В останній місяць перед виборами значно активізувалася агітаційна кампанія основних кандидатів на посаду Чернівецького міського голови. Кандидати на пост мера надають перевагу таким методам агітації, як розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях, розповсюдження агітаційної продукції по поштових скриньках, особисті зустрічі кандидатів із виборцями (зокрема, на підприємствах та установах), має місце також застосування технологій непрямого підкупу. Основною тенденцією місцевих виборів у Чернівцях у травні 2014 р. стала значна кількість друкованої агітаційної продукції в непризначених для цього місцях та «джинси» у місцевих ЗМІ.

Діяльність ТВК та органів влади, відповідальних за організацію виборчого процесу

Територіальна виборча комісія працює відповідно до затвердженого календарного плану та у своїй роботі дотримується вимог чинного законодавства, матеріально-технічні умови для її роботи належним чином забезпечені. Діяльність органів місцевого самоврядування з виконання усіх покладених на них обов’язків при організації і проведенні виборів можна оцінити як задовільну. Місця для агітації виділені (інформаційні тумби по місту), приміщення для роботи територіальної виборчої комісії обладнане відповідно до вимог Закону. Втручання в роботу комісії з боку місцевих владних органів не відбувається. ЦВК постійно у телефонному режимі здійснює консультування Чернівецької ТВК з проблемних питань.

Активність потенційних кандидатів і партій

На посаду Чернівецького міського голови станом на 19 травня 2014 р. балотуються 14 кандидатів. Ще двоє осіб зняли свої кандидатури з виборчих перегонів: 6 травня відмовився від балотування самовисуванець Ростислав Шерстюк (пояснити причини відмовився), а 14 травня самовисуванець  Василь Забродський написав заяву про зняття своєї кандидатури з виборів, пояснивши це «політичними переслідуваннями».

З усіх претендентів на посаду Чернівецького міського голови 5 висунуті міськими осередками політичних партій: Олексій Каспрук балотується від ВО «Батьківщина», Олексій Коломієць від ПП «УДАР Віталія Кличка», Віталій Мельничук від ВО «Свобода», Ілля Горбатюк від Партії ветеранів Афганістану, В’ячеслав Кишлярук від ПП «Громадянська позиція». Зазначені кандидатури були підтримані на партійних конференціях відповідних партій. Наголосимо також і те, що про заплановані конференції ВО «Свобода» і «УДАРу» регіональні ЗМІ та громадськість було попередньо повідомлено, про факт уже проведеної конференції ВО «Батьківщина» ОПОРА отримала інформацію з розісланого прес-релізу та публікацій у ЗМІ (попереднього анонсу не було у відкритому доступі), а про факти проведення конференції Партії ветеранів Афганістану і ПП «Громадянська позиція» стало відомо постфактум з реєстраційних документів їхніх кандидатів.

Ведення передвиборчої агітації

Варто зауважити, що проявляти активність кандидати почали з 5-10 травня. Із 14 кандидатів у передвиборчій агітації активно проявляє себе близько половини. Найбільшу передвиборчу діяльність розгорнули Олексій Каспрук, Олексій Коломієць, Віталій Ткачук, Петро Олексюк, Віталій Михайлішин, Віталій Мельничук, Руслан Цаплюк.

Агітація кандидатів зводиться переважно до зустрічей з виборцями, встановлення агітаційних наметів, поширення друкованої продукції, розміщення зовнішньої реклами на білбордах і сітілайтах, а також публікації замовних матеріалів у ЗМІ.

ОПОРОЮ були зафіксовані факти незаконного розміщення агітації в громадському транспорті (агітпродукція Олексія Каспрука на чернівецьких маршрутках) та в інших непередбачених для агітації місцях, псування агітаційних матеріалів кандидатів, а також поширення агітпродукції без вихідних даних. Окрім того, мали місце й факти непрямого підкупу, як приклад, встановлення і урочисте відкриття дитячого майданчика  кандидатом Віталієм Михайлішином.

19 травня в мережі Інтернет було розповсюджено відео, на котрому працівники ЖРЕПу № 5 (комунальне підприємство) розклеювали на тумбах друковану агітаційну продукцію за кандидата на посаду Чернівецького міського голови Олексія Каспрука. Кандидат спростовує свою причетність до цієї події, яка вірогідно може бути актом із дискредитації цього кандидата.

Діяльність ЗМІ

Популярні місцеві друковані ЗМІ розмістили загальну інформацію про кількість кандидатів, їх статки та політичні програми. Проте інформації про місцеві вибори подається відносно небагато. Один з найбільш популярних сайт газети «Молодий буковинець» дотримується збалансованості та об’єктивності. Станом на 15 травня в багатьох газетах (Погляд, Свобода Слова, Час, Версії, Буковина) вже вийшли замовні статті на підтримку кандидатів (Олексія Каспрука, Віталія Ткачука, В’ячеслава Кишлярука, Віталія Михайлішина).

«Чернівецький промінь», телеканал групи «Рідне місто», працює на підтримку Віталія Михайлішина, що підтверджується, зокрема, ефірами протягом 12-19 травня. Новацією місцевих виборів стали дебати кандидатів на крісло мера міста, зорганізовані громадським активом міста за сприяння Чернівецької ОДТРКУ. 14 травня відбулось жеребкування. Кандидат Віталій Михайлішин відмовився від участі в дебатах. За участю кандидатів відбулися три радіоефіри – 16-го, 19-го і 20-го травня. Теледебати пройшли також 21-го і 22-го травня на телеканалі «Буковина».

Конфлікти та публічні інциденти, пов’язані із місцевою виборчою кампанією

Виборча кампанія у м. Чернівці відбувається на фоні жорсткого протистояння між двома кандидатами, які представляють різні фінансово-політичні групи у місті: висуванцем ВО «Батьківщина» Олексієм Каспруком та самовисуванцем Віталієм Михайлішином (група «Рідне місто»).