Проміжні вибори Одеського міського голови супроводжуються масовою кількістю порушень виборчого законодавства (незаконна агітація, чорний PR, використання адмінресурсу, непрямий підкуп виборців тощо). У порівнянні з квітнем, в останній місяць перед виборами кандидати почали більш активно агітувати за себе та шукати підтримки в інших політичних сил. Основна боротьба розгортається між двома кандидатами – Едуардом Гурвіцем та Геннадієм Трухановим, при чому широко використовуються методи взаємних звинувачень, контрагітації, поширення компрометуючих матеріалів.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

З 2 травня (до того змінилось 30 % комісії) ніяких змін у складі комісії не відбулося. Порушень законодавства у звітний період з боку територіальних виборчих комісій не зафіксовано. Текст виборчого бюлетеня для голосування було затверджено вчасно (7 травня). Однак виготовлення виборчих бюлетенів і їхнє транспортування до дільниць завершилося із запізненням – лише 16 травня, а не до 14 травня, як це передбачено законодавством. Матеріально-технічні умови для роботи районних територіальних виборчих комісій здебільшого належно забезпечені. Приміщення та обладнання готові. Органи місцевого самоврядування належним чином виконують покладені на них обов’язки щодо організації та проведення виборів.

Реєстрація кандидатів відбувалася із різноманітними конфліктами. Деякі кандидати не виконали ряд вимог, визначених законом, а тому Одеська міська виборча комісія або відмовлялася їх реєструвати, або ж скасовувала їхню реєстрацію. Так, комісія відмовила в реєстрації чотирьом кандидатам-самовисуванцям: Вадиму Чорному (невчасно сплатив грошову заставу та надав непідписану декларацію про доходи), Ростиславу Барді (сплатив на 1 гривню менше, аніж необхідно), Сергію Могилевському (сплатив лише 1 гривню грошового завдатку) та Олександру Єрмоленку (надав не власноруч заповнену декларацію, а з надрукованими відомостями). Окрім того, була скасована реєстрація Олега Маркова, який 27 квітня подав документи і був зареєстрований як самовисуванець, а за три дні Молодіжна партія України в своїх реєстраційних документах подала його як свого кандидата на посаду Одеського міського голови. Разом з тим, Вадим Чорний оскаржив у судовому порядку рішення комісії про відмову в реєстрації та виграв справу в Апеляційному суді, поновивши, таким чином, свою реєстрацію кандидатом.

Активність потенційних кандидатів і партій

На посаду Одеського міського голови балотуються такі ключові політики регіону:

Геннадій Труханов (самовисування, нардеп від Суворовського району м. Одеса),

Едуард Гурвіц (самовисування, нардеп від «УДАРУ», екс-мер Одеси),

Геннадій Чекіта (самовисування, депутат Одеської міської ради, у 2012 році ледве не став нардепом від Малиновського району),

Павло Кириленко (ВО «Свобода», нардеп від ВО «Свобода»),

Олексій Албу (самовисування, депутат Одеської обласної ради, один з лідерів місцевого Антимайдану),

Андрій Кісловський (КПУ, депутат Одеської міської ради),

Валерій Матковський (самовисування, екс-заступник голови ОДА, екс-віце-мер Одеси),

 Дарт Вейдер (Інтернет партія України, напівміфічний персонаж, що з 2011 року бере досить активну участь у політичному житті Одеси).

Найактивніше проводили агітаційну роботу протягом останнього місяця Геннадій Труханов, Едуард Гурвіц та Геннадій Чекіта. Досить активно її проводять В’ячеслав Азаров, Віталій Алайбов, Дарт Вейдер, Григорій Гріншпун, Ігор Коваленко, Роман Мельниченко, Андрій Сидоренко, Сергій Хитрич, Вадим Чорний, нещодавно розпочав агітувати за себе й Валерій Матковський. У місті з’явились агітнамети Олексія Албу.

Окрім того, розпочався пошук та використання різноманітних «лідерів громадської думки» на користь кандидатів – Геннадія Труханова підтримали партія «РОДИНА», Партія зелених України, Партія пенсіонерів України, Союз ветеранів Афганістану та СОН «Марсельський», а Едуарда Гурвіца – Петро Порошенко. У відповідь Едуард Гурвіц робить заяви на підтримку Петра Порошенка в якості кандидата в Президенти України.

Ведення передвиборчої агітації

Кандидати на високий пост Одеського очільника найчастіше використовують такі методи передвиборчої агітації, як розміщення зовнішньої реклами, роздача агітпродукції в палатках та публікації (у вигляді агітації чи прихованої політичної реклами) у ЗМІ.

У той же час все більшого розповсюдження набуває практика поширення чорного PR проти суперників, в основному він спрямований проти Едуарда Гурвіца та Геннадія Труханова. Так, на іллічівській трасі на виїзді з Одеси був встановлений білборд «Верю в Одессу – Живу в Израиле». Слід відзначити, що текст «Верю в Одессу – Верен Одессе» є передвиборчим лозунгом Едуарда Гурвіца. Було зафіксовано також і низку інших спроб дискредитації цього кандидата шляхом розміщення провокативних написів у різних районах Одеси. Крім того, на медіа ресурсах, афільованих з Едуардом Гурвіцем та Геннадієм Трухановим з’являються інформаційні матеріали, які спрямовані на зменшення рейтингу опонента «свого» кандидата.

Під час місцевої виборчої кампанії були зафіксовані випадки використання посадовими особами місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування своїх повноважень в агітаційних цілях. Так, секретар Одеської міської ради, який виконує обов’язки міського голови, Олег Бриндак та голова Приморської районної адміністрації м. Одеса Світлана Осауленко супроводжували Геннадія Труханова під час зустрічей, які мають агітаційний характер (наприклад, на відкритті дитячого садочку № 238). А нещодавно, на відкритті реконструйованої центральної алеї гідропарку «Лузанівка», яка, за словами Геннадія Труханова, була зроблена без жодної копійки бюджетних коштів, був присутній і дуже схвально висловлювався щодо Геннадія Труханова в.о. директора гідропарка «Лузанівка» Віктор Бондаренко.

Порушення виборчого законодавства під час місцевої виборчої кампанії зводиться, як правило, до непрямого підкупу виборців. Так, поблизу приймалень кандидата Геннадія Труханова діють безкоштовні центри, в яких людям похилого віку надаються безоплатні офтальмологічні послуги та окуляри. Хоча в таких центрах не має жодного означення, яке б вказувало на Геннадія Труханова, особи, що отримали або перебували у черзі на отримання таких послуг впевнені, що цю допомогу їм надає вищезгаданий кандидат. Також слід відзначити, що біля ринку «Південний» виборцям роздавалися медикаменти в пакетах з надписом «Доверяй делам», який є передвиборчим гаслом кандидата на посаду міського голови Геннадія Труханова. З таким самим гаслом по Одесі курсує велика кількість міських маршрутних таксі. Загалом, Геннадій Труханов та Едуард Гурвіц є тими кандидатами, які під час цієї кампанії використовують таку форму непрямого підкупу, як благоустрій місцевих парків. Так, Геннадій Труханов допоміг благоустрою центральної алеї Лузанівки та Кіровському скверу, а Едуард Гурвіц – парку в районі вулиць Заболотного-Сахарова.

Слід зазначити, що й інші кандидати використовують позазаконні методи агітації. Так, кандидат Геннадій Чекіта надає виборцям, окрім друкованих агітаційних матеріалів, також і чашки зі своїм логотипом. А інший кандидат на посаду мера Одеси Роман Віноградов аби схилити виборців на свій бік, публічно пообіцяв пригостити їх в своєму ресторані фірмовим пивом.

Були зафіксовані також і поодинокі випадки перешкоджання політичній діяльності кандидатів. Зокрема, на агітаційні палатки Едуарда Гурвіца неодноразово здійснювались напади невідомими особами. Про демонтаж наметів, а також погрози активістам заявив виборчий штаб Олексія Албу, однак підтверджень цієї інформації не було виявлено.

Діяльність ЗМІ

Більшість місцевих ЗМІ збалансовано та об’єктивно висвітлюють передвиборчу діяльність кандидатів. Однак ЗМІ, які входять до бізнес-кіл кандидатів, вкрай некритично висвітлюють діяльність «свого» кандидата, та абсолютно необ’єктивно критикують діяльність «опонентів».

Серед прикладів можна виділити телеканал «КРУГ», який підтримує діяльність Едуарда Гурвіца і одночасно критикує його опонента Геннадія Труханова, а також телеканал «Глас», сюжети якого формують позитивний образ Геннадія Труханова та негативно висвітлюють Едуарда Гурвіца.

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

В Одесі досить багато різноманітних політичних та бізнесових конфліктів, однак наразі важко виділити якийсь, який мав би суттєвий вплив на виборчу кампанію. Використовуються й інші форми непрямої боротьби. Так, кандидат на посаду мера Одеси В’ячеслав Азаров активно проводить акції проти кандидата Едуарда Гурвіца. З іншого боку, громадське об’єднання «За чесні вибори» активно критикує Геннадія Труханова за порушення виборчого законодавства, а також проводить різноманітні акції проти нього.

Окремо слід сказати про використання у передвиборчій боротьбі трагедії, що відбулась 2 травня в Одесі під час зіткнень проросійських та проукраїнських сил. Ця тема досить швидко стала популярною для кандидатів, які намагалися звинуватити у ній свого опонента. Так, окрім натяків на це самих кандидатів, невдовзі по місту з’явилися буклети, які стверджували, що винен у цих трагічних подіях Едуард Гурвіц, згодом – листівки зі звинуваченнями у причетності до трагедії Геннадія Труханова. Конфліктним інцидентом стала також  заява міністра МВС Арсена Авакова про причетність керівників передвиборчого штабу Едуарда Гурвіца до трагедії 2 травня, однак Едуард Гурвіц назвав її «дешевою провокацією» і пообіцяв звернутися до суду.

Мали місце й публічні звинувачення, так, Едуард Гурвіц провів прес-конференцію, на якій назвав Геннадія Труханова представником злочинних угруповань після того, як у пресі з’явилося скандальне повідомлення про наявність у Геннадія Труханова громадянства Російської Федерації.