Серед керівного складу районних державних адміністрацій Рівненщини вісім з них є представниками політичних партій: семеро є членами БПП «Солідарність» та один – ВО «Свобода». 

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ звернулися з офіційними інформаційними запитами для аналізу партійної приналежності голів та заступників ОДА та РДА області. Метою дослідження є виявлення потенційної політичної незаангажованості чи упередженості представників влади у ході виборчої кампанії з виборів Президента.

Зокрема, керівник апарату Рівненської обласної державної адміністрації (РОДА) Олександр Бірюков є членом політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», а начальник Управління охорони здоров’я РОДА Юрій Осіпчук – членом Всеукраїнського об’єднання «Свобода» і, водночас, керівником міської організації.

Що стосується голів, перших заступників та заступників районних державних адміністрацій (РДА), то вісім з них є членами політичних партій: сім посадовців входять до партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та один - до Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Так, членами «БПП «Солідарність» є:

  • голова Зарічненської РДА Анатолій Смаглюк, який є і головою районної організації партії;
  • голова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук, який  також є головою районної організації партії;
  • голова Острозької РДА Богдан Турович, є головою районної організації партії;
  • голова Рокитнівської РДА Микола Кушнір, є головою районної організації партії;
  • голова Радивилівської РДА Олег Ващук;
  • перший заступник голови Рівненської РДА Ігор Грубий;
  • керівниця апарату Острозької РДА Людмила Козак.

Членом ВО «Свобода» є заступник голови Гощанської РДА Тарас Гоменюк, який, водночас, є головою районної організації партії.  

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області наголошує, що чиновники та державні службовці, які є членами політичних партій, під час виборчої кампанії у своїй роботі мають зберігати нейтралітет і не допускати дій, які в подальшому можуть бути розцінені, як агітація службовою особою.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» участь у передвиборній агітації забороняється  органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час.

Крім цього зауважимо, що ст. 4 Закону України «Про державну службу» передбачає, щоб державна служба здійснювалась за дотриманням принципу політичної неупередженості –  недопущення впливу політичних поглядів на його дії та рішення, а також утримання від демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків.

З результатами всеукраїнського дослідження щодо ризиків політичної упередженості держслужбовців можна ознайомитись за посиланням.