У Сумах не знають, як вийти із ситуації, коли на 28 дільницях не були вчасно вкинуті контрольні талони по виборах міського голови.

Це порушення було зафіксоване та усунуте на вимогу Сумської міської виборчої комісії: контрольні талони були заповнені та вкинуті в присутності членів комісії та спостерігачів уже після початку роботи комісій. Але дві дільниці: №590958 та №590950 не усунули порушення, бо члени комісії відмовляються заповнювати та вкидати їх пізніше.

Думки учасників виборчого процесу щодо того, як усунути це порушення, розійшлися. Наприклад, заступник міського голови, керуючий справами виконавчого комітету Віктор Волонтирець вважає, що в тому, що в скриньках наявний лише один контрольний талон, немає нічого страшного, адже один контрольний талон є і цього досить.

Натомість керівництво названих ДВК вважає, що вкидати контрольні талони пізніше є більшим порушенням і відмовилися заповнювати талони та вкидати їх. Разом з тим не вдалося отримати роз’яснення від ЦВК щодо того, як діяти в такій ситуації.

У приватній розмові зі спостерігачем ОПОРИ один із членів комісії зазначив, що вони не задоволені тим, що є представниками кандидатів на посаду Президента, а не міських голів, а тому їм не платять за забезпечення місцевих виборів.

Варто відзначити, що відповідно до ч.18 ст.71 ЗУ "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" відсутність контрольного талона у виборчій скриньці є підставою для не врахування бюлетенів, які були у цій скриньці, при підрахунку голосів виборців. У даному випадку це стосується виборів міського голови.

 

За коментарями звертайтесь:
Олександр Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90[email protected]
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.