В Сторожинці спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував не законну агітацію за кандидата на пост Президент України Анатолія Гриценка. Викликана міліція, написана відповідна заява до правоохоронних органів.

Grytsenko

***

В селі Топорівці Новоселицького району біля дільниці №730270, на автобусній зупинці  і на стовпах спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано агітаційні матеріали за кандидатів на пост Президента України Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Олега Тягнибока. 

Toporivtsi

***

У Банилові-Підгірному Сторожинецького району спостерігачем Громадянської мережі ОПОРА було припинено спробу незаконної видачі бюлетеня виборцю без пред’явлення документів, що передбачені чинним законодавством. Окрім того, після розмови з головою дільничної виборчої комісії Тамарою Чернявською стало зрозуміло, що такий випадок міг бути непоодинокий. Заява про порушення була написана спостерігачем, у відповідь голова ДВК написала заяву проти спостерігача, що він перешкоджає роботі комісії.

***

Як повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, кандидат на посаду Чернівецького міського голови Олексій Каспрук ще в ніч з 23 на 24 травня у своєму профілі в соціальній мережі facebook написав про те, що конкуренти розповсюджуватимуть нібито від нього агітацію, хоча сам він і його штаб до розповсюдження цієї агітації відношення ніякого не мають.

Одну з таких листівок, на яких зображені Олексій Каспрук та Юлія Тимошенко і де містяться вихідні дані (друк ПП Климюк І.Р., Зам.1480, Відповідальний Петрюк О.А., тираж 25 тисяч примірників), спостерігач ОПОРИ знайшов по вул. Гагаріна. Олексій Каспрук також повідомив ОПОРІ, що він 24 травня подав заяву в УМВС в Чернівецькій області, аби там розібрались, хто і навіщо виготовляв, розповсюджував ці листівки. Він переконаний, що це “підстава”.

Вже 24 травня ввечері було виявлено приміщення, звідки розповсюджували листівки. Тільки 25 травня після обіду за рішенням суду вдалось отримати доступ до вказаного приміщення по вулиці Занькавецької, 23. Вказані листівки таки були виявлені в приміщенні, яке орендує Інга Маковецька. Працівниками правоохоронних органів проводяться слідчі дії.

1709897

 

photo3

***

Як повідомив Громадянській мережі ОПОРА Григорій Тіміш, довірена особа Порошенка в 206 окрузі, бігборди з надписом “Навіщо олігархам влада? Щоб житувати по-новому. Не зрадь Майдан!” були зафіксовані з 4 по 9 вечора 23 травня. Всього було зафіксовано три бігборди – три в Тарашанах, один в Чагрі (Глибоцький район) та два на Новоселиччині.

CAM03300

 

IMAG0709

 

IMAG0710

"Це зробили конкуренти з метою дискредитації нашого кандидата. Вчора, 24 травня, направили до Глибоцького РВ УМВС Чернівецької області відповідну заяву. В той же день отримали відповідь, бігборди на Глибоччині були зняті. Так само заяву написали до Новоселицького РВ УМВС Чернівецької області. Відповіді так і не отримали", - прокоментував Г. Тиміш.

Нагадаємо, бігборд не містить вихідних даних. Зважаючи на те, що в тексті, котрий міститься на бігборді, перефразовано лозунг виборчої кампанії кандидата на пост Президента Петра Порошенка “Жити по-новому”, можна вважати його розміщення передвиборною агітацією не голосувати за кандидата. Нагадаємо, що згідно ст. 64 закону України про вибори Президента:

п. 16. Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

***

В Хотині наразі відбуваються, окрім президентських, вибори міського голови. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, в Хотині двічі передруковували бюлетені на мерські вибори через технічні помилки. Тільки в 7 ранку 25 травня дільничні виборчі комісії отримали бюлетені на вибори Хотинського міського голови.

Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, g.sorochan(at)opora.org.ua
Назар Тимощук, координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА у Чернівецькій області, тел.: +38063 628 67 71, n.tymoshchuk(at)opora.org.ua

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.