Водночас із виборами Президента України 25 травня на Хмельниччині відбутуться позачергові вибори десяти сільських голів, селищного голови у Війтівцях, Волочиського району, а також нетішинського міського голови – у місті-супутнику Хмельницької АЕС. За рахунок субвенції із державного бюджету на організацію та проведення виборів голів місцевих громад виділяється 530 тисяч виборів. Інтрига ж розгортається на змаганнях за посаду міського голови в Нетішині. Посада вакантна з березня 2012 року внаслідок висловлення депутатським корпусом недовіри Ользі Омельчук, котра виграла вибори у 2010 році за підтримки «Фронту змін».

 

Загалом у місцевих ЗМІ виборча кампанія висвітлюється мляво. Матеріали виборчої тематики містить спецвипуск газети «Пост громадського контролю», котра вже тривалий час не виходила. 

xm-Netishyn1

 

На шістнадцяти дільницях Нетішина (24,6 тисячі виборців), окрім бюлетеня з кандидатами на пост Президента, видаватиметься й бюлетень із прізвищами дванадцяти претендентів на посаду міського голови. Не дивно, що серед них і зміщена з посади Ольга Омельчук. Проте у списку кандидатів поряд стоїть Світлана Омельчук – кандидатка-«клон», яка не веде ніякої публічної діяльності, а зареєстрована кандидатом лише для розпорошення голосів виборців. 

 

xm-Netishyn2

 

Втім, як показало опитування місцевої громадської організації «Пост народного контролю», проведене спільно з ГО «Школа політичної аналітики» із сусіднього Острога на Рівненщині, з-поміж півтисячі опитаних нетішинців у різних частинах міста, про Омельчук-домогосподиню знають лише три чоловіка, а проголосувати за Омельчук-екс-голову міської громади має намір проголосувати кожний п’ятий. Остерігаючись задіяння адмінресурсу (існує також загроза зриву виборів на кількох дільницях) та фальсифікації результатів виборів міського голови з місією спостереження за виборами до Нетішина збирається десант спостерігачів від громадського руху «Сила людей». Ольга Омельчук стала активістом руху з часу його створення. 

xm-Netishyn3

 

 

Симпатії кожного восьмого – на боці секретаря міської ради «свободівця» Олександра Марчука, кожного десятого – на боці потужного підприємця й активіста Євромайдану Олександра Супрунюка. Він та Ольга Омельчук у теперішніх програмах мають схожі тези про цінності Революції гідності на Євромайдані – викорінення корупції та оновлення влади. А Олександр Марчук козиряє досягненням на посаді секретаря міськради про заплановане зменшення ставок орендної плати і обіцянками берегти від приватизації комунальне майно, яке приносить прибуток.

Під час публічних дебатів, що відбулися між кандидатами у міському палаці культури, участь узяли семеро. Кандидат-підприємець Олександр Ситник, наприклад, пообіцяв у разі перемоги працювати без зарплати. «Ставши мером, зарплату віддаватиму на благодійність. Йду не працювати, а служити зі щирим серцем», – сказав він. Інший кандидат, начальник міського управління культури Іван Михасик визнав, що притягувався до відповідальності за корупційні діяння: «У 2007 році, коли я ще очолював міське управління освіти і науки, за результатами тендерних закупівель стосовно мене склали адмінпротокол. Що ж, винний – виправлюсь».

Начальник управління Державної казначейської служби України у Нетішині Марія Самохіна виношує намір глобально поліпшення інвестиційного клімату міста, акцентуючи на необхідності розгортання швейних цехів – шити одяг для робітників Хмельницької АЕС – та на реалізації проекту з будівництва сміттєпереробного заводу. А от кандидата-підприємця й депутата міської ради Володимира Соснова дратують наміри щось змінювати у Нетішині.

На вибори міського голови йдуть також колишній перший заступник міського голови і позаштатний радник голови облдержадміністрації Павло Скакун, колишній пожежник на Хмельницькій АЕС Анатолій Войтко, відома судовою тяжбою з колишнім міським головою Олександром Смишляєвим за посаду начальника міського відділу освіти Марія Моцик, місцевий активіст ВО «Батьківщина» Олександр Шевчук.

Нагадаємо, що позаторік своїх посад позбулося троє з чотирьох міських голів у містах-супутниках українських атомних електростанцій. Тодішню центральну владу задовольняв лише енергодарський голова Ігор Наумичев у Запорізькій області. Він був ватажком міської організації Партії регіонів. Щодо Нетішина, то за результатами 2011 року місто, яке не потрапляло до першого десятка у рейтингу однотипних полісів за доступністю проживання, вийшло на перше місце. Проте фракції регіоналів у міській раді під час голосування за висловлення недовіри міському голові Ользі Омельчук підіграли депутати з ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Немалозначним фактором при тому була заангажованість керівництва АЕС – генеральний директор електростанції Микола Панащенко – депутат Хмельницької обласної ради, обраний за списком ПР. До слова, вже за результатами 2012 року Нетішин за комфортністю мешкання у тому рейтингу скотився на 46-е місце.

 
 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.