Упродовж вересня-листопада на Хмельниччині побували дев’ятеро потенційних кандидатів на посаду Президента України: Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олександр Шевченко, Олег Ляшко, Сергій Тарута, Юрій Дерев'янко, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко та Олег Тягнибок, який тоді ще не оголосив про свою підтримку на президентських виборах Руслана Кошулинського. Окремі з політиків встигли двічі відвідати область восени. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Петро Порошенко – один з потенційних кандидатів, хто двічі побував на Хмельниччині впродовж осені. Вперше – 11 жовтня, щоб відвідати Об’єднаний операційний центр сил багатонаціональних навчань «Чисте небо – 2018», розташований неподалік міста Старокостянтинова. Тоді президент зустрічався з українськими військовими та військовими країн-членів НАТО, які брали участь у навчанні.

Другий візит відбувся 30 листопада. Цього дня Петро Порошенко взяв участь у молитві з військовими капеланами та жителями Хмельницького, зустрівся з рідними одного із захоплених в російський полон українських моряків, відвідав ветерана АТО та його родину,  поспілкувався зі студентами у Хмельницькому національному університеті, побував на місцевому «33 каналі» та долучився до засідання Ради регіонального розвитку.

Poroshenko Khmelnytskyi 30.11.2018

Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Народний депутат від партії «УКРОП» Олександр Шевченко приїжджав до Хмельницького 13 жовтня. Він взяв участь і переміг у так званих президентських праймеріз партії у Хмельницькій області.

Shevchenko Khmelnytskyi 13.10.2018

Фото з сайту партії УКРОП

Юлія Тимошенко відвідала область 22 жовтня. Цього дня вона зустрілася зі студентами Кам'янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка, який тоді відзначав 100-річчя з дня заснування, та працівниками Кам’янець-Подільської районної лікарні. У Хмельницькому лідерка ВО «Батьківщина» спілкувалася із журналістами та виступала на мітингу на центральній площі міста. Політикиня презентувала свою програму «Новий економічний курс України».

Tymoshenko Khmelnytskyi 22.10.2018

Фото зі сторінки Хмельницької обласної партійної організації «Батьківщина»

Олег Ляшко – ще один із політиків, хто двічі приїздив на Хмельниччину восени. Він побував в області 24 жовтня та 16 листопада. Під час першого візиту лідер Радикальної партії зустрічався з колективами дитячого садка та заводу «Мотор Січ» у місті Волочиську, а також спілкувався з мешканцями міста на автостанції. У межах другого візиту потенційний кандидат відвідав Теофіпольський цукровий завод, Теофіпольську енергетичну компанію, агрофірму «Україна 2001» (смт Ямпіль) та побував в ефірі хмельницького телеканалу.

Lyashko Khmelnytskyi 16.11.2018

Фото зі сторінки Олега Ляшка у Facebook

Два візити до Хмельницького здійснив і Сергій Тарута. Він був у обласному центрі 27 вересня та 14 листопада. У вересні потенційний кандидат у «закритому» форматі зустрівся з місцевими журналістами, а в листопаді спілкувався зі студентами Хмельницького національного університету, підприємцями Хмельницького речового ринку та провів прес-конференцію, де представив очільника обласної організації партії «Основа».

Taruta Khmelnytskyi 14.11.2018

Фото з публікації на сайті «Є»

Юрій Дерев'янковідвідав Хмельниччину 17 листопада.  Під час візиту потенційний кандидат зустрівся  зі своїми прихильниками та представив місцевий актив партії «РУХ НОВИХ СИЛ МИХАЙЛА СААКАШВІЛІ», а також «розповів мешканцям Хмельницького про свою президентську програму», як зазначається на сайті політика.

Derevyanko Khmelnytskyi 17.11.2018

Фото зі сторінки «РУХ НОВИХ СИЛ Хмельниччина» у Facebook

У перший день листопада відвідав Хмельниччину Анатолій Гриценко, лідер партії «Громадянська позиція». Потенційний кандидат зустрівся з партійцями області та взяв участь в ток-шоу «Момент істини» на місцевому телеканалі «TV7+».       

Hrytsenko Khmelnytskyi 01.11.2018

Фото зі сторінки Анатолія Гриценка у Facebook

Валентин Наливайченко приїжджав до Хмельницького 14 листопада. Цього дня політик провів зустріч зі своїми прихильниками, презентував мешканцям міста «план відновлення миру» й «національний план дій», як зазначено на сайті партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість», взяв участь у кількох теле- і радіопередачах місцевих ЗМІ.

Nalyvaichenko Khmelnytskyi 14.11.2018

Фото з сайту партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»

Окремо треба згадати про два візити на Хмельниччину лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, які відбувалися ще до його заяви про підтримку Руслана Кошулинського на президентських виборах 2019 року. Так, 23 вересня Олег Тягнибок брав участь в урочистостях до дня міста Шепетівки. А упродовж 28 та 29 вересня політик перебував у Хмельницькому, де, як голова партії, виступав на економічному форумі, відвідував бібліотеку (дарував україномовні книжки, зокрема авторів-«свободівців»), зустрічався з мешканцями приміського села Шаровечка та виступав зі сцени на вулиці під час святкування дня міста у Хмельницькому. І у Шепетівці, і в Хмельницькому Олега Тягнибока супроводжували міські голови, які теж є представниками ВО «Свобода».

Tiahnybok Khmelnytskyi 28.09.2018 1

Фото зі сторінки «Форум економічного розвитку Хмельницького» у Facebook

«Такі візити потенційних кандидатів мають ознаки дочасної агітації, тим більше, що окремі політики відверто зазначають, що презентують свою програму дій на посту президента, – говорить координатор кампанії громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – А відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів. До того ж 15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву про те, що дочасна агітація – поза законом».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, крім того, що витрати на такі візити не будуть включатися до офіційної звітності кандидатів, оскільки передвиборна кампанія офіційно не стартувала, проблемою є також зycтрічі з працівниками органів публічної адміністрації на місцях або працівниками комунальних закладів в робочий час.

«У межах виборчої кампанії участь службовців в заходах кандидатів не допускається, чіткої заборони щодо участі працівників комунальних підприємств чи закладів охорони здоров'я та освіти немає, водночас в цих закладах заборонено розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу, – каже юристка. – Щодо проведення таких зустрічей у робочий час, то виникає питання про дотримання трудового законодавства».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)