Журналістку видання «Акцент. Запоріжжя» Анну Пащенко 20 листопада намагалися видалити із засідання Запорізької районної виборчої комісії (РВК), яка розташована у будівлі Запорізької районної ради у місті Запоріжжя. Про це Громадянській мережі ОПОРА повідомила сама журналістка.

За її словами, голова комісії Ігор Першин («Блок Петра Порошенка «Солідарність») почав протестувати проти перебування журналістки на засіданні.

«Я надала голові комісії документи: паспорт громадянки України, посвідчення журналіста газети «Акцент Запоріжжя», копію свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, які надають мені право згідно з ч. 9 ст. 27 ЗУ «Про місцеві вибори» бути присутньою на засідання, як представнику ЗМІ. Але голова комісії після того, як я зареєструвалася у списку осіб, присутніх на засіданні виборчої комісії, почав вимагати надати йому оригінал свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ, або іншим чином засвідчене свідоцтво, або залишити приміщення. Таким чином голова комісії Ігор Першин перешкоджав моїй професійній діяльності», - коментує ситуацію журналістка «Акцент. Запоріжжя».

За її словами, Першин робив зауваження щодо наданих нею документів, мовляв, печатку видно не чітко, невідомо, чи такий засіб масової інформації існує. А на пропозицію журналістки перевірити наявність засобу масової інформації в реєстрі ЗМІ відповів, що ні у нього, ні у членів комісії немає доступу до Інтернету.

Журналістка звернулася до поліції та написала заяву на голову комісії, який намагався видалити її із зали засідання. Представники поліції заяву зареєстрували.

20.11.2018 Zaporizhzhia Zayava journalistku 1

За словами журналістки, Ігор Першин також написав на неї заяву з посиланням на те, ніби вона втручалась у засідання комісії.

«Доводи Першина, ніби я втручалася в засідання виборчої комісії є відверто недостовірними, оскільки у залі були присутні лише 6 членів виборчої комісії, і засідання не відбулося через відсутність кворуму», - говорить Анна Пащенко.

Прокоментувати ситуацію зі свого боку голова Запорізької районної виборчої комісії Ігор Першин відмовився, пославшись на те, що у телефонному режимі коментарів не надає.

Зазначимо, що згідно з частиною 4 статті 13 ЗУ «Про місцеві вибори» усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) – на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України. Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів.

Також згідно з частиною 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» на засіданнях виборчих комісій, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» пунктом 2 частини другої ст. 26: «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами».

Частина 1 стаття 171 Кримінального кодексу України визначає покарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів: штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженн волі на строк до трьох років.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)