У районному центрі Волині м. Рожище продовжується виборча кампанія міського голови. У вівторок, 20 травня, Рожищенська міська територіальна виборча комісія (ТВК) організувала зустріч претендентів на пост міського голови з виборцями.

В приміщені Рожищенського відділення зв’язку розповісти про свої плани на посаді міського голови та поспілкуватись з мешканцями міста зібралось усі 7 кандидатів.  Водночас, послухати їх прийшло близько 40 виборців. Цілком можливо, що причиною такої малої присутності виборців стало погане поінформування мешканців міста про цю подію. Як розповіли спостерігачам ОПОРИ  члени ТВК, єдиним публічним способом поінформування рожищан про цей захід була публікація оголошення про дану зустріч в районній газеті «Наш край».

Першим виступив самовисуванець Руслан Глинюк. За його словами, основними кроками, які він планує здійснити на посаді Рожищенського міського голови стане покращення інфраструктури міста, вирішення проблеми бездомних собак, проведення міських спортивних змагань тощо. Щодо проблеми відсутності коштів в міському бюджеті, то кандидат пропонує окрім залучення коштів з дотацій та грантових надходжень, створити фонд «Моє місто» щоб залучати кошти меценатів та активних мешканців для вирішення проблем міста.

Кандидат на пост міського голови Іван Лукасевич, який з 2010 р. працює заступником рожищенського міського голови з питань комунального господарства, під час свого виступу приділив значну увагу вирішенню проблем ЖКГ. Також, кандидат зауважив, що завдяки допомозі Партії Зелених, яка його висуває, сподівається на залучення міжнародних донорських коштів для реалізації програм з розвитку міста в сфері енергетики (перехід на альтернативні джерела опалення) та сміттєпереробки (будівництво в Рожищах сміттєсортувального комплексу).

Про вирішення проблем житлово-комунальної сфери також загадав ще один претендент на посаду міського голови Вадим Пелеш. Водночас, він зауважив, що одним з основних завдань майбутнього міського голови має бути об’єднання спільних зусиль громади та влади навколо вирішення актуальних проблем міста. Під час відповіді на питання виборців щодо партійної приналежності Вадим Пелеш зазначив, що на даний момент є безпартійним. Проте, свого часу, коли працював в райдержадміністрації він був членом Партії регіонів.

Вячеслав Поліщук, кандидат на пост Рожищенського міського голови, депутат Рожищенської міської ради у своєму виступі також приділив увагу вирішенню актуальних проблем міста. Зокрема, він зауважив, що першочерговими завданнями міського голови протягом півтора років каденції має бути налагодження співпраці між всіма гілками влади для погашення боргів міста та сприяння роботі підприємництва. Також кандидат закликав мешканців Рожищ не тільки вимагати покращення життя міста у влади, а самим проявляти ініціативність у вирішення проблем як своєї вулиці, так і міста вцілому. Зауважимо, що кандидатуру Вячеслава Поліщука на пост Рожищенського міського голови був висунутий під час партійної конфренеції ВО «Бальківщина. Окрім цього, за словами Поліщука його кандидатуру підтримують ВО «Свобода», партія «Удар», громадські об’єднання Самооборона Майдану, Автомайдан, Майдан.

Наступним кандидатом, який виступив перед виборцями був голова районної асоціації захисту прав малого та середнього бізнесу ,,Бізнес-Рожище”, самовисуванець Ігор Пулатов. Він, як і інші кандидати серед основних завдань майбутнього голови міськради бачить подолання проблем ЖКГ, погашення боргів міського бюджету, виведення міського бізнесу з «тіні». На запитання виборців, як кандидат збирається легалізовувати «тіньовий бізнес» Пулатов відповів: «З людьми треба говорити, щоб вони свій бізнес легалізували добровільно.»

Кандидат на пост Рожищенського міського голови, депутат Рожищенської міської ради, підприємець, самовисуванець Ігор Шкільний  в своєму виступі приділив увагу питанню налагодження співпраці між громадою та владою різних рівнів, ведення європейських технологій та методик в управлінні містом. Зокрема, на думку кандидата важливим є розробка стратегії розвитку міста, що не тільки б сприяло залученню інвестицій в міський бюджет, а й сприяло вирішенню нагальних проблем. Після виступу виборці задали кандидату ряд гострих питань. Одне з них стосувалось того, чи мав Ігор Шкільний судимість. «У 2004 р. під час Помаранчевої революції міліція мене крутила на всі боки. За 4800 грн., які, як вони вважали, зароблені не так, мені присудили 4 роки тюрми.» - відповів кандидат.

Останнім претендентом на посаду очільника міста стала виконавчий директор архітектурно бюро «Формат», самовисуванка Олена Штельмах. Вона приділила не багато часу на сам виступ та презентацію своєї  передвиборчої програми, а закцентувала увагу на запитаннях виборців. «Я написала не велику програму, адже хочу обговорювати і втілювати її разом з громадою. Адже на даний момент я не компетентна в цих питаннях. Але я буду вчитись» - зауважила кандидат.

Захід тривав близько двох з половиною годин. Усі кандидати були забезпечені рівними умовами для висловлення своїх думок та позицій.

DSC 0016

DSC 0040

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
За коментарями звертайтеся до:
Михайло Шелеп,
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.