На виборчій дільниці №560641 (с. Пляшева Радивилівського району) 104 виборчих бюлетені з виборів до Демидівської селищної об’єднаної територіальної громади не підлягають врахуванню.

Так, на ранковому засіданні ДВК у виборчі скриньки, що використовуються для голосування за місцем перебування, комісія опустила по одному контрольному листу.

Під час вечірнього засідання виборча комісія виявила по одному контрольному листу, тоді як закон передбачає наявність також другого, який вкидається при виході членів комісії  для забезпечення на голосування за місцем перебування (відповідно до ч. 11 cтатті 78 Закону).

На зауваження спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, ДВК склала Акт про відсутність контрольного листа, у якому йдеться: “Після відкриття переносних виборчих скриньок №1 та №2  не було виявлено контрольного листа, у якому зазначається номер виборчої скриньки, час виходу членів виборчої комісії для проведення голосування виборців за місцем перебування, кількість отриманих бюлетенів окремо по кожному виду виборів, прізвище членів ДВК, яким надані виборчі бюлетені”.

Згідно з актом, із скриньки вилучено 52 виборчі бюлетені з виборів Демидівського селищного голови, 32 виборчі бюлетені з виборів депутатів селищної ради у виборчому окрузі №24 та 20 виборчих бюлетенів з виборів у депутати у виборчому окрузі №25.

Rivne 30.10.2017 1

За місцем перебування із 57 виборців проголосували 52 (за голову + за депутатів). Загалом на ДВК здійснили волевиявлення 344 виборці. Тобто 15% усіх голосів не підлягають врахуванню.

Згідно з частиною 18 статті 79 Закону України “Про місцеві вибори” у разі відсутності у виборчій скриньці контрольного листа (двох контрольних листів - для переносних виборчих скриньок) дільнична виборча комісія складає акт про відсутність у скриньці контрольного листа, в якому зазначає кількість виборчих бюлетенів, що знаходяться у цій скриньці. Такі виборчі бюлетені не враховуються при встановленні загальної кількості виборців, які взяли участь у голосуванні, та при підрахунку голосів виборців.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, визнання навіть великої кількості бюлетенів такими, що не підлягають врахуванню, не тягне за собою визнання виборів на виборчій дільниці недійсними. Недійсність тягне лише виявлення фактів незаконного голосування (вкидання; голосування особами, які не мають права голосу або не включені до списку виборців на виборчій дільниці; голосування виборцем більше одного разу); знищення або пошкодження виборчої скриньки; виявлення у виборчих скриньках виборчих бюлетенів у кількості, що перевищує більш як на 5% відсотків кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці. Проте прикро, що голоси виборців не змогли бути враховані через недотримання комісією елементарних процедурних норм закону про вибори. Юристка підкреслює, що цей та подібні випадки засвідчують наскільки актуальним є на сьогодні реформування законодавства та підвищення професійності складу виборчих комісій.

За коментарями звертайтеся:
Сергій Сабо,
координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області
тел.: 067 830 87 55
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.