У день виборів до об’єднаних територіальних громад Рівненської області п’ятеро виборців хотіли прогосувати без документів, що засвідчують особу, а також у Радивилівському районі 104 виборчих бюлетення з виборів до Демидівської ОТГ не підлягають врахуванню. Про це стало відомо під час спільної прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА, головного управління Національної Поліції в Рівненській області та Офісу реформ.

Rivnenska 31.10.2017 1

29 жовтня у п’яти об’єднаних територіальних громадах Рівненської області пройшли перші місцеві вибори депутатів та голів місцевих рад. Так, вибори відбулися у Демидівській та Клеваниській селищних, а також у Немовицькій, Тараканівській та Ярославицькій сільських об’єднаних громадах.

Виборчі дільниці, на яких спостерігали представники Громадянської мережі ОПОРА, розпочали свої ранкові засідання вчасно, процес голосування проводився з 8:00 до 20:00 без перерви. Однак, через несприятливі погодні умови на виборчих дільницях №560157 (с. Лішня Демидівського району) та №560158 (с. Дубляни Демидівського району) та у приміщенні Демидівської селищної виборчої комісії періодично зникало електропостачання.

Координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області Сергій Сабо розповів про перебіг дня голосування, роботу виборчих комісій щодо організації виборчого процесу, а також виявлені порушення у громадах. «Як і на попередніх виборах до об’єднаних територіальних громад, спостерігачі ОПОРИ фіксували спроби видачі членами ДВК виборчих бюлетенів без паспортів. Так, у Рачині на виборчій дільниці №560226 п'ять виборців хотіли проголосувати за депутатів та сільського голову Тараканівської об'єднаної територіальної громади, не маючи при собі паспорт громадянина України», - зазначив Сергій Сабо.

Координатор громадського спостереження додав, що на виборчих дільницях перебували особи, яким не дозволяється бути присутніми під час проведення голосування, а також на засіданні комісії під час підрахунку голосів та встановлення результатів голосування. «На Демидівщині під час голосування на виборчій дільниці №560166 (с. Вербень) перебував народний депутат України Андрій Помазанов у супроводі довіреної особи кандидата на посаду голови Демидівської ОТГ Віктора Іщука», - наголосив Сергій Сабо.

Окрім цього, на виборчій дільниці у селі Пляшева Радивилівського району 104 виборчих бюлетення з виборів до Демидівської ОТГ не підлягають врахуванню. Під час вечірнього засідання у скриньках, що використовуються для голосування за місцем перебування виборча комісія виявила по одному контрольному листу, тоді як закон передбачає наявність також другого, який вкидається при виході членів комісії для голосування за місцем перебування (відповідно до ч. 11 cтатті 78 Закону). На зауваження спостерігача ОПОРИ, виборча комісія склала Акт про відсутність контрольного листа, згідно якого, із скриньки вилучено 52 виборчих бюлетені з виборів Демидівського селищного голови, 32 бюлетені - з виборів депутатів у виборчому окрузі №24 та 20 бюлетенів - з виборів у депутатів в окрузі №25.

За інформацією територіальних виборчих комісій, місцевими головами новостворених громад обрано чотирьох кандидатів–самовисуванців та одного висуванця «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». За підсумками голосування у Демидівській ОТГ перемогу отримав Віктор Іщук, у Клеванській ОТГ – Дмитро Жовтянський, у Немовицькій ОТГ – Віктор Сачин, у Тараканівській ОТГ – Наталія Сорочинська та у Ярославицькій ОТГ обрано Леоніда Пруднікова.

Rivne 31.10.2017 2

Окрім цього, представник Громадянської мережі ОПОРА розповів про проведення передвиборчої агітації напередодні дня голосування. «У Демидівській та Тараканівській громадах спостерігачі ОПОРИ фіксували друковані агітаційні матеріали без необхідного маркування, розміщені у заборонених місцях, не відокремлені від інших матеріалів, а також примірники агітації яких не подані до відповідних ТВК», - акцентував Сергій Сабо.

Зокрема, у Рачині виявилено агітаційну продукцію Аграрної партії України (у приміщенні сільради) та агітацію кандидата на посаду сільського голови Тараканівської ОТГ Олександра Кривичуна (на опорах ліній електропередач та без необхідного маркування). У селі Тараканів виявлено агітаційний матеріал кандидатки на посаду сільського голови Наталії  Мамотюк, примірник якої не був поданий до відповідної ТВК. А у селищі Демидівка зафіксувано агітацію кандидата на посаду селищного голови Тараса Сича без вихідних даних, листівку ВО «Свобода» на опорах ліній електропередач.

Напередодні виборів спостерігачі ОПОРИ зафіксували також розміщення агітаційних матеріалів у приміщеннях органів місцевого самоврядування чи комунальної власності: у приміщенні Ярославицької сільської ради - агітацію кандидатів від «БПП «Солідарність» та у приміщенні Демидівського Будинку культури - агітацію ВО «Свобода». За фактами виявлених порушень спостерігачі ОПОРИ написали заяви до поліції.

Також у передвибочий процес, за словами координатора, виявлено два випадки поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, у яких була відсутня уся інформація про його проведення. 

Заступник начальника головного управління Національної Поліції в Рівненській області Руслан Стрельбіцький розповів про організацію роботи поліції під час проведення виборів. «В цілому, до охорони бюлетенів залучалося 88 працівників поліції. Додатково було створено групу швидкого реагування, які спрямовані на виявлення правопорушень, а також реагування на повідомлення, пов’язаних з виборчим процесом. У день проведення голосування, тобто з 8:00 до 20:00, працівники поліції забезпечували охорону публічного порядку», - наголосив Руслан Стрельбіцький.

За словами правоохоронців, 29 жовтня надійшло чотири повідомлення про порушення виборчого законодавства. «Загалом, значних порушень під час несення служби не було, по цих фактах буде прийнято додаткове рішення потім про результати цих рішень ми повідомимо громадськість», - додав керівник Управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Рівненській області Руслан Жук.

Зокрема, перше порушення стосувалось можливого підкупу виборців у Сарненському районі, ще одне – від спостерігача ОПОРИ про перебування народного депутата на дільниці у Демидівському району, третє повідомлення громадянки села Оржів про неналежне освітлення в кабінці для голосування і четверте повідомлення, - скарга на працівника поліції,  який зробив зауваження мешканцю, аби той покинув приміщення для голосування.

Експерт Офісу реформ Василь Курилас розповів про перші кроки новостворених громад. «Основним завдання ТВК є не затягувати зі встановленням кінцевих результатів виборів, а також проведення першої сесії.  В Україні встановлені граничні терміни, в які має бути проведена перша сесія ради нового скликання . До кінця року ОТГ потрібно, перш за все, набути повноважень, далі - утворити виконавчий орган та постійні комісії. Також важливим є прийняття бюджету до кінця року. З наступного року громади вийдуть на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом і стане важливим створення дієвих органів, залучення фахівців, передачі майна на баланс центру громаду, адже в числі перших рішень громади мають бути рішення про реорганізацію сільських селищан рад, які увійшли в об’єднання», - додав Василь Курилас.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Сергій Сабо, координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області
тел.: 067 830 87 55
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.