, які набирає найближчий суперник) перемагає Микола Головльов (перший заступник Хотинського міського голови, представник партії УДАР). Всього участь у перегонах брало 10 кандидатів

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, станом на 6 ранку Хотинська МВК очікувала протоколи від трьох ДВК, одна ДВК протоколи вже здала.

Нагадаємо, що в Хотині двічі передруковували бюлетені на мерські вибори через технічні помилки. Голова Хотинської міської виборчої комісії Уляна Хомич розповіла, що вдруге передруковувати бюлетені довелося через помилку друкарні при нумерації бюлетенів. 

Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.