Чи є перспективи подолати політичну корупцію, що обіцяють перші кроки у цьому напрямку і якими є реалії реалізації проекту державного фінансування політичних партій? Відповіді на ці питання шукали учасники національного форуму «Наші гроші в політиці: Версія 2.0».

Вчора, 16 листопада, відбувся національний форум «Наші гроші в політиці: Версія 2.0», присвячений обговоренню викликів, з якими зіштовхнулися політичні партії та органи влади під час реалізації норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції».

Нагадаємо, що 8 жовтня 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про фінансування партій із держбюджету, відповідно до норм якого з 1 липня 2016 року кошти з держбюджету мають отримувати партії, які пройшли в парламент на виборах 2014 року.

Відзначили важливість прийняття цього Закону Мері Йованович (посол США в Україні), Михайло Охендовський (голова ЦВК), Руслан Радецький (заступник голови НАЗК), Гіоргій Кобахідзе (в.о. директора IFES Україна) , Мері О'хейген (директор NDI в Україні). Зокрема, Мері Йованович відзначила, що Україна зараз має одне з найбільш прогресивних законодавств у Європі щодо фінансування політичної діяльності. Воно включає прозорість і доступність до фінансів, обмеження приватних внесків і гендерну складову. Але всі присутні відзначили, що надзвичайно важливою є імплементація цього законодавства.

Як спрацювали протягом першого року дії нових правил державні структури, відповідальні за їх реалізацію, дискутували під час «владної» панелі форуму. Так, представник НАЗК Роман Смик зазначив, що НАЗК зіштовхнулось з відсутністю матеріально-технічної бази та приміщення, а також недосконалістю законодавства. За словами Смика, наразі за 3 квартал 2016 року подали фінансові звіти 225 партій з 349 наявних (6 на стадії ліквідації). Втім, НАЗК склало лише три протоколи про адміністративні правопорушення щодо неподання партіями фінансових звітів. На думку Наталії Вадімової, яка представляла ЦВК, необхідно запровадити електронну форму звітності, також проблемою є безвідповідальне ставлення виборчих комісій нижчого рівня та самих кандидатів до звітності. Голова ОВК №206 на довиборах до Верховної Ради 17 липня, Анатолій Сульдін відзначив, що влітку складнощі становила безвідповідальність кандидатів та велика кількість так званих технічних кандидатів. А представник Рахункової палати Дмитро Олійник вказав, що партії незадоволенні обмеженням, яке існує в законодавстві, на використання виділених коштів (щодо статутної діяльності). Долучились до дискусії й представники політичних партій України, які висловили позицію підзвітної сторони.

Відзначимо, що для того, аби реформа фінансування політичної діяльності була якісно втілена в життя, вагому роль грає контроль громадянського суспільства. Тож остання панель форуму була присвячена обговоренню представниками громадських організацій подальших кроків з впровадженя державного фінансування політичних партій та їх звітності. Участь в дискусії взяла керівник виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. Експерт презентувала аналіз ОПОРИ деталізованих звітів партій та кандидатів, що балотувались на місцевих виборах 2015 року до обласних рад, міських рад великих міст та на міських голів. Вона відзначила більшу дисципліну парламентських партій, порівняно з позапарламентськими, однак загальна тенденція свідчить про низьку відповідальність учасників виборчого процесу.

Зі 100% проміжних та фінальних звітів, які повинні були здати партії, що зареєстрували списки кандидатів на виборах до обласних рад України, 18,73% не були подані взагалі. У той же час лише проміжних звітів надано 3,49%, тільки остаточних – 13,97%, обидва звіти здано партіями – суб’єктами виборчого процесу – 63,81%. «Найцікавішим залишається той факт, – коментує Ольга Айвазовська, – що партії-переможці на 22% більш дисципліновані, порівняно з тими суб’єктами виборчого процесу, які не подолати 5% бар’єр та не брали участь у розподілі мандатів на виборах до обласних рад».

aivazovska 17 11 forum

Більше фото тут

Так, спостерігачі ОПОРИ зібрали для аналізу близько 90% деталізованих звітів, які були надіслані до ТВК. На жаль, всю документацію не вдалося отримати через низку об’єктивних обставин: не всі здали проміжні та остаточні звіти, представники ТВК не надавали відкритого доступу, а відразу передавали в архіви, де процес отримання документації значно ускладнений. Що цікаво – найбільшим джерелом фінансування кампаній партій залишаються самі ж політичні сили, виняток становить Радикальна партія Олега Ляшка, структура надходжень до виборчого фонду якої складається з внесків кандидатів та добровільних внесків. Також виділяється Чернігівська область, де 97% коштів були надані кандидатами . Це породжує питання, який характер мали ці внески, можливо, купівля місця чи округу? А найдорожчим голос українського виборця виявився для партії «Наш край».

Зацікавило ОПОРУ також фінансування виборчих кампаній довиборів до Верховної Ради в липні 2016 року. Як виявилося, до НАЗК не було передано жодного фінансового звіту кандидатів, які висувалися в 114-му виборчому окрузі. Разом з тим більшість інформації НАЗК отримує від банківських установ. Окрім того, ЦВК відмовила у наданні персональних даних кандидатів. Тому є підстави думати, що за результатами липневих виборів не буде складено жодного протоколу про адміністративне порушення, оскільки минає трьохмісячний термін, що відводиться на складання протоколу після виявлення порушення.

Відеозапис дискусії

Форум організовано Національним демократичним інститутом міжнародних відносин і Міжнародною фундацією виборчих систем за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку, Міністерства міжнародних справ Канади та Уряду Великої Британії, Європейського Союзу в партнерстві з Ейдос: Центр політичних студій та аналітики, Центром політико-правових реформ, Centre UA, Громадським рухом «Чесно», Інститутом "Республіка", КОМІТЕТОМ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ, Громадянською мережею ОПОРА та Реанімаційним Пакетом Реформ - РПР.