Загальну передвиборчу ситуацію в Сумській області можна охарактеризувати як стабільну та таку, що проходить без значних порушень та конфліктних ситуацій. 13 кандидатів на посаду Сумського міського голови застосовують стандартні агітаційні методи: проводять зустрічі з виборцями та поширюють друковану продукцію, окрім того, беруть участь у політичних дебатах і громадських обговореннях політичних програм. Масштаб зафіксованих порушень виборчого законодавства під час проведення місцевої передвиборчої кампанії не є масовим та зводиться до поодиноких випадків, в основному, поширення агітаційних матеріалів з елементами «чорного піару».

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Сумської міська виборча комісія дотримується у своїй роботі всіх вимог законодавства. Текст виборчого бюлетеня для голосування було затверджено вчасно, так само у передбачені для цього строки бюлетені були виготовлені та передані до виборчої комісії. Члени Сумської ТВК охоче спілкуються з представниками преси та на запит надають будь-яку важливу інформацію. Зі свого боку, органи місцевого самоврядування роблять усе необхідне для виконання усіх покладених на них обов’язків щодо організації і проведення виборів.

Активність потенційних кандидатів і партій

Лише на початку травня розпочалася активна фаза передвиборчої діяльності претендентів на посаду міського голови міста Суми. Станом на 1 травня 2014 року було зареєстровано 13-х кандидатів (з яких 11 самовисуванців, 1 кандидат від ВО «Батьківщина», 1 – від ПАРТІЇ РЕГІОНІВ). Процес висування кандидатів не у всіх випадках можна назвати публічним та відкритим. У публічний спосіб презентували свої політичні програми Анатолій Жук, Микола Сурженко та Володимир Терещенко.

З усіх висуванців на посаду міського голови найактивнішими учасниками передвиборчих перегонів є Анатолій Жук і Олександр Лисенко. Нагадаємо, що останній є кандидатом від ВО «Батьківщина» та наразі виконує обов’язки  міського голови Сум. 5 травня О. Лисенко пішов у відпустку у зв’язку із участю у передвиборчій кампанії. Незважаючи на це, 6 та 7 травня він брав участь у офіційних заходах в якості виконуючого обов’язки міського голови. Так, Муніципальний портал, який є офіційним сайтом Сумської міської ради, розмістив новини про те, що 6 травня Олександр Лисенко взяв участь в урочистому введенні в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку. 7 травня кандидат у якості чиновника зустрівся у Кадетському корпусі ім. І.Г. Харитоненка з ветеранським активом обласного центру. Зазначимо, що участь кандидата на посаду міського голови у офіційних заходах міської влади є порушенням та використанням адміністративного ресурсу у передвиборчій боротьбі. Тим часом в.о. начальника управління інформаційної політики та зовнішніх відносин А. Кохан повідомила телефоном, що насправді О. Лисенко буде у відпустці не з 5 по 23 травня, як вказано в повідомленні на Муніципальному порталі, а з 12 по 23 травня, і тому бере участь у заходах у рамках виконання своїх професійних обов'язків та агітації в робочий час не проводить.

Протягом травня активну агітаційну роботу проводили також Сергій Клочко, Микола Сурженко, Володимир Терещенко і Олександр Тимчук. Зазанчені кандидати презентували свої передвиборчі програми громадськості, поширювали агітаційні матеріали, проводили зустрічі з виборцями, брали участь у політичних дебатах.

У травні в Сумах було зафіксовано факт ведення агітації за одного з кандидатів неповнолітніми особами. Також зафіксовано випадки використання контрагітації, зокрема поширення друкованих матеріалів з елементами «чорного PR», спрямованих проти таких кандидатів на посаду міського голови, як Анатолій Жук, Микола Сурженко, Євген Косяненко. Конфлікти між деякими кандидатами проявлялися також у публічних образах та привселюдних сварках.

Діяльність ЗМІ

Місцеві ЗМІ переважно збалансовано висвітлюють передвиборчу активність кандидатів на високий пост мера міста. Проте, протягом травня на сторінках газети «Наша сотня», що поширюється безкоштовно у місті Суми, публікувалися матеріали, які можна розцінювати як незаконну агітацію за кандидата на посаду міського голови Анатолія Жука (відсутні договори між кандидатом і виданням про розміщення політичної реклами), а його основного конкурента, Олександра Лисенка, жорстко критикувалося.

Окрім того, 5 травня майже опівночі на сайті газети «Данкор» оголосили онлайн голосування за кандидатів на пост мера міста Суми, а вже на ранок за одного з кандидатів (Анатолія Жука) нібито проголосувало більше 109 тисяч користувачів, що можна розглядати як маніпуляцію громадською думкою.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

У передвиборчій період яскраво проявився політичний конфлікт між двома кандидатами на посаду міського голови м. Суми: Анатолієм Жуком (член депутатської групи у міській раді «ЄС: Європейські Суми», підтримується колишнім головою м. Суми Геннадієм Мінаєвим) та Олександром Лисенком (в.о. міського голови, висуванець від партії ВО «Батьківщина»). Конфлікт має своїм проявом привселюдні обвинувачення Г. Мінаєвим (довірена особа Анатолія Жука) О. Лисенка у використанні адмінресурсу, некомпетентності; суміщенні підприємницької діяльності з виконанням обов’язків міського голови; непрозорій фінансовій політиці у місті. Зі свого боку, прес-служба Сумської міської партійної організації «ВО «Батьківщина» звинувачує Г. Мінаєва та кандидата на посаду міського голови А. Жука, що вони здійснювали агітацію в одному з районів міста ще до моменту офіційної реєстрації кандидата, що є порушенням чинного законодавства, а саме ч.2 ст.47 ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».